Slade – Ett gäng goa pigga gubbar

Precis som med många andra är det i första hand nostalgin som lockar med Slade. Men tjoflöjt, de goa gubbarna är pigga och tar scenen som ett gäng utsvultna 20-åringar.

Det är Mal Mcnulty som står för den mesta delen av sången under spelningen, vilket inte är mer än rätt i tanke på att han är den bandmedlem som besitter den starkaste pipan, men det är John Berry med sina violinsolon och framförallt Dave Hill som drar till sig all uppmärksamhet och står för showen. Dave Hill har varit med i bandet sedan starten och har 72 år på nacken. Det märks dock ingenting av det, Hill springer tillsammans med Berry ut fortare än vinden till publikens stora jubel, hoppar snabbt upp på en ljudförstärkare och beordrar alla att höja händerna. Publiken är inte sena med gensvar och klappar frenetiskt händerna och studsar som små glada hundar som viftar på svansen (läs rumporna).

För ungefär ett dygn sedan stod Uriah Heep på samma scen som nu Slade står på. De har flera saker gemensamt. Båda är till åren. Båda lockar publik för sitt namn, trots att de inte varit i ropet något större på sistone. Båda verkar vara på mycket gott humör under sina spelningar. En väsentlig skillnad dock är att medans Uriah Heep utvecklade sig till en ganska händelsefattig konsert så är Slade lika galna som duracellkaniner. 

Mcnultys raspiga röst imponerar stort och kompletterar snyggt Hills och Berrys sprudlande spelglädje och energi. Dave Hill är aldrig nedslagen länge, utan han hinner agera både allsångsledare, 60-meters löpare och entertainer innan deras dryga timme är slut. Inte ens publiken vid uteserveringen högt uppe på kullen, flera meter ifrån scenen lyckas undkomma Hills atmosfär och han får även de att höja nävarna. 

Apropå allsångsledare. Den dagen Sanna Nielsen tackar för sig på Skansen så släng in Dave Hill! Energin tar aldrig slut och allsången som han får fram i nedtonade “My Oh My” och medryckande “Cum On Feel The Noize” är av högsta klass. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
KONSERT: Slade
PLATS: Sweden Rock Festival, Norje.
DATUM: 2018-06-09
BÄST: Två ord: Dave Hill.
SÄMST: Solon är i dessa sammanhang ofta överskattade, men det där violinsolot var alldeles för kort.

 

 

Relaterade artiklar