Heavy Load: “Vi har egentligen aldrig splittrats”

Det är en lågoddsare att Heavy Load aspirerar på titeln “Årets comeback” när 2018 sammanfattas. Deras spelning på Sweden Rock Festival var en stor snackis och framöver väntar även ett nytt album, och om bröderna Styrbjörn och Ragne Wahlquist får som de vill så kommer det fortfarande låta som 1986. 

 

Heavy Load har ansetts vara Sveriges första heavy-metalband och släppte fyra album mellan 1978 och 1983. Sedan 1985 har bandet dock (bortsett från ett samlingsalbum 1991) lyst med sin frånvaro. Därför var det för gemene man en stor överraskning när Heavy Load offentliggjorde sin återförening vintern 2017 och i samma veva blev första officiella akt för Sweden Rock Festival 2018. Bandets båda stöttepelare, bröderna Ragne och Styrbjörn Wahlquist, har dock aldrig sett det som att Heavy Load har slutat, trots 33 års frånvaro.

– Vi har egentligen aldrig känt oss klara med musiken och vi har hela tiden känt att en dag ska vi fortsätta. Heavy Load har heller aldrig splittrats eftersom vi aldrig sagt rakt ut att vi ska sluta. Vi har bara tagit en liten paus, säger Styrbjörn, med betoning på ordet ”Liten” och skrattar.

– Det var en fikapaus och nu tog kakorna slut så då kom vi tillbaka, säger Ragne, också han med ett smittande skratt.

Ragne och Styrbjörn berättar att mellan 1985 och 2000 hade de fortfarande kvar sin studio och fortsatte jobba med musik, både för sig själva och med andra band, som exempelvis Electric Boys. De båda bröderna beskriver den perioden som lärorik och deras passion för musiken har aldrig avtagit och idag kan Heavy Load även betraktas som ett kult-band.

– Det har väl vilat någon sorts kult-stämpel över oss de senaste decennierna men det är ju inte vi själva som tillskriver oss det utan det är det ju andra som gör, vilket egentligen bara är kul. Jag är överväldigad över det mottagande vi fått av både publik och medier, säger Ragne.

Kult-stämpeln har aldrig varit ett medvetet mål och den har heller aldrig använts som marknadsföringsstrategi för Heavy Load som band. Ragne beskriver att det viktigaste för honom personligen är att musiken kommer inifrån och inte formas efter det kommersiella intresset. När han själv öppnade upp gitarrfodralet igen för två år sen var det nämligen just känslor och magi som kom ut.

– Att ta upp gitarren och tillåta mig själv spela igen var som att öppna en dörr. Det var 15 års idéer som bara forsade ut, sånt man har gått och burit på utan att ens vara medveten om det. Min telefon är fylld av flera tusen olika teman vid det här laget och allting kommer inifrån. Det är en fantastisk känsla, säger Ragne.

Det var inte bara Ragne som verkligen hittade glöden igen för två år sen, utan det var samma sak för Styrbjörn, som under ett besök i Grekland insåg att det var på scenen han hörde hemma.

– Jag var i Aten och tog emot en hedersmedalj på scenen under festivalen Up The Hammers. Jag kände mig plötsligt som mig själv igen, jag var så bekväm. Det var naturligt för mig att gå upp på scenen och när jag satt backstage igen, med medaljen runt halsen, kände jag ”Men det är ju klart att det är det här jag ska göra”, berättar Styrbjörn.

Styrbjörn återbesökte Up The Hammers i Maj i år, tillsammans med resten av Heavy Load, fast då med syfte att spela. Förutom det hade bandet även spelat nere i Tyskland innan det var dags för hemmaplan under Sweden Rock Festival 2018. Heavy Load spelade under festivalens tredje dag men redan under första kvällen var de på plats och tog in atmosfären.

– Vi kom till Sölvesborg klockan 11 på kvällen och då höll de fortfarande på att bygga det sista på Rock Stage. Jag fick chansen att gå upp och känna på golvet och blicka ut över festivalområdet. I huvudet spelades det upp bilder av hur vi skulle röja runt på scenen. En oerhört häftig känsla som man måste uppleva för att förstå, säger Ragne.

– De som ser oss får se oss spela från hjärtat och jag hoppas de känner att den passionen vi har för musiken är äkta, säger Styrbjörn.

– Sen efter spelningen ska vi ta en paus igen, flikar Ragne skämtsamt in och både han och Styrbjörn skrattar.

Vare sig Ragne eller Styrbjörn kan svara på om det varit nyttigt för dem att ha en så lång paus som de haft, men de förnekar inte att det i viss grad varit givande att få distans till musiken för att också kunna uppskatta det mer.

– Jag har inte kunnat lyssna på vår musik under alla åren vi inte lirat. Det har väckt så mycket känslor, vilket varit jobbigt. Men idag höjer jag volymen istället. Heavy Load är som ett skepp som slutligen fått segel igen och jag hoppas så många som möjligt vill vara med på vårt äventyr, säger Ragne.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Ragne Wahlquist och Styrbjörn Wahlquist, Heavy Load
FOTO: 
George Grigoriadis (george.grigoriadis@rockbladet.se)

 

Relaterade artiklar