Wacken Open Air i Tyskland 2018

Världens största och mest betydelsefulla metalfestival, smått legendariska Wacken Open Air har precis dragit igång sitt årliga metal mayhem. Fullblodspassionerade metalfans har vallfärdat från jordens alla hörn till detta metalkulturens motsvarighet till Mekka. Den lilla nordtyska lantbrukarbyn Wacken, belägen mellan Hamburg och Kiel, förvandlas varje år i tre dagar i början av augusti till metalmusikens himmelrike.

Festivalen är organiserad av metalfanatiker och adresserad direkt till målgruppen metalfanatiker och det är övertydligt på alla plan. Det kan vara 30 grader varmt, det kan regna monsunregn i 4 dagar, men det skiter vi alla fullständigt i. Håren på armarna reser sig, när det slår mig hur stenhårt passionerade in i benmärgen, hela kontexten av Wacken Open Air är. Något motsvarande finns inte på hela denna jord.

Festivalen startades 1990 av metalfanatikerna Tomas Jensen och Holger Hubner och har växt till ett världsomspännande metalforum. Festivalen är även i år utsåld med sina 75 000 besökare. 2017 besöktes festivalen av metalfans från över 80 olika länder världen över. Gemensamt för alla dessa besökare är den totala fullblodspassionen för metalmusikens och metalkulturens alla konstformer.

I år har festivalen bokat inga mindre än bl.a  Arch Enemy, Backyard Babies, Cannibal Corpse, Clawfinger, Danzig, Dirkschnider, Dimmu Borgir, Dokken, Doro, Firewind, Ghost, Helloween, In Flames, Judas Priest, Mr. Big, Nazareth, Nightwish, Sepultura, Steel Panther, Vince Niel och Watain. Över 100 akter skall uppträda under tre intensiva festivaldygn.

29;de upplagan av Wacken Open Air är i full gång. Vädergudarna lovar strålade sol i dagarna fyra och det bådar det för given succé. Värmen kan bitvis vara påfrestande, men merparten väljer förmodligen detta scenario, framför regn och lervälling, vilket vi har haft på Wacken Open Air alldeles för många festivalår numera.

Det är onsdag idag och det är tänkt som en första uppvärmningsdag. Festivalområdet är öppet, förutom det stora Innerfieldområdet med de tre största scenerna, som inte öppnar förrän imorgon torsdag. Merparten av besökarna har ändå redan landat här och känslan är att festivalen ändå dragit igång på allvar nu. 

Wackinger Vikingaområdet, Welcome to the jungle tältet och Bullhead City Circus tältet med de två övriga huvudscenerna håller öppet idag. Tävlingarna för det världsomspännande mästerskapet i Wacken Metal Battle hålls idag och på torsdag inne i Bullhead City Circus tältet.

Campingområdet för besökarna är enormt och det finns inga gränser för vad besökarna tar med sig till festivalcampingen. Besökarna tar t.ex. med sig stora belysta festplatser med PA-system, Bio-anläggningar, stora statyer och t.o.m. mindre poolområden. Det hela kan mest liknas vid en enda enorm festförläggning och är helt unik och helt i sitt eget slag. Något motsvarande finns överhuvudtaget inte på någon annan festival. Besökarna bär sitt Wackenmerch likt mc-kulturens brödraskapsfärger och betydelsen av densamma, är inget annat än ren förbrödrande kärlek och överskridande ovillkorlig vänskap besökarna emellan.

Köerna till Wackens omåttligt populära officiella merch, sträcker sig redan långa. Tröjor och merch säljer slut som smör i solsken. Intresset och stoltheten för Wacken är enorm. Wackens trademark har numera utvecklats till ett världsomspännande nätverk för passionerade metalfanatiker jorden runt.

Det finns ett enormt stort område som kallas för Metal Markt. Där hålls försäljning av allt mellan himmel och jord som kan associeras till metalmusik. Endast fantasin sätter gränser för vad som kan införskaffas på denna metalmusikens marknad. Jag tycker förvisso att viss del av bandmerchutbudet är ganska tröttsam. När klädesplagget blir attityden, istället för bäraren, blir syftet synnerligen kontraproduktivt. Jag tycker det är betydligt mycket snyggare om bäraren av klädesplagget, bär upp stilen och attityden, istället för tvärtom. 

De fyra dagarna på Wacken Open Air är verkligen en hel värld för sig själv. En värld av total fanatism för allt som har med fest, metal och hårdrock att göra. Det är nästan som att stiga in i en metalmusikens twilight zone fast på ett livsupplyftande positivt och energiberikande vis.

Hela Wackinger Village är ett enda stort medeltids och vikingainspirerat område med en scen som heter Wackinger stage och där spelar mestadels folkmetal och vikingametalband. Där ser vi idag band som t.ex. Pampatut, Ignis Fatuu, Haggefugg, Ganaim, Banknkreis och Heilung.

Wasteland området är ett Mad Max inspirerat område och har uppvisningar av diverse spännande sort. T ex. Warriors Car Drive, Knights Showact, Cage fights, Showkampftraning och Pyrohex magnifika eldshow.
Wasteland området har även en scen, där diverse teatraliska uppvisningsakter spelar som t.ex Evil Invaders, Toxic Holocaust och Hellzapoppin Circus Sideshow Revue som är en rockcirkus show med fakirtema.

Biergrarten är ett fenomen i sig med diverse akter baserat mer på traditionell tysk ölhävarunderhållning. Där finner vi sedvanliga akter som t.ex. omåttligt populära Wacken Firefighters, Blechblosn, Mambo Kurt och Bömbers.

Welcome To The Jungle open air tältet huserar i år Metal Yoga, Wacken Slam Battle, Witch Taint och Maschines Late Night Show. Metal Yogan är verkligen en upplevelse i sig. Traditionella yoga rörelser men till hög metal och samtidiga grottmansrörelser och hård headbanging. Som hugad reporter var jag tvungen att testa Metal Yogan och jag kan intyga att det var riktigt jobbigt men roligt och förmodligen bra för kroppen.

Det finns verkligen en hel värld av upplevelser på festivalen att förlusta sig med. Det svåra är att inte missa något kul för schemat är intensivt. För kul kan man ha i mängder på festivalen, även om man inte är ett dugg intresserad av något av huvudbanden, på de stora huvudscenerna.

Fantastiskt underhållande Blechblosen drog igång sin Bayern Munchen Umpa Metal i Biergarten. Vi fick höra allt från ZZ Top till Weather Girls covers. Givetvis i tysk blåsorkestervariant. Publiken dansade oavkortat tillsammans och stämningen var så hög som den endast kan bli i ett tyskt Biergarten kl 17 en onsdag på Wacken.

Vi blev inbjudna till ett exklusivt gig med metaldrottningen Doro Pesch i, hör och häpna, Wackens kristna bykyrka. Kyrkan var smockfull med fans och kön utanför ringlade sig lång till de begränsade 200 sittplatserna i kyrkan. Bandet ställde sig vid podiet i kyrkan och öppnade med Warlocks anthem I Rule The Ruins, håren på armarna reste sig och det lät fullständigt magiskt. Det kräver enorm rutin av ett band, att låta så här sjukt bra i en kyrka. Tyvärr fick vi från Rockbladet bara tillåtelse att bevaka en låt, men det kändes verkligen som en synnerligen exklusiv stund. 

Jesper Binzer solo band hade lockat en del D-A-D fans till spelplatsen i Biergarten. Men jag tycker mest att Jespers solomaterial hamnar långt i skuggan av huvudbandet D-A-D. Men givetvis gick det hem hos de ölstinna fansen på Biergarten. Det känns som att mer än hälften av de 75000 besökarna redan är på plats och faktumet att endast halva området är öppet gör det ganska trångt på området.

Jag lyckades tyvärr inte komma in i Wacken Plaza tältet under Nazareths och Sepulturas konserter p.g.a att det var för trångt. Däremot lyckades jag komma in i konserttältet under Backyard Babies konsert och de gjorde succé för den enorma publiken. Det var för övrigt Backyard Babies första besök någonsin på Wacken och de förvaltade premiärspelningen synnerligen väl och fick förmodligen med sig ytterligare några nya fans idag.

Coola fakirshowgruppen Hellzapoppin Circus Sideshow utförde diverse magstarka nummer till publikens stora jubel och förfasa. Det var riktigt proffsig amerikansk entertainer sideshow och jag blev grymt imponerad. Jag verkligen älskar denna typ av underhållande sideshow där man blandar humor och underhållning med fasansfulla och våghalsiga fakirnummer. Kvällen avslutades med lite med eldshow av kvinnliga showgruppen Devilsfire. En lång och grymt upplevelserik första dag på Wacken och fler underbara dagar ska det bli.

[Not a valid template]

Reporter : Thorbjörn Skogh [thorbjörn.skogh@rockbladet.se]

Foto : Karolina Vohnsen [karolina.vohnsen@rockbladet.se]

Relaterade artiklar