Konsert: Arch Enemy

Efter att det stod klart att Eskilstuna och Lokomotivet var ett av Arch Enemys stopp på Sverigeturnen så har förväntningarna vart höga. Då och då har det ploppat upp inlägg på sociala medier som visar att fansen är laddade och redo att åka mil efter mil för att ta del av bandets fantastiska show.

Annons 

 

Trots att det är närmare 30 grader ute och solen lyser med full närvaro så vallfärdar folk för att tränga sig in i ett mörkt Lokomotivet, väl inne är det om möjligt ännu varmare och barpersonalen för jobba i ett högt tempo.

Bandet Eleine, även dom med en oerhört karismatisk frontkvinna, inleder kvällen som ska bli något av ett finger till alla dom som tycker att tjejer inte ska pyssla med hårdrock. Det är halvfullt i lokalen när sångerskan Madeleine Liljestam trollbinder med sina höftrörelser och vackra röst. Vartefter låtarna går så fylls det på med fler folk och när det är dags för The Unguided att kliva upp, ja då är det nästintill fullt. Sist jag såg västkustbandet var på Sweden Rock förra året, en spelning mitt på blanka dagen och inte den optimala atmosfären för ett band av denna kaliber. Ikväll däremot är det mörkt, tungt och oerhört bra. De hårda riffen och låtarna blandas med kul snack med publiken och arrangörerna av denna turne’ ska ha ett stort plus för att ha handplockat dessa två band att värma upp publiken inför vad som komma skall.

Även om det är svart t-shirts som dominerar klädvalet denna kväll så har många tagit chansen att köpa Arch Enemys egna Sverigetröja, baserad på fotbollslandslagets matchställ. Den perfekta outfiten att rocka sig svettig i, för nu kör vi.

Efter att Motörheads Ace of Spades har ekat ut, fullkomligt exploderar det. Bandet rusar ut på scenen och och plötsligt står hon där, med det blåa håret och ett avgrundsvrål som sätter sig rakt in i själen river Alissa White Gluz igång The Worlds is Yours. Publiken hoppar, far runt och försöker hålla jämna steg med bandet och svetten sprutar under låtar som War Eternal och You Will Know My Name. Stoppar du i en skiva av bandet så kan det vara svårt att förstå hur dom ska lyckas få med sig detta soundet ut på arenorna, men icke. Michael Amott och Jeff Loomis gitarrsträngar är syncade in i minsta detalj och trasslar sig inte under hela kvällen. I låtar som The Eagle Flies Alone visar Daniel Erlandsson och Sharlee De Angelo att dom har full koll på den rytmiska sektionen, kaggar och strängar leker i full symbios. 

Längst fram, uppbackad av det fantastiska bandet står, Alissa, en amazon, en gudinna, en drottning inom metalgenren. Med nitar och ett fladdrande blått hår ryter hon ur sig toner som får grottmännen att skaka i sina gravar. Hon headbangar, hoppar upp och ner och slår då och då en “home run” med mikrofonen till publiken.

När riffet till Nemesis dånar genom högtalarna lyfter taket på Lokomotivet och den lilla vätska som finns kvar i kroppen trycker sig ut genom porerna. Det perfekta avslutet på en kväll som man inte ville skulle ta slut.

 

TEXT/FOTOGRAF: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
KONSERT: Arch Enemy
ARENA: Lokomotivet / Eskilstuna
DATUM: (2018-07-05)

Relaterade artiklar