Wilmer X drar storpublik

När orginaluppställningen av Wilmer X med Nisse Hellberg i spetsen kliver upp på Festival Stage under Sweden Rock så gör de sin tusende spelning. En spelning de definitivt kan vara nöjda med. 

När Wilmer X blev klara för Sweden Rock Festival så var det ganska många som höjde på ögonbrynen och det höjdes även röster om att Wilmer X inte hade något på festivalen att göra. Deras musik påstods inte falla inom ramarna för vad som krävs för att tituleras som rockband och därmed vara diskvaliferade ifrån uppträdande på landets främsta rockfestival. Den där sortens resonemang behöver självfallet yttras och det är nödvändigt med diskussion i och med att man faktiskt någonstans måste dra just gränser. Det fungerar inte att bjuda in vad som helst till Sweden Rock. Att gränsen dock skulle gå vid just Wilmer X ser jag inte som särskilt troligt. 

Nej, det låter inte metal och det låter inte ens särskilt hårt när Wilmer X kör igenom sin repertoar. Det låter dock äkta och bra. Klassisk hederlig rock n roll är trots allt en bidragande orsak till att genren så som vi känner den överhuvudtaget har fötts och utvecklats. På Sweden Rock ska allt från heavy-metal, death-metal, black-metal, thrash-metal, speed-metal, hårdrock, rock n roll och rockabilly få utrymme. Det ska finnas något för alla. 

Och i slutändan så verkar inte direkt klagosången ha påverkat intresset kring Wilmer X överhuvudtaget, för publikhavet är enormt när Nisse Hellberg, Jalle Lorensson och övriga bandmedlemmar påbörjar sin konsert och en klar majoritet diggar och sjunger med till inledningsspåret “Hon är ihop med en insekt“. 

Wilmer X är tajta och det tycks aldrig slå fel. Det är faktiskt ganska imponerande att Nisse två gånger om får godkänt av publiken att “dra ner tempot” och att emellanåt köra lite country, en erkänt hatad genre på området. Det kräver pondus att inte bara kunna framträda med den här formen av material, utan att också göra det utan någon som helst tvekan eller glimt i ögat. Rock N Roll/country paketeringen är totalt hänsynslös till sitt sammanhang och gör helt enkelt det den ska, utan att anpassa sig till alla metalheads därute. 

Förutom riktigt starka budskap i låtarna “Jag är bara lycklig när jag dricker” och “Om en hund mådde såhär” så blir man även berörd över det mottagande bandet får när de pratar innerligt om det faktum att de nu gör sitt tusende gig sedan de gjorde det första i skolan 1978. Publiken sjunger med i många låtar, jublar och skanderar “Jalle” och “Wilmer” och det kan inte ses som något annat än en stor eloge till killarna. 

När de sedan kör “Teknikens Under” känns det som om marken lyfter och att alla sjunger med. Nisse är i högform och utstrålar ett inre lugn som gör att det hela känns gemytligt och spelningen når nivåer som förmodligen ingen riktigt hade trott från början. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
KONSERT: Wilmer X
PLATS: Sweden Rock Festival, Norje
DATUM: 2018-06-09
BÄST: “Teknikens Under”  

Relaterade artiklar