Lucifer II – en 70-talsosande second coming

Nicke Andersson sätter sin speciella prägel på allt han är delaktig i. Det hörs mycket väl att han haft ett eller flera fingrar med i spelet på plattor med bl.a. Robert Pehrsson’s Humbucker, Grande Royale och Heavy Tiger. Så också Lucifer vilka nu blir mer 70-talsrock med herr Andersson som låtskrivande trummis, allra tydligast i svängiga öppnaren California Son vilken ackompanjerades av en skönt lökig MC-video. Samtidigt bibehåller man det nedstämda och ockulta från debutalbumet Lucifer I som knyts ihop snyggt med avslutande spåret Faux Pharao. Däremellan får vi bland annat en mörk kyrkogårdsutflykt i Dreamer, en fritt svävande Eyes In The Sky och en onödig cover på Stones Dancing With Mr. D. Dynamiken lyser stark i flera låtar som växlar mellan psykedeliskt svävande semi-balladuppbyggnader och struttande gitarrdueller från när livedubblar var som hetast.

Det här är första gången Nicke Andersson skriver låtar tillsammans med någon annan och vad kan vara bättre än att göra det med blivande frugan (paret gifter sig fredagen den 13:e juli i år)? Den kraftfullt skönsjungande tyskan Johanna Sadonis från kortlivade The Oath startade Lucifer 2014 som då tassade runt samma offeraltare som Blood Ceremony och Jex Thoth. Hennes vision var redan från början ett 70-talsrockigt sound men med fetriffaren Gaz Jennings från Cathedral som tongivande bandmedlem drog det mer åt doom metal. I denna second coming har alla tidigare medlemmar förutom Johanna lämnat bandet och utöver multiinstrumentalisten Nicke lirar Robert Tidebring från Saturn på II. Saturn vars skivomslag och merch för övrigt designats av just Nicke.

Lucifer II är en välljudande platta med några killers och ett par utfyllnadslåtar som på både gott och ont är mer varierad än debuten. Det skissas redan på ett tredje album med planerat släpp i september 2019. Så räkna med en Lucifer III där åtminstone två delar av sättningen hålls intakt. Live får man förstärkning av såväl Martin Nordin (Dead Lord) och Linus Björklund (VOJD) på gitarr samt österrikiske basisten Alexander Mayr. Det kommer blir trångt med fyra svängande stränghalsar på Geronimo’s lilla scen ikväll när sextetten har releaseparty och framför det purfärska albumet i sin helhet.

 

RB-Betyg-7_10
SKRIBENT: 
Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
BAND: Lucifer
ALBUM: Lucifer II
RELEASEDATUM: 2018-07-06
SKIVBOLAG: Century Media
BÄSTA LÅTEN: Dreamer

LÅTLISTA – LUCIFER II

  1. California Sun
  2. Dreamer
  3. Phoenix
  4. Dancing With Mr. D
  5. Reaper On Your Heels
  6. Eyes In The Sky
  7. Before The Sun
  8. Aton
  9. Faux Pharao

BANDFAKTA – LUCIFER

MEDLEMMAR

Johanna Sadonis – lead vocals
Nicke Andersson – drums
Robert Tidebring – guitar
Alexander Mayr – bass
Martin Nordin –  guitar
Linus Björklund – guitar

DISCOGRAPHY

Lucifer I (2015)
Lucifer II (2018)

Relaterade artiklar