Ghost återvänder med glad digerdöd

GHOST har släppt nya skivan PREQUELLE! ROCKBLADET bjöd in Ghost-fantasten Tony Asplund från Vårgårda till att skriva ned sina tankar om skivan.

Tobias Forge den sanne ledaren, regissören och dirigenten för den majestätiska ambulerande rock-musikalen som vi alla känner igen som Ghost är tillbaka med ett nytt album. Trots att de precis släppte sin första liveskiva i Januari 2018, var suget efter nytt material ofantligt stort och hypen var enorm. Innan Meliora hade Tobias två album han ville göra – en med ett mörkare tema om tiden under 1300-talets pest och en som vi vet är mästerverket Meliora. Många låtar har varit färdiga sedan Meliora och runt hälften var påtänkta för produktion i samband med inspelningen av Popestar EP:n, men man valde att göra alla vid samma tillfälle istället.

Ludwig Kennberg, som skötte skinnen på Opus Eponymous och på Meliora är tillbaka på trummor i studion, och han gör ett mycket bra jobb. Även svenska kändisar inom låtskrivarkretsar som Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Opeths Mikael Åkerfelt har varit med och bidragit på olika sätt till det nya albumet.

De knapphändiga beskrivningarna av Prequelles innehåll och inriktning månaderna fram till releasen kastade Ghost-fansen mellan hopp och förtvivlan. Vissa rapporter indikerade om att det handlade om ett mörkare album än Meliora och hoppet tändes om en musikaliskt men även en textmässigt tyngre skiva, emedan andra rapporter talade om mer instrumentala och än fagrare tongångar åt musikalhållet än de som hörts på Meliora. Som uppbyggnad inför släppet var greppet att hålla hela ”Ghost Communityn” sittandes på nålar i dryga tre månader en riktig marknadsföringsseger. Upptakten till släppet var att släppa små teasers. Det började den 23 februari när Ghost ändrade profilbilden på sociala medier och även bandets websida till en enfärgad blodröd bakgrund, inget annat. Sedan dess har det släppts teaser-videos om vem som ska ta över efter Papa III. Det har spekulerats friskt kring hur nya Papa IV skulle se ut och hur han skulle vara klädd. Snart stod det dock klart att det var Cardinal Copia som skulle ta över och delade meningar över hans karaktär spreds över sociala medier. Samtidigt som första singeln Rats, som släpptes i slutet av april, lovade gott om innehållet på nya skivan, så var den en åsiktsdelare om hur Ghost nya inriktning skulle bli och hur albumet skulle låta. Idag vet vi!

Introt Ashes innehåller en variant på Ring a Ring o’ Roses blandat med delar av Spöksonat, en folkvisa från London om temat pesten. Det nämns att Minion Forge sköter sången på låten, och man får väl gissa att det är Tobias barn som fått äran att hjälpa till på skivan.

Rats som levererar 80-tals riff och som för tanken tillbaka till Dios We Rock och Ozzys Bark at the Moon har nog de flesta hört vid det här laget. Den passar bra som kulmen till introt av skivan och det tunga outrot som återigen är baserat på Spöksonat knyter ihop de tu ypperligt. Detta är en njutbar upptakt till det som komma skall. Herregud!

Faith! När jag hörde den här första gången fick jag gåshud. Det är skivans tyngsta och hårdaste låt och den levererar verkligen det man vill ha. När det där stoppet i versen kommer blir jag faktiskt lite tårögd. Så bra är det. På riktigt! Sedan att han unnar sig ett högt Yeah! innan refrängen höjer stämningen ännu mer. Innan andra refrängen smyger han in ett Ha! istället, helt självklart och precis som det skall vara. Bara låten i sig får sex av fem grucifix i min bok. När Faith tonar ut med kyrklig körsång och See the light tar över saktas det ner betydligt. Men när refrängen kommer inser man vilken hook han fått till här. Det är en stor sång som kan fylla en hel arena. Dance Macabre är låten som Vincent Pontare och Salem Al Fakir intalade Tobias om att det är en Ghost-låt och som fick produceras om till en sådan. Tobias initiala tanke var att den skulle framföras av någon annan artist men den fick hamna på skivan. Riffet påminner till stor del om Kiss Thrills in the night och är nog låten som passar minst på skivan bland den samling kompositioner som samsas på verket.

Pro Memoria är ytterligare en balladliknande komposition som påminner om ens mortalitet – …don’t you forget about dying… Den för tankarna till He Is men det är inte på något sätt en karbonkopia. Den sätter sig ögonblickligen fast i varje Ghost-fans reptilhjärna och den kommer att bli en stor allsångslåt. Witch Image är en rock-pop-låt i Ghost-tappning. Det bjuds på rader i sann Ghost-anda som while you sleep in earthly delight, someone’s flesh is rotting tonight vilket kan tolkas på flera sätt.
Avslutande Life Eternal är en ny Monstrance Clock med en minst lika bra text som rör livets förgänglighet. Det är en låt som tåls att spelas på bröllop såväl som begravningar, en given Ghost-klassiker. 

Vad har vi glömt? Inte glömt, de två instrumentala låtar som finns på skivan är båda bra. Miasma innehåller 80-talssynth och en flört med såväl riff från av Michael Jacksons Beat It och ett saxofonsolo som skulle kunna liknas vid delar av Clarence Clemons saxsolo på Bruce Springsteens Born To Run fast i Ghost-tappning såklart. Enligt uppgift spelas solot av Papa Nihl. Det andra instrumentala alstret Helvetesfönster är ännu bättre och den innehåller influenser från Alice Cooper, Queen och Iron Maiden (lyssna på mittenpartiet på The Nomad). Temat från Pro Memoria går igen i låten och den har den dynamik som Ghost har utstrålat i tidigare verk.

Prequelle som helhet är mer sammanhängande än vad Meliora är, men den saknar något av den dynamik som funnits på tidigare skivor. När man lägger låtar som är jämna i ton och i viss mån takt och bpm bredvid varandra är det lätt att man tappar greppet om lyssnaren. Som låtmaterial är det en ypperlig samling som kommer gå varm hos de flesta sedan tidigare Ghost-fans. Vissa kommer troligtvis inte gilla att det saknas mer tyngre material medan vissa kommer att kräva ett antal genomlyssningar innan Prequelle fäster sig. Allt som allt är detta ett solitt Ghost-album även om den något mer poppigt än förväntat.

Förresten – Prequelle, franska för föregångare, låter göra gällande att det är nåt i görningen för kommande händelser i Ghosts framtid. Att Forge väljer att kalla skivan för Prequelle istället för det engelska Prequel, ursäktar han med att det helt enkelt låter coolare…

 

 

 

SKRIBENT: Tony Asplund
BAND: Ghost
ALBUM: Prequelle
RELEASEDATUM: 2018-06-01
SKIVBOLAG: Universal
BÄSTA LÅTEN: Faith, den kommer ge dig gåshud och få dig att le, headbanga, samt spela luftgitarr när den spelas!

LÅTLISTA – PREQUELLE

1. Ashes
2. Rats
3. Faith
4. See The Light
5. Miasma
6. Dance Macabre
7. Pro Memoria
8. Witch Image
9. Helvetesfönster
10. Life Eternal

BANDFAKTA – GHOST

MEDLEMMAR

Cardinal Copia – Sång
Papa Nihl – Saxofon
A Nameless Ghoul – Gitarr
A Nameless Ghoul – Gitarr
A Nameless Ghoul – Bas
A Nameless Ghoul – Trummor
A Nameless Ghoulette – Klaviatur
A Nameless Ghoulette-  Klaviatur + Percussion

DISCOGRAPHY

Opus Eponymous (2010)
Infestissumam (2013)
If you have ghost (EP, 2013)
Meliora (2015)
Popestar (EP, 2016)
Ceremony and Devotion (Live, 2018)
Prequelle (2018)

<iframe src=”https://open.spotify.com/embed/album/54FMyO5I38UcAmWQTFZbeq” width=”300″ height=”380″ frameborder=”0″ allowtransparency=”true”></iframe>

Relaterade artiklar