Lord Ahriman: Jag ville aldrig bli rockstjärna

Just nu är Dark Funeral på Japanturné och i vinter gör de för första gången på många år en klubbturné i Sverige. Redan under Sweden Rock Festival fick dock den svenska publiken en försmak på vad som väntar i vinter och Rockbladet.se tog sig ett snack med bandets gitarrist och grundare Lord Ahriman. 

 

2018 blir ett mycket speciellt år för ett av Sveriges främsta black-metal band Dark Funeral, som firar 25 år som band. Lord Ahriman, som är bandets gitarrist, grundare och också enda kvarvarande orginalmedlem, beskriver de 25 åren som en berg och dalbana. 

– Det är som livet generellt, upp och ner hela tiden. Ibland går det bra, ibland mindre bra men det är bara att kämpa på och ta det som det kommer. 

Under 90-talet var Black-Metal ständigt aktuellt, sen var det kanske en liten dipp under 00-talet men nu på senare år har exempelvis band som Watain vunnit grammis och ni i Dark Funeral vann P3-Guld för årets rock/metal. Har du märkt att intresset ökat igen? 

– Nej, egentligen inte. Dark Funeral har varit mycket utomlands och där har det bara gått bättre för oss. Självklart kan ena kvällen vara sämre än andra, men så är det för alla band. Jag har aldrig känt av att det skulle dalat utan vi har fått bättre gig och bättre uppslutning. Vi har inte varit i Sverige så extremt mycket, utan det är nu efter senaste plattan som det började röra på sig men det beror på att vi levererar och att plattan har bra låtar, inte för att det är trendigt med Black-Metal. 

Är det svårt för dig att få ut de känslor du bär på och omvandla det till låtmaterial? 

– Jag är ganska analyserande och funderar mycket. Det måste kännas på rätt sätt inombords när jag skriver musik. Varenda ton och varje ackord måste matcha med exakt det jag vill få ut och det jag känner så det är mycket pillande. “Unchain My Soul” till exempel är en av de populäraste låtarna på senaste plattan och den var inte ens planerad, utan den kom till på bara någon dag. Jag vet inte vad som hände då, men kommer jag in i rätt stämning så lossnar det. 

Blir du ofta förvånad när du hör resultatet av allt ditt arbete? 

– Nästan varje gång. Jag brukar tänka “Oj, vad hände där, kan jag det här?”. Jag har inget starkt självförtroende och tänker inte att jag är den bästa låtskrivaren, snarare tvärtom. Men det är ändå inget som hindrar mig från att göra det som jag känner att jag måste göra, sen får det bli som det blir. Till skillnad från polarna i tonåren ville jag aldrig bli rockstjärna, jag ville bara spela gitarr. Jag tror folk märker att det finns en äkthet i det vi gör och som lyssnare vill du ju känna något. De band som inte bjuder på en äkthet går det heller inte bra för, i varje fall inte i längden. 

Vad var det som gjorde att du fann dig i Black-Metal? 

– Jag har alltid varit inne på den mörka sidan. Många vänner spelade Death-Metal och det har jag också gillat att lyssna på, men jag har ALDRIG haft en tanke om att starta ett Death-Metal band. Redan mitt första band på 80-talet körde Black-Metal, det är där jag får ut det jag vill med musiken och där jag känner mig hemma. 

Har du fått offra mycket för att viga ditt liv till det mörka? 

– Självklart. Det finns dem som slår igenom över en natt, men det händer inte i den här musikgenren. Jag har offrat otroligt mycket för att få syssla med det jag vill och för att nå framgång med Dark Funeral. Det är tufft ibland men det är det här jag vill, det är mitt liv. 

Har det någonsin varit tufft att tvingas byta bandmedlemmar inom Dark Funeral? 

– Varje gång det blir aktuellt med ett medlemsbyte har jag genast påbörjat en fight inom mig själv för att hitta någon som kan göra bandet ännu bättre. Jag vill göra det bättre för mig själv med bandet, inte för någon utomstående, utan det är mig själv och min vision jag hela tiden försöker bräcka. 

Är det inte väldigt påfrestande att bedriva den här sortens fight inom en? 

– Jo, det är ju det. Men det är så jag är, på både gott och ont. Alla har sina olika grejer för sig och det här är en del av min personlighet, säger Lord Ahriman med ett litet leende. 

Om vi blickar framåt nu: Klubbturnén i Sverige i vinter är ju eran första på lång tid. Hur har tankarna gått till att det slutligen blir hemmaplan? 

– Vi ser verkligen fram emot det. Vi har velat göra det här länge men aldrig haft rätt folk att jobba med här i Sverige. Nu har vi äntligen det, så då blev Sweden Rock en liten teaser för vad som väntar på klubbarna. Egentligen är det ju mer stämningsfullt att spela i mörker och inte i solsken som vi gjorde nu, men är man så jävla rädd så att man måste gömma sig i mörker för att kunna leverera ett bra gig så är man inte särskilt bra till att börja med. Det var ett kul gig och det blir ännu bättre sen på vinterturnén. Sen kan vi gasa på även i Sverige när nästa skiva är klar.

När kommer nästa skiva ut? 

– Det är svårt att svara på. Jag har en klar bild över vad jag vill säga, både musikaliskt och spirituellt, så jag har något att jobba efter. Ska man skriva låtar måste de som sagt betyda något, för annars är det inte bra. Just nu vill man förnya sig men samtidigt ha kvar soundet och på den punkten känns det stabilt. För mig som låtskrivare känns det inspirerande och som en spännande start i alla fall. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)

FOTO: George Grigoriadis (george.grigoriadis@rockbladet.se)
INTERVJU: Lord Ahriman, Dark Funeral.

Hit kommer Dark Funeral i November: 

2/11 Nordfest, Club Deströyer, Sundsvall
3/11 Halloween Meltdown, Lokomotivet, Eskilstuna
8/11 Mejeriet, Lund
9/11 Pustervik, Göteborg
10/11 Kraken, Stockholm

 

Relaterade artiklar