The Vintage Caravan betygsätter The Vintage Caravan

The Vintage Caravan bildades 2006 i Álftanes på Island när medlemmarna Óskar Logi Ágústsson och Guðjón Reynisson bara var tolv år. Första skivan släpptes fem år senare. Frontmannen, sångaren och gitarristen Óskar får anses vara något av ett underbarn som skrev sina första låtar vid 9 års ålder varav en också hamnade på det självbetitlade debutalbumet. Bandets vurm för rockmusik som skapades långt innan de ens var födda hintar om att det grävts frejdigt i föräldrarnas skivsamlingar. Något som också återspeglar sig i islänningarnas sound som kan beskrivas som progressiv och fuzzfylld classic rock med inslag av psychedelia.

Via ett hackigt Skypesamtal bad vi en oförberedd sångare att betygsätta den egna skivkatalogen, inklusive kommande fjärdeplattan Gateways som släpps nu på fredag 31/8. Något som visade sig vara väldigt svårt. Aldrig har betygsättning och val av favoritlåtar ändrats så fram och tillbaka av våra intervjuobjekt.


THE VINTAGE CARAVAN (2011)

– Det här albumet spelades in under 2009 och 2010 men släpptes inte förrän 2011. Det kan köpas på iTunes men finns varken på skiva eller streamingtjänster, som exempelvis Spotify. City Of Millenia har ersatt den ursprungliga öppningslåten Need A Woman på iTunes-versionen.  Jag ska höra med Nuclear Blast och vår manager om vi kan göra en nyutgivning av den här under nästa år. Det är faktiskt en av de frågor vi får mest – ‘Var kan vi hitta det här albumet?’

Vad tycker du om debutplattan idag?
– Jag är stolt över det albumet. Kommer ihåg att när vi skulle släppa det så tyckte vi ‘äh, det är två år gammalt och vi är mycket bättre nu bla bla bla…’ Men när vi kom över det så känner jag stolthet. Det finns en del riktigt bra grejer på det och det är välspelat. Speciellt när man tänker på att vi bara var 14, 15, 16 år gamla. Det är galet. Det är fortfarande några låtar från den här skivan som poppar upp när vi spelar live som Let’s Get It On. Skivan är väldigt rå och inspelad i tre olika studios. Vi hittade lite ledig studiotid här och där och utnyttjande den. Jag skrev allt till denna skiva och Voyage. Det var en väldigt spännande tid. Jag kan inte låtsas att jag inte gillar musiken vi gör.

BETYG:
FAVORITLÅT: Black Swan, det är en låt som många har varit på oss om att spela igen. Det är en av de första låtarna jag skrev, jag skrev min första låt när jag var 9 år. Sun-Ray gillar jag också.


VOYAGE (2012)

Detta album släpptes först 2012 av skivbolaget Sena och sedan 2014 av Nuclear Blast efter att ni signat med dem. Men det är inte riktigt samma låtar?
Förutom en låt, Knowing Your Place, som togs bort. Vi gjorde även en nyinspelning av Psychedelic Mushroom Man som blev något kortare och med andra arrangemang jämfört med versionen på vår första skiva. Den var tänkt att bli öppningslåt men Nuclear Blast tyckte inte den passade och de hade rätt i slutändan, det var ett bra val (den hamnade sedan allra sist som ett bonusspår). På första skivan hade vi några låtar som bara fortsätter, haha, och vi har redan ett kort attention span. Vi spelade hela det här albumet på en festival på Island för tre veckor sedan, det var riktigt spännande och blev väl mottaget. Låten Do You Remember hade vi aldrig spelat live tidigare. 

Bandet kommer att göra en releaseshow för det nya albumet Gateways och då spela det back-to-back i Reykjavík. Trion är allra störst i Tyskland men ska göra en större satsning på hemmaplan där den nya singeln Reflections har spelats rätt flitigt i radio. Óskar har blivit lite trött på att få frågor som ‘Hur går det med bandet egentligen?’ Folk hemma tror inte att det händer något.

Hur är rockscenen på Island?
– Det finns en undergroundscen med band som spelar väldigt mycket. Men det finns inte så många rockband som spelar utanför Island egentligen. Solstafir, Skálmöld och Brain Police är några.

Det händer inte alls ofta att de stora världsnamnen kommer på besök men Guns N’ Roses var här nyligen på sin Not In This Lifetime Tour och då fick just Brain Police agera support. Konserten blev den största någonsin på Island.

BETYG:
FAVORITLÅT: King’s Voyage, det är en stor favorit.


ARRIVAL (2014)

Det här är ett mer kollaborativt album där hela bandet är krediterade på alla låtar till skillnad mot de två föregående där du skrev allt. Hur kommer det sig?
– Vid inspelningen av Voyager hade Alexander (Örn Númason, bassist) bara varit i bandet i ca 3 månader. Så vi hann inte riktigt att göra någonting tillsammans och skivan var i princip redan färdigskriven. Det var som en adrenalinspruta att få in Alexander i bandet. Han kom från en annan bakgrund än mig och Guðjón och var ett stort metalfan. Men han gillade också en del proggiga saker precis som vi. Det blev musikaliskt mer intensivt och aggressivt. Så vi började jobba tillsammans ganska direkt och den första låten vi skrev tillsammans var Last Day Of Light. En kul grej som jag inte tror så många insett är att basgången i den låten är exakt samma som i bas-solot på Expand Your Mind.

Här dividerar vi en stund kring betygssättningen mellan Voyage och Arrival där Óskar flera gånger uppger hur svårt det är att betygsätta sina egna album. Till slut landar Voyage på en nia och Arrival på en åtta.

BETYG:
FAVORITLÅT: Inneverse är definitivt min favoritlåt, en av de mer personliga låtarna.


GATEWAYS (2018)

Efter några lyssningar på Gateways är mina första intryck mindre psykedeliskt men mer progressivt än föregångarna. Hur skulle du beskriva det?
– Vi tog lärdomar från de andra albumen och försökte göra den bästa cocktailen av de lärdomarna. Vi tänkte väldigt mycket på låtskrivandet och försökte göra låtarna så bra som möjligt. En sak vi gjorde lite annorlunda var att lämna mer utrymme för sången. För vi skriver alltid musiken först och det kan ibland vara svårt att få sången att passa in. ‘Var ska jag sjunga?’ Några har sagt att den här plattan är mer komplex än våra tidigare album men jag tycker att Arrival är betydligt mer komplex på ett sätt. Gateways är ett låtbaserat album med en hel del tvister och svängar så klart. Det är svårt att hålla det väldigt enkelt, vi vill gärna göra det musikaliskt intressant och komplext. Det blev lite svårare att skriva tillsammans den här gången i och med att Alexander flyttade till Österrike. Det blev lite konstigt att skriva tillsammans med någon som inte är på samma ställe.

Det är också erat första album med Stefan på trummor?
Det känns väldigt bra att ha Stefan med, han hade en hel del riktigt bra input kring låtarna och trumspelet är fantastiskt. Han sitter bredvid mig och lyssnar på det här nu haha.

BETYG: , vårat bästa album hittills.
FAVORITLÅT: Set Your Sights, nej det får blir Reflections!

En längre Europaturné börjar i mitten av oktober?
Ja, vi kommer åka ut med Wucan från Tyskland och Black Mirrors från Belgien. Vi är riktigt exalterade och det kommer blir en bra turné men tyvärr kommer vi inte till Sverige eller några andra länder i Skandinavien, i alla fall inte den här vändan. Men jag hoppas att vi kommer i början på nästa år, det är åtminstone planen. Vi har inte spelat mycket alls i Sverige, vi har absolut ingenting emot Sverige, haha, men jag är inte säker på varför det blivit så. Men det är definitivt dags att komma till er och göra en headlineshow.

Trion har endast gjort två blågula supportgig med Europe i Malmö och Göteborg hösten 2015. Men såväl Sweden Rock Festival och Muskelrock borde passa perfekt för den här trions drivna powerrock.

– Det här är faktiskt den första turnén som vi inte spelar tillsammans med ett svenskt band. Vanligtvis har det varit ett eller två band från Sverige med på turnéerna, bland andra Blues Pills, Avatarium och Dead Lord.

Kommer ni någonsin skriva några låtar på isländska?
Jag tror inte det passar så bra för det vi gör. För oss islänningar kan det låta lökigt men Sólstafir gör det riktigt bra. Och Sigúr Rós. Kontakten blir konstig när man sätter ihop isländska med The Vintage Caravans musik. Men jag ska aldrig säga aldrig. Det kommer inte naturligt till mig att skriva på isländska men jag testade en gång när jag var 13-14 år. Jag tycker att engelska är språket för rock ‘n’ roll. Det passar bättre och låter bättre.

Gateways finns i butik och på diverse streamingtjänster nu på fredag. Håll utkik på rockbladet.se efter recensionen.

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)

FAVORITLÅTAR FRÅN RESPEKTIVE ALBUM

BANDFAKTA – THE VINTAGE CARAVAN

MEDLEMMAR

Óskar Logi Ágústsson – lead vocals, guitar
Alexander Örn Númason – bass, backing vocals
Stefán Ari Stefánsson – drums, percussion

DISCOGRAPHY

The Vintage Caravan (2011)
Voyage (2012)
Arrival (2015)
Gateways (2018)

ÖVRIGA ARTIKLAR I INTERVJUSERIEN DÄR ARTISTERNA BETYGSÄTTER SINA EGNA ALBUM

Horisont
The White Buffalo
Blackberry Smoke
Kadavar

Relaterade artiklar