Glenn Hughes tar ton

Ett år då Sweden Rock bokat storheter som Iron Maiden, Ozzy och Judas Priest så är det svårt att tro att de skulle haft råd med Deep Purple också. Men det är inte långt därifrån när Glenn Hughes tar i från tårna och kör just Deep Purples repertoar. 

 

Jag är svag för klassisk rock och klassisk heavymetal, svag för band och artister som slog igenom under 70 och 80-talet. När flera av mina favoritband slog igenom och hade sin storhetstid var jag inte ens född. Med det i åtanke är jag ständigt tacksam över att jag trots detta fått möjlighet att se flera stora namn live innan det varit för sent. Maiden, Metallica, Aerosmith, ACDC, listan kan göras lång. Ett namn som dock fattas på den listan är Deep Purple och man kan ju i ärlighetens namn inte ta för givet att man får alltför många fler chanser att se dem live. Därför är det med ett sant nöje som jag ser en av bandets tidiga ikoniska medlemmar Glenn Hughes inta Festival Stage på Sweden Rock 2018. 

Hughes inleder starkt med “Stormbringer” och tankarna förs snabbt till Deep Purple själva och det spritter i benen. Det går också snabbt upp att Hughes var en stor förlust för bandet när det begav sig för jösses, karln kan sjunga! Han tar i från tårna och hans höga falsetttoner är både långa och pampiga. Vad går han på egentligen? 

Glenn Hughes blir årets första artist som fyller utrymmet framför Festival Stage mycket väl och ung som gammal står i den gassande solen med ett glatt humör och sjunger med och jublar åt det som förmodligen är en av årets starkaste repetoarer. I “Sail Away” så blåser de intensiva och öronskärrande riffen fram med en massiv kraft och knockar dig. Lägg till Hughes höga toner på det ytterligare en gång så kan du inte låta bli att imponeras. Samma sak gäller såklart när det stilbildande introt till “Smoke On The Water” ljuder ut över området och publiken bidrar med lite extra tryck i varje refräng. 

Hughes själv tycks nästan överväldigad över responsen och han ler mycket stort och lovordar både festivalen, publiken och Sverige i allmänhet. Han avslutar med att lova att han kommer komma tillbaka. Och ja, varför tacka nej till att höra de där fin-fina låtarna och alla dessa obegränsade toner ännu en gång? 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
KONSERT: Glenn Hughes
PLATS: Sweden Rock Festival, Norje.
DATUM: 2018-06-07
BÄST: “Smoke On The Water”.
SÄMST: Långdragna solon. 

 

Relaterade artiklar