Guldmedalj för ösigt Killswitch Engage på Sweden Rock

Solen steker på röda axlar och jänkarna öser på scen. Det finns nog ingen som inte svettas när Killswitch Engage tar över Rock Stage på torsdagseftermiddagen.

Allt man vill ska finnas med på en metalspelning finns med. Låtvalet är perfekt, bandet underhåller tillsammans, det är bra ljud, samspelet med publiken är magiskt, och sångaren sätter exakt alla toner: från höga skrik och avgrundsvrål till rena slingor och fina melodier. Det är en timmes ren eufori.

Det här är riktiga entertainers –– rätt män på rätt plats –– och det märks verkligen att de både vet det och älskar det själva. Inte en minut lämnas åt slumpen, inte ett ögonblick låter de vara obevakat eller tråkigt. Det är ett ständigt givande och tagande mellan band och publik, alla är med på varje låt och varje steg, och ingen lämnas oberörd (eller torr om nacken). Dessutom slapp vi alla typer av instrumentala solon, vilket i min bok är ett stort plus i sig!

Jag vill verkligen lyfta fram sångaren Jesse Leach, som nu återvänt till bandet efter ett uppehåll. Han må inte ha varit med och skrivit eller spelat in några av deras mest älskade låtar, men faktum är att han faktiskt framför dem som om han gjort det –– och i min mening, mycket bättre än originalet på skiva. Rösten är så säker att man aldrig för en sekund oroar sig för att den ska spricka, eller att han ska ta en annan ton än den man så väl kan själv. Det är professionellt utan att kännas inövat. 

Mellansnacken är intima och roliga, bland annat med en personlig liten hälsning från Jesse till jänkarnas “douchebag president”, vilket får hela publiken att jubla. Bäst på hela spelningen är dock kanske när gitarristen Adam Dutkiewicz hoppar ner från scen, över kravallstaketet och rakt in i publiken, där han fortsätter spela låten medan han springer runt i cirklar i publiken. Jag har aldrig sett någonting liknande förut, och baserat på alla omkring mig är jag inte ensam om det. Men alla verkar älska hans clowniga underhållningsådra lika mycket som jag.

Ett extra plus i min bok är också att de faktiskt tog sig tid att hylla Dio tillsammans med publiken, genom att göra hans karaktäristiska horn i luften och dra iväg deras älskade cover på Holy Diver. Ett riktigt snyggt sådant, och ännu bättre tillsammans med publiken som sjöng med hela låten igenom.

Sammanfattat så kan man säga att alla som inte befann sig i hettan som var Killswitch Engage i solen på Sweden Rock Festival 2018 missade livets upplevelse –– en sådan man väldigt sent kommer att glömma.

 

SKRIBENT: Kimmy Keelyn (kimmy.keelyn@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
KONSERT: Killswitch Engage
ARENA: Rock Stage / Sweden Rock Festival / Norje
DATUM: 2018-06-07 (torsdag)

Relaterade artiklar