”You’re not gonna like this… at all” – Marilyn Manson

Mannen har skapat stora rubriker kring sina oförutsägbara spelningar, bisarra sexkrav och sist men inte minst angående skådespelarinsatsen i ”Sons Of Anarchy”. Plattan som faller under namnet Antichrist Superstar är mer aktuell än någonsin, relevanta texter som delvis uppfyller syftet än i dag. Den 6 juni stod bandet på Gröna Lunds scen inför 13.000 personer och Rockbladet var givetvis på plats. 

15 minuter efter utsatt tid kliver Marilyn Manson på scen i sina boots och river av Irresponsible Hate Anthem. Sedan kommer han ut ur röken, ställer sig på scenkanten och kollar ut över publiken framför. Han frågar med en viss sarkasm om det finns några barnfamiljer i publiken och säger att de absolut inte kommer gilla konserten. Inte en chans. Marilyn Mansons spelningar brukar antingen vara helt fenomenala eller högst ostabila, allt beror på frontmannens humör. 

This Is The New Shit är fantastisk live, speciellt när Marilyn Manson är glad. Han går runt på scen med bestämda steg och ser till att alla fans får en glimt av honom. Småler för sig själv, avslutar låten hur han än vill och morrar lite tills bandet slutar spela de sista tonerna. Sedan fångar han en killes uppmärksamhet längst fram i publiken som står och smsar. Marilyn Manson låtsas att det är han som får meddelandet. Jag gillar verkligen det faktumet att han försöker få varje individ involverad och betona explicit relevansen i hans texter. När de första sekunderna av  Disposable Teens förstår jag anledningen bakom det, ett genialiskt drag från hans sida.   

Låtlistan domineras helt klart av de gamla favoriterna, men några nyare hinner bandet riva av under kvällen. Vi får två låtar från The Pale Emperor från 2015 och exempelvis Kill 4 Me från Heaven Upside Down som släpptes förra året. Det senaste låtvalet kan diskuteras, personligen hade gärna sett andra låtar men det går hem hos publiken vilket är det enda som krävs egentligen.

Antichrist Superstar och The Beautiful People kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta , den sistnämnda innehåller uppenbarligen en klar referens till Friedrich Nietzsche. Plattan som helhet bär temat övermänniska, enligt Nietzsche denoterar termen någon som är ensam ansvarig över sitt öde utan några gudar. Inga andra värden och lagar än det någon erkänt som värdefullt spelar någon roll. Den implicita tolkningen av The Beautiful People, är att ambitionen driver människan att vilja uppnå någonting bättre. Det är inte värt att slösa tid på att hata, därav raden “There’s no time to discriminate / hate every motherfucker that’s in your way”. Åt andra sidan, går det att spåna vidare tolkningen bakom raden “It’s not your fault that you’re always wrong / The weak ones are there to justify the strong”. Konceptet förknippas ofta med socialdarwinism, naturvetenskaplig evolutionsteori tillämpas på olika politiska eller ekonomiska system i  samhällsstrukturen.

Marilyn Manson är fenomenalt bra live, det kanske inte går hem hos barnfamiljer men definitivt hos majoriteten av fansen. Detta är kompensationen för den halvbra spelningen vi fick uppleva på Annexet under tiden då han hade benbrott förra året. Jag kommer alltid att välja Marilyn Manson framför kungafamiljen på nationaldagen,  intellektuell stimulans med en enorm dos av mörk humor om inte annat. 

RB-Betyg-8_10FOTO / Text: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
KONSERT: Marilyn Manson
ARENA: Gröna Lund / Stockholm
DATUM: 2018-06-06
BÄSTA LÅTEN: Alla utom den uttjatade Sweet Dreams (are made of this), han kunde valt Coma White, The Fight Song eller The Nobodies med ett djupare budskap.

LÅTLISTA – Marilyn Manson – Gröna Lund 2018

1. Irresponsible Hate Anthem
2. Angel With The Scabbed Wings
3. Deep Six
4. This Is The New Shit
5. Disposable Teens
6. mOBSCENE
7. Kill 4 Me
8. Rock Is Dead
9. The Dope Show
10. Sweet Dreams (are made of this)
11. Say 10
12. Antichrist Superstar
13. The Beautiful People
14. Cry Little Sister
 

 

Relaterade artiklar