The Quireboys – En positiv överraskning

Egentligen skulle Joe Lynn Turner ha uppträtt på Sweden Rock i år, men en hjärtattack satte dessvärre stopp för den planen. Lyckligtvis är hans ersättare, The Quireboys, ett ännu roligare band att bevittna. 

En av fjolårets absolut bästa spelningar på Sweden Rock stod Little Steven för. Gammaldags 50-60 tals rock n roll med en stark doft av Amerikas landsbygd var en grov kontrast till den mycket hårdare rocken och metalen i festivalens startfält. Ett mycket ubermusikaliskt och välkommet inslag, som imponerade på mig djupt. I år blir det till min förvåning och glädje The Quireboys som står för det som Little Steven stod för i fjol. 

Före spelningen på Sweden Rock kände jag i ärlighetens namn inte till The Quireboys. Bara det faktum att sångaren Spike ser ut som en något yngre Steven, med ett nästan tvillingliknande ansikte och en bandana på huvudet, för tankarna till det där ubermusikaliska framträdandet från 2017. När spelningen sedan börjar slår det mig fort att The Quireboys spelar i stort sett samma form av fantastiska rock n roll. Spikes hesa röst fyller hela festivalområdet och övriga bandmedlemmar backar upp honom med sin pondus och självsäkerhet. Spelningen känns förvisso lite avslagen i mellanpartierna men i takt med att jag flyttar mig längre fram mot scenen så blir också stämningen tätare och de musikaliska vindarna blåser upp liv och passion igen. 

Publikfrieriet är utan skam. För att få med även den mer avvaktande delen av åskådarna så klamrar Spike ivrigt fast sig vid sitt mickstativ, ställer sig på scenkanten och får efter viss övertalning publiken att skrika “Yeha”, precis som ett gäng brunstiga cowboys. Att i samband med det dessutom dra av låten “Sex Party” och få alla att sjunga med, nästan som för att verkligen sätta färg på den där brunstigheten, så är konserten både levande och underhållande. Och framförallt så är den där nerven som det här klassiska rock n roll soundet innehåller i allra högsta grad brännande och inbjudande som få. 

I och med att Little Steven var så otroligt proffsig 2107 och att The Quireboys står för samma felfria prestation 2018 är det bara att konstatera att Sweden Rock har allt att vinna på att fortsätta bjuda in denna form av akter för det kan inte bli annat än succé. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
KONSERT: The Quireboys
PLATS: Sweden Stage / Sweden Rock Festival
DATUM: 2018-06-06
BÄST: “Sex Party”.
SÄMST:  Något avslagen publik till en början. 

Relaterade artiklar