The Vintage Caravan – Gateways

Island är, med sin blotta folkmängd på 330 000 och en folktäthet på 3 invånare per kvadratkilometer, Europas mest glesbefolkade land. Trots detta kan man bevisligen skapa slagkraftiga landslag i världssporter som fotboll och handboll. På musikfronten har mycket handlat om Björk. Det isländska rockband som på senare år kanske rönt störst internationella framgångar är Kaleo med 3,5 miljoner månatliga lyssnare på Spotify. Sigúr Rós, Sólstafir och Of Monsters And Men är andra exempel på band som nått större framgångar utanför världens äldsta ännu aktiva demokrati. Så har vi The Vintage Caravan, som är störst i Tyskland men ännu inte gjort så mycket väsen av sig här i Sverige.

Annons 

 

Gateways är fjärde albumet sedan trion begick självbetitlad skivdebut 2011. En låtorienterad platta med 10 kollektivt bandskrivna spår samt Fleetwood Mac-covern The Chain som bonus på vinyl och streaming.

Det är samma riffdrivna powerrock som tidigare vilken ledigt rör sig bland tydliga influenser som Rush, Led Zeppelin och Deep Purple. De psykedeliska tripperna är dock något nedtonade och för första gången får vi ett TVC-album utan 8 minuters epos. Men vi pratar absolut inte några korthuggna punksmockor här heller då de relativt väl tilltagna låtlängderna ger tillräckligt med utrymme för lekfullhet och komplexitet. Vilket också är bandets stora styrka.

Det gillas hur man på flera ställen sätter en lugnare ton av folkrock med akustisk gitarr för att sedan fläska på elektroniskt och snirkla sig iväg på progressiva stigar. Alexander Örn Númason‘s struttiga basgångar imponerar, speciellt i punschiga Reflections som blev en omedelbar favorit i mina öron. Óskar Logi Ágústsson har utvecklats till en kraftfullare sångare med karaktär och han pratade i vår intervju om hur sången fått ta större plats på Gateways än tidigare. 

On The Run har mycket av 70-tals Scorpions i sitt Schenker-riffande, introt till All This Time sägs ha inspirerats av Ted Nugent‘s Stranglehold och den lugna delen av Tune Out låter som något Phil Lynott hade kunnat sätta sitt namn på. Vi pratar alltså om classic rock från en svunnen tid men som i The Vintage Caravan’s händer låter både nytt, fräscht och tidlöst. Förhoppningsvis tar någon bandet till Sverige snart, det är hög tid att de får göra en headlinespelning här.

RB-Betyg-8_10
SKRIBENT:
Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
BAND: The Vintage Caravan
ALBUM: Gateways
RELEASEDATUM: 2018-08-31
SKIVBOLAG: Nuclear Blast
BÄSTA LÅTEN: Reflections i stark konkurrens med Tune Out

LÅTLISTA – GATEWAYS

 1. Set Your Sights
 2. The Way
 3. Reflections
 4. On The Run
 5. All This Time
 6. Hidden Streams
 7. Reset
 8. Nebula
 9. Farewell
 10. Tune Out
 11. The Chain (bonusspår)

BANDFAKTA – THE VINTAGE CARAVAN

MEDLEMMAR

Óskar Logi Ágústsson – lead vocals, guitar
Alexander Örn Númason – bass, backing vocals
Stefán Ari Stefánsson – drums, percussion

DISCOGRAPHY

The Vintage Caravan (2011)
Voyage (2012)
Arrival (2015)
Gateways (2018)

Relaterade artiklar