Helloween gav Wacken Open Air-besökarna eller rejäl och behövlig energi-boost under sista dagen

Det är lördag på årets Wacken Open Air. Man är inne i en skön festivalbubbla av musik, fest och oförglömliga minnen. Kroppen och själen är ofantlig sliten av sömnbrist, värme och starka upplevelser. Man har dagligen gått flera mil mellan scenerna på området och fötterna värker. De flesta i publiken har varit här sen i tisdags och vi sitter alla i samma kajuta. Alla är lika slitna och idag är det all in som gäller. Idag ska det njutas in i det sista, för imorgon är det hela över och det är ett år kvar till nästa Wacken Open Air. 

 

Idag är det sista dagen i metalfanatikernas underbara himmelrike för detta året. Solens strålar är något lite skonsamma idag. Wintersun väcker upp besökarna på Wacken idag med sin kraftfulla powermetal och det passar publiken synnerligen utmärkt. Flertalet av alla besökarna är redan på plats på Innerfieldområdet.

Jag gillar verkligen stämningen på Wacken sista festivaldagen för detta året. Det är ingen hysteri, publiken myser, sipprar på öl och alla är avslappnade och njuter av den sista festivaldagen. Wacken har 75 000 besökare. Ingen och jag menar ingen, har tittat för djupt i flaskan, trots att det dricks öl i kopiösa mängder. Det kan bitvis gå väldigt vilt till framför scenerna med cirklepits och crowdsurf, men alla tar hand om varandra.

Både vakter, ambulanspersonalen och polisen verkar njuta att vara här. Jag såg scenvakter som bjöd på sig själva och dansade smått till musiken. Ambulanspersonal hjälpte mig att hålla fram min mobilkamera för att få bättre film. Beryktade tuffa tyska polisen verkade njuta av att vara här, de stod i en klunga njöt mest av musiken och stämningen.  Jag har varit på Wacken Open Air i hela 11 festivalår nu och jag har inte sett en enda liten incident. Tänk om besökarna och personalen kunde ha denna inställning och detta beteende på svenska festivaler. Alla här fullkomligt älskar musik och fest över allt annat. Okända människor hälsar, kramas, umgås och festar ihop. Vi är alla bröder och systrar i detta världsomspännande nätverk. Det är absoluta världsklass och det gör Wacken så fantastiskt och världsbäst.

Ett synnerligen märkligt tyskt kultband vid namn Knorkator spelar på Louderscenen. Det är någon sorts tysk kultig folksynth-umpaumpa-metal. Tyskarna på festivalen verkar älska detta. Alla tyskar skrattade åt texterna medans jag fattade absolut noll. Det gick hem i viket fall. Festivalen har en liten målgrupp i målgruppen av fanatisika folkmetalälskare och tysk öldrickarkultur. En mängd band i denna smått magstarka genre spelar på festivalen. Men det får man ju trots allt ändå ge tyskarna. Wacken är ju ändå tyskarnas stolta nationalfestival.

Publiksporten crowdsurfing har tagit nya former på Wacken. Jag såg en kille sitta i en liten gummibåt och crowdsurfa, en annan rullstolsburen man sågs med sin rullstol crowdsurfa uppe i publiken, hörde även talas om en soptunna som skickades upp i publiken för crowdsurfing. Det finns som sagt inga gränser för alla underbara galenskaper på Wacken.

Skindred var fullständigt fantastiska idag. Jag älskar deras metal, reggae, hip-hopelement med en stor dos punkattityd. Den karismatiske frontmannen Benji Webbe provocerade publiken och fick igång allsång, dans och lyckades att få hela publiken att sätta sig samtidigt på marken. Skindred är ett sådant där uppstickande, provocerande och coolt band som man bara älskar att se live. Givetvis blev det fullt röj på hitten Nobody. Skindred är ett typexempel på hur Wacken har breddat sig genremässigt som festival. Attityden hos banden finns där, även om det nödvändigtvis inte handlar om just extreme-metal. 

Steel Panther är fullständigt hysteriskt roliga idag. Det underbara är att de gör parodi på sina egna respektive musikkarriärer för 25–30 år sedan. Trots att de kör fullt ut med alla rock’n’rollklyschor i hela världen, blir de inte sexistiska eller patetiska. För de har något som alla älskar och det är underbar självironi och humor. Alla fattar att det är teater och budskapet är solklart.

Vilken idiot som helst kan gå in på wikipedia och läsa om Steel Panther-medlemmarnas privata liv och se bilder på bandet utan smink och peruker. De gör helt enkelt narr av sig själva och är fantastiska improvisatörer och entertainers. Det finns inget på en scen, som går hem så mycket som självironi och Steel Panther går hem hela vägen här på Wacken. De bjuder som sedvanligt upp frivilliga kvinnor på scen för att dansa topless. Det blir full fest på scen och alla på scen och i publiken garvar och har kul. Det är givetvis fjantigt amerikanskt och löjligt pubertalt så det förslår, men underhållningsfaktorn är på absolut högsta nivå.

Det är en magnifik syn när Arch Enemy äntrar stora harder scenen. Merparten av de 75 000 besökarna är på plats. Solen går precis ner och det utbryter fullt kaos och metalmayhem i publiken. Enorma cirklepits breder ut sig och för att spä på kaoset ytterligare, crowdsurfar publiken i mängder. Kaoset är påtagligt och dammet formligen yr i luften. Det passar extremt bra ihop med den hårda musiken.

Jag tycker alltid att Arch Enemy har haft en kärna av bra låtar, tungt gung, vassa musiker och exploderande energi. Alissa White-Gutz är verkligen världens numera mest karismatiska kvinnliga frontfigur. Hjärnan bakom Arch Enemy, Michael Amott är en riktig modern gitarrhjälte. Publiken är givetvis slitna efter 4 dagar på Wacken men publiken kör hela vägen rätt in i kaklet. Jag ger full pott till dagens energiska Arch Enemy och även full pott till publiken som röjde något kopiöst. Arch Enemy har i stort sett spelat vart annat år här och bandet har nästan blivit ett husband på Wacken.

Kvällens absoluta huvudakt, omåttligt populära Helloween United körde sin 2,5 timmars segershow. Helloween levererade Wackenhelgens absolut fetaste show. Wacken kunde inte valt något bättre huvudband på lördagen än just Helloween och succén var självklart given. De har återförenats med original gitarristen Kai Hansen och original sångaren Michael Kiske. Pumkins United turnén är inget annat än ett långt segertåg.

Vi får höra Halloween, Dr. Stein, I´m Alive, Are You Metal, Perfect Gentleman, Starlight/Ride The Sky/Judas(Kai Hansen medley), Heavy Metal (Is The Law), A Tale That Wasn´t Right, If I Could Fly, Pumpkins United, A Little Time, Why?, Rise And Fall, Soul Survivor, Power, How Many Tears, Eagle Fly Free, Keeper Of The Seven Keys, Future World och I Want Out.

Helloween bekräftar verkligen vem som är powermetalens herre på täppan eller rättare sagt vem som överhuvudtaget startade det hela. Helloween är så galet bra i kväll. Det är full show, alla hits genom karriären hinns med och mot slutet släpps ett enormt bollhav ut i publiken och man bränner av ett stort fyrverkeri. Lägg till det galet fantastiska ljudet och den grymma ljusshowen och den entusiastiska publiken.

Jag kan ändå inte sätta ord på hur magiskt det är sista kvällen på Wacken. Man är så sliten och slutkörd i kroppen att man bara vill lägga sig ner på marken och däcka, men man njuter in i det sista av Helloween och av att det är sista stora showen på årets festival. Man andas in det sista av känslan, för att kunna leva på ända tills nästa festivalår.

Wacken Open Air 2018 har varit helt makalös och förmodligen det bästa festivalåret någonsin. Vädret har varit fantastiskt och numera är festivalen är mer välorganiserad än någonsin. Valmöjligheterna är enorma och vad man än gillar för musik, finns det alltid något som passar alla besökarna på festivalen. I alla fall för alla som älskar metal, hårdrock, folkmusik och kultband.

Jag älskar den nya bredden på festivalen. Det är starka och breda akter i metalgenrens mittfält. Extremmetallen har till största del fått sin plats uppe på W.E:T Stage och Headbangers Stage. Folkmusiken håller till på Wackingerstage. Uppvisningar, entertainment, fakirshower och eldshower håller till på Wastelandstage. Partybanden håller till på Biergarten och på huvudscenerna Faster, Harder och Louder spelar alla större band.

Wacken Open Air är ett världsomspännande nätverk och besökare från över 80 länder vallfärdar varje år till festivalen. Wacken Open Air den största, bästa och mest betydelsefulla metalfestivalen i världen. Häpnadsväckande 60 000 biljetter är redan sålda till 2019 års festival. Wacken Open Air har överlevt sig själv och kommer att fortsätta så länge passionen till musiken finns där ute.

Sammanfattning Wacken Open Air 2018:

Bästa headlinershow 1: Judas Priest : Allsångskavalkad från hela karriären av ett synnerligen vitalt Judas Priest turboladdad med nya V8-motorn, låtskrivaren och karismatiske gitarrhjälten Richie Faukner.

Bästa headlinershow 2: Helloween United: Svårslagen och hyllad allsångsshow sista festivalkvällen med återförenade Helloweenhjältarna Michael Kiske(sång) och Kai Hansen(gitarr) som avslutades med ett enormt bollhav och fyrverkeri.

Bästa konserten: Clawfinger: Exploderade fullständigt och formligen körde över den överentusiastiska publiken med sin stenhårda skoningslösa funkrockrapgroove med knivskarpa och radikala texter som träffade rätt in i hjärtat på rockmetalpubliken.

Bästa festivalmaten: Himmelskt goda Dönerkebaben.

Sämst och bäst: Solen som stod som en svetslåga i ansiktet på publiken och i det närmaste rostade Wacken i 4 dagar. Men publiken var trots allt på gott humör och det var väldigt skönt på kvällen och natten. Att dessutom bli förskonad från äcklig gyttja var något publiken inte var bortskämd med.

Världsklass: Att det inte finns några kommersiella intressen vilket håller nere priser på mat och dryck. Detta innebär framförallt att biljettpriset också hålls på en rimlig nivå år efter år. Wacken är en festival organiserad av passionerade hardcorefans tillverkad för passionerade hardcorefans. Vinsten går rätt ner i att förbättra festivalen och det märks på alla plan. Se och lär på alla plan Svenska festivaler!

Starkaste banden, största bredden, bästa organisationen och skönaste vädret gör Wacken Open Air 2018 till bästa Wacken på alla 11 åren jag besökt festivalen. Festivalen kommer med största sannolikhet att bli ännu bättre och fetare till nästa år 2019 då festivalen firar 30 årsjubileum.

See You At Wacken Open Air 2019 Metalheads..Rain or Shine!

 

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTO: Karolina Vohnsen (karolina.vohnsen@rockbladet.se)
EVENT: Wacken Open Air 2018 – Sista dagen
DATUM: 2018-08-04

Relaterade artiklar