The Magpie Salute – High Water I

Det var i januari förra året som Rich Robinson betämde sig för att spela lite The Black Crowes-låtar under fyra kvällar i New York. Han hade med sig Marc Ford och Sven Pipien från det tidigare bandet. På sång hade han värvat John Hogg från sitt eget soloband. De kallade det nya bandet The Magpie Salute. De fyra kvällarna sålde slut på bara minuter och snart var det mer än 75 gig bokade i Nordamerika och Europa.

Setlistorna från de gigen var i huvudsak låtar från tiden i The Black Crowes och ett antal av Rich Robinsons sololåtar. Det blandades också upp med coverlåtar som Rod Stewarts ”Every Picture Tells a Story” och Elton Johns ”My Father’s Gun”. Under den tid som fanns mellan gigen började bandet skriva sina egna låtar. En av de låtarna hamnade på förra årets ”The Magpie Salute (Live)” tillsammans med nio liveinspelningar från olika konserter.

De nyskrivna låtarna har bandet spelat in i Nashville och Rich Robinson har själv producerat det nya albumet ”High Water I”. Bröderna Robinson har likt bland andra bröderna Gallagher i Oasis en del meningsskiljaktigheter, som det så vackert heter. Det kastas paj i pressen mellan bröderna Robinson och de anklagar varandra för att vara medlemmar i The Black Crowes-coverband. Det är trist att det är på det viset om du frågar mig. Det var ett av de allra bästa sydstatsbanden under den tid bröderna kunde hålla sams.

Det är svårt att inte tänka på hur mycket det doftar The Black Crowes om musiken som finns på The Magpie Salutes nya album. Det är inte konstigt att det är på det viset eftersom att tre av medlemmarna har en bakgrund därifrån. Det som tyvärr saboterar är John Hoggs sång. Den bär inte upp låtarna på det sätt, som de egentligen förtjänar. Det finns undantag bland de här dussinet låtar som finns på ”High Water I”, men de undantagen är allt för få. Lyssna gärna på ”Sister Moon”. Det är en riktigt bra låt.

BETYG:
SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
BAND: The Magpie Salute
ALBUM: High Water I
RELEASEDATUM: 2018-08-10
SKIVBOLAG: Mascot/Eagle Records
BÄSTA LÅTEN: Sister Moon

LÅTLISTA – HIGH WATER I

 1. Mary The Gypsy
 2. High Water
 3. Send Me An Omen
 4. For The Wind
 5. Sister Moon
 6. Color Blind
 7. Take It All
 8. Walk On Water
 9. Hand In Hand
 10. You Found Me
 11. Can You See
 12. Open Up

BANDFAKTA – THE MAGPIE SALUTE

MEDLEMMAR
Rich Robinson – Sång och gitarr
Marc Ford – Gitarr
Sven Pipien – Bas
John Hogg – Sång
Matt Slocum – Keyboards
Joe Magistro – Trummor

DISCOGRAPHY – THE MAGPIE SALUTE

The Magpie Salute (Live) (2017)
High Water I (2018)

Relaterade artiklar