Dags för Wacken Open Air att öppna dörrarna med dunder och brak

Idag drar världens största och mest betydelsefulla metalfestival igång på allvar. Hela festivalområdet är öppet inklusive det stora innerfieldområdet. Solen steker från en klarblå himmel och festen är i full gång. 75 000 av världens hårdaste metalheads ska hålla Metal Mayhem louder than hell i dagarna tre. Wacken är kultur och ett världsomspännande nätverk av passion, musik och broderskapskärlek. Wacken har växt sig större än sig självt och ingen festival i världen kan ens mäta sig med Wacken. I dag ser vi fram emot Dokken, Tremoti, Vince Neil, Danzig, Dirkschneider och Judas Priest.

 

 

Traditionsenligt under festivalens alla 29 år öppnas Innerfieldområdet med covergänget Skyline. Vilken underbar och passande uppvärmning det blev av Skylines hårdrockscovers. Vi fick höra låtar av Whitesnake, Ac/Dc, Van Halen, Airbourne, Iron Maiden och Rammstein. Solen står från en klarblå himmel och det finns inget som kan påverka festival humöret så mycket i positiv bemärkelse så som strålande solsken.

Tremonti med frontfiguren Mark Tremoti (även Creed och Alter Bridge) var riktigt bra. De har starka låtar, är stygga musiker och det blev en underbar stämning i publiken. Tyvärr gjorde den stekheta eftermiddagssolen sitt bästa för att lägga sordin på stämningen, men skam den som gav sig. Tremonti fick bra ljud och trots värmen blev det ändå stor succé på Louder-scenen.

Slängde ett getöga på Vince Neil och vi fick givetvis höra lite gamla Mötley Crue hits. I sanningens namn har karln aldrig kunnat sjunga och numera är definitivt bästföredatumet passerat för länge sen. Egentligen borde det finnas en bortre gräns för hur dåligt man får sjunga från en scen. Men han maskerar det med sina duktiga musiker och med att spela välkända Mötley Crue hits.

Vince Niel har faktiskt en hel del utstrålning kvar som scenpersonlighet också. Det räddar honom från att bli patetisk. En artist borde i rimlighetens namn själv, känna när det gå utför och avsluta karriären i tid. Den oefterhärmlige visuella trummisen Zoltan Chaney stal showen fullständigt, med sitt yviga och visuella trumspel. Han är utan tvekan en av världens bästa och mest underhållande trummisar idag.

Det var en fullständigt fantastisk konsert vi fick uppleva med Dirkschneider idag. Solen stekte och spelglädjen i bandet var riktigt påtaglig. Stämningen spred sig i publiken och det blev full fest. Den hyllade och älskade nationalhjälten Udo Dirkschnider körde sin allsångskavalkad och succén var given. Det finns ingen annan festival i världen som ens kan mäta sig med Wacken när festivalen visar sin allra bästa sida.

Originalgitarristen i Accept, Stefan Kaufmann, har numera även anslutit sig till bandet. Faktum är att dagens Dirkschnieder låter minst lika bra, om inte bättre än Accept under 80-talets glansdagar. Vi fick höra många sköna Acceptlåtar under en 90 minuters intensiv konsert. T.ex. Midnight Mover, Living for tonight, Princess of the Dawn, Restless and Wild, London Letherboys, Up to the Limit, Screaming for a lovebite, Russian Roulette, Metal Heart, Fast As A Shark, I´m A Rebel och allsångsanthemet Balls To The Wall.

På tal om magisk så var även Judas Priest fullständigt fantastiskt vitalt i kväll. Nya gitarristen Richie Faukner äger Judas Priest 2018. Han är en fullblodsgitarrhjälte och skuttar runt på scenen med ett stort leende och enorm karisma. Metalguden och sångaren själv Rob Halford, verkar även han mysa över vilken makalös gitarrist han har förskansat sig i bandet.

Rob Halford släpper verkligen fram Ritchie Faukner i rampljuset i kväll. Ljudet, ljuset och videoskärmarna på Wacken är i yttersta världsklass och helt fantastiskt. Eftersom de två största scenerna står bredvid varandra och ljud och bild körs över bägge scenerna, får man möjlighet att uppleva konserten, även från den scen där inte bandet spelar och den känslan är makalös.

Vi fick höra bl.a. Firepower, Grinder, Sinner, The Ripper, Lightning Strike, Saints in Hell, Turbo Lover, Tyrant, Night Comes Down, Freewheel Burning, Rising From Ruins, You´ve got Another Thing Comin, Hell Bent For Leather, Painkiller. Under de sista låtarna Metal Gods, Breaking The Law och Livin After Midnight bjuder Rob Halford upp bandets originalgitarrist Glenn Tipton(som tyvärr slutat i bandet p.g.a. Parkinsons sjukdom). Jag ger verkligen Judas Priest full pott ikväll. Snacka om att ha en värdig avslutning på torsdagens begivenheter på Wacken.

Kvällen avslutades med en repris på spektakulära amerikanska siteshowgruppen Hellzapoppin Sideshow Circus. Jag blev lika fascinerad idag över alla underhållande och magstarka fakirnummer. De t.ex slukade svärd, blåste eld, sprutade mjölk ur ögonen, gick på händer över krossat glas och givetvis med ett charmig och underhållande amerikanskt manér. Jag älskar verkligen denna typ av starka entertainment underhållning. Vad vi fick se, var egentligen ett smakprov av världens numera största turnerande siteshowgrupper Hellzapoppin Sideshow. Ännu en fantastisk dag på Wacken Open Air 2018 gick till handlingarna.

 

 

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (torbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Karolina Vohnsen (karolina.vohnsen@rockbladet.se)
EVENT: Wacken Open Air 2018
DATUM: 2018-08-02

 

Relaterade artiklar