Queens of the Stone Age rockar Gröna Lund

Det är ganska på pricken fem år sedan vi sågs några hundra meter härifrån. Då hade Peace & Love-festivalen gått i konkurs. Där var det många artister som skulle spela. Jag måste säga att jag är tacksam för den konkursen hur hemskt det än må låta. Det gav mig möjligheten att se Queens of the Stone Age (QOTSA) på vackra Cirkus. Nu är de äntligen tillbaka i huvudstaden. 

Annons 

 

Den här gången invaderar de sommarens längsta musikfestival. Den på Gröna Lund. Festivalen har pågått sedan början av maj, men jag gör min debut där ikväll. I mina öron var ”Villains”, sjunde albumet från Queens of the Stone Age, förra årets näst bästa album. Det är samma placering ”…Like Clockwork” noterade på min lista för 2013. Med de två plattorna i bagaget och besöket på Cirkus för fem år sedan gör att mina förväntningar är högt uppskruvade.

I min årskrönika sammanfattade jag intrycken av förra årets ”Villains” med att texterna är välkryddade med sex, droger och död. Ett dansant gung följer också med oss genom den här genialiska plattan. Jag får bara bekräftat det jag tyckt de senaste åren. En av rockmusiken allra mest livskraftiga genier har gjort det igen. Josh Homme har gjort ännu ett starkt album tillsammans med sina vänner i Queens of the Stone Age. Det enda jag kan klaga på just nu är att de inte kommer till Sverige under den turné de är ute på nu, men de kommer till Gröna Lund i juni. Jag tror nämligen att live är det ytterligare lite bättre än på platta.

Nu är det dags att få veta om de lever upp till den förväntade tyngden. 

Maracasen i Troy van Leeuwens hand drar igång kvällen i ”My God Is the Sun” och följs av ”Monsters In The Parasol”. Släpande och suggestivt förs vi in i ”Feet Don’t Fail Me”. Vi dansar vidare i ”The Way You Used to Do”. Kolla in videon för att lära dig alla Josh Hommes moves. Vi andra fortsätter med ”A Song For The Deaf”, så länge.

Vi har lite regler att följa när vi fortsätter in i den fantastiska ”No One Knows”. Jublet vet inga gränser när Michael Shumans bas tar oss vidare från ögonblicket när det går att tro att ”No One Knows” stannat av. Låten är strömmad drygt 90 miljoner gånger på Spotify numera.

Hangin’ Tree” introduceras med en hyllning till Mark Lanegan. Den följs upp av den sköna ”The Evil Has Landed”. Josh Homme tystar publiken för en kort hyllning till den nyss bortgångna kocken Anthony Bourdain. Vi är tysta tillsammans i tio sekunder. Riffen drar sakta igång i sommarvärmen och ”Long Slow Goodbye” ljuder över Djurgården.

Troy van Leeuwens gitarr leder oss in i dansen där Josh Homme ställer frågan ”If I Had A Tail”. Det är en grymt bra version av låten som var årets bästa nya låt för fem år sedan. ”Head Like A Haunted House” är precis den där livsenergin jag misstänkte att den skulle vara på scenen. Den rockar rumpan av Gröna Lund.

Den följs upp av en betydligt långsammare ”Make It Wit Chu”, som ändå inbjuder till dans på söndagskvällen. Vi behöver släppa loss. Hänge oss. Det uppmanar Josh Homme från scenen innan vi tar turen i underbara ”Domesticated Animals”. Långt innan det blivit mörkt är det dags att ta in lite ”Misfit Love”.

Little Sister” introduceras med kvällens längsta mellansnack och lite uppradning av artister som spelat på samma scen. The Beatles och Jimi Hendrix för att bara nämna två. ”Sick, Sick, Sick” bombar oss in i extas, bra tryck, skönt riff och tung bas. Vad kan mer behövas för att känna sig frisk? Vi flyter bara vidare i ”Go With the Flow” under den här underbara Stockholmskvällen. Queens of the Stone Age går av scenen. Klappas tillbaka och bjuder på mera rock. ”You Think I Ain’t Worth a Dollar, but I Feel Like a Millionaire” och ”A Song for the Dead” avslutar helgen.

För egen del är det säsongsdebut på sommarens längsta musikfestival. Gröna Lund gör grymma bokningar och Queens of the Stone Age är verkligen en av årets toppbokningar. När Josh Homme och hans kompanjoner levererar som i kväll är det ännu lättare att vara lycklig i sommarvärmen. [Not a valid template]

 

RB-Betyg-8_10

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Queens of the Stone Age
ARENA: Gröna Lund / Stockholm
DATUM: 2018-06-10
BÄSTA LÅTEN: If I Had a Tail
SÄMST: Mycket vill ha mer, så jag skulle gärna bytt ut några låtar i setlistan och förlängt den med ett antal ytterligare låtar.

LÅTLISTA – QUEENS OF THE STONE AGE – GRÖNA LUND

My God Is the Sun

Monsters in the Parasol

Feet Don’t Fail Me

The Way You Used to Do

A Song for the Deaf

No One Knows

Hangin’ Tree

The Evil Has Landed

Long Slow Goodbye

If I Had a Tail

Head Like a Haunted House

Make It Wit Chu

Domesticated Animals

Misfit Love

Little Sister

Sick, Sick, Sick

Go With the Flow

You Think I Ain’t Worth a Dollar, but I Feel Like a Millionaire

A Song for the Dead

 

Relaterade artiklar