Nazareth lever INTE på gamla meriter

Nazareth är så mycket mer än “Love Hurts”. Även om det är under den låten som publiken gormar på som mest så är hela spelningen i sig en ljuvlig uppvisning.

Det finns vissa band som går upp som en sol och faller som en sten. Sen finns det de vars storhet aldrig dör ut. Sen finns det också de som lever på gamla meriter och som inte skulle haft en chans att slå igenom på nytt. Kritikern inom mig tror att Nazareth tillhör sista kategorin och det är för gamla tiders skull som jag bestämmer mig för att se bandet. Men oj, vad jag misstar mig. Nazareth bevisar snabbt att de INTE lever på gamla meriter. 

Det är med pompa och ståt som Nazareth intar scenen och med en smittande energi som jag på förhand inte alls kunnat förvänta mig. Det finns band, framförallt inom den “äldre” kategorin, som idag inte orkar röra sig på scenen utan istället blir deras scenframträdanden en definitionsbild av det vi kallar kramp. Det visar sig inte gälla Nazareth. Istället så hoppar sångaren Carl Sentance runt som en studsboll på scen och får hela publikhavet att klappa med. Sången sitter och de instrumentala bitarna gör detsamma. Basisten Pete Agnew spelar som om det vore sista chansen för honom att göra det och hans stora leende och lekfulla interaktion både med publiken och Carl får det att ryckas i mungiporna. 

I och med det lekfulla men också professionella framförandet så blir hela spelningen i sig en mycket trevlig tillställning, där publiken sjunger med i allt från “Shanghai´d In Shanghai“, “Changin Time” och i mästerverket “Expect No Mercy” känns det som om hela festivalområdet i ren förtrollning bugar sig för den musikaliska perfektion som Nazareth levererar. 

Visst, nu är vi där igen. “Love Hurts” förblir Nazareths evergreen. Det är mäktigt, vackert och stämningsfullt och publikens allsång får gåshuden att krypa fram på armarna. Men ingen skugga ska falla över övrig setlist eller bandets insats, när det låter som allra bäst känns det som om klockan fortfarande står på 1977 då bandet befann sig på toppen. 

Inför att Nazareth skulle upp på scenen blev de presenterade på följande sätt, “Nazareth, nu bättre än någonsin”. Jag är beredd att hålla med. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
KONSERT: Nazareth
ARENA: Sweden Rock Festival, Norje. 
DATUM: 2018-06-07
BÄST: “Expect No Mercy”.

 

Relaterade artiklar