Bildgalleri: Glen Matlock @ Nalen (2018-09-15)

“Never mind the Sex Pistols – Here’s Glen Matlock”. Det är få skivor i världshistorien som är, och fortsätter att vara, lika influerande som “Never mind the bollocks” från 1977. Chansen att få se och höra detta mästerverk i en fulltalig sättning är ju så gott som omöjlig, men att få höra ett gäng punkklassiker framförda av en av författarna i en liten murrig källarlokal i Stockholm en höstkväll anno 2018 är inte fy skam, det heller.

Annons 

 

 

Glen Matlock var med och skrev merparten av låtarna på skivan som format årtionden av musik av alla de slag, och som stått för grunden för den kanske mest iögonfallande scenen av dem alla. Så det var en bjärt kontrast när den nu 62årige Matlock klev upp på scenen med enbart en akustisk gitarr. Men jösses vilken karisma han bär med sig efter alla dessa år. Det tog inte många minuter innan han fick med sig hela publiken att klappa takten och sjunga med, för här kan vi tveklöst tala om en låtskatt som spänner sig över och tilltalar ett flertal generationer punk- och rockälskare.

Framförandet i sig är felfritt, men det som starkast gör intryck på mig är den känslomässiga insikt i att detta de fakto är en man som om ett par år kan kalla sig pensionär. Om jag hade gått förbi honom på väg in till Nalen hade jag inte blinkat en extra gång, då han ser ut som vilken Svensson (Johnsson?) som helst i dag. Det slår mig att det inte är omöjligt att någon av dagens attitydsstinna kängpunkare (i den mån de fortfarande finns kvar) mycket väl skulle kunna mopsa upp sig och kalla honom för “gubbj#%vel”. Tänk dig för nu, unge man, innan du förolämpar en av de män som byggt upp allt du själv står för.

Innan Matlock själv tog ton fick vi ta del av en av den nyare generationen i form av Adam Nilsson (Stilett, m.fl). Även han har för kvällen skalat bort allt onödigt, och sjunger med hjärta och själ, även om det stundtals vacklar när det kommer till slutklämmen på en del låtar. Allt som allt var jag mäkta glad att fått ta del av en av punkscenens allra största ikoner. “God save Glen Matlock!”

Adam Nilsson

Glen Matlock

 

TEXT/FOTOGRAF: Mattias “Madcap” Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Glen Matlock + Adam Nilsson
ARENA: Nalen / Stockholm
DATUM: (2018-09-15)

Relaterade artiklar