Dead Express – The Noble Art Of Self Destruction

Nyköpingsbandet Dead Express är nu aktuella med sitt andra album, och som alltid är det ju på album nummer två som bevisar ifall man som musiker idag är en dagsslända eller om man har potential på riktigt. Dead Express tillhör den senare kategorin. 

Det här gamla punksoundet gör inte sig själv en tjänst. Det snackas mycket om att man hela tiden ska förnya sig och utvecklas som band genom att testa nya banor, trampa upp nya stigar och vara modern. Gärna vara före sin tid. 

Men med risk för att låta som en bitter förstå-sig-påare, som inte ens var född när punken hade sin absoluta storhetstid: Vad gör man egentligen när så mycket av den bästa musiken faktiskt inte låter som det nutida? Inte fan ändrar man på ett vinnande koncept, bara för att passa in i det vi kan kalla för “finkultur”. Vad många missar är att den bästa musiken är tidlös. När det begav sig var punken ett långfinger till normer och etablissemang, och den sortens revolt slutar aldrig vara aktuell. Det bevisas med stark trovärdighet på The Noble Art Of Self Destruction

På plattan hittar du de typiska och klassiska elementen för vad som kännetecknar övertygande och effektiv punk. Gitarr och basspelet tävlar mot varandra i en lustfylld intensiv takt, trumslagen får det att lukta replokal i 80-talets gemytligaste garage där morgondagens ikoniska band såg dagens ljus och den karaktäristiska sången förmedlar låtarnas budskap med brännhet inlevelse. Som lyssnare får du höra allt om hur det är att slå sig fram i ett tufft stadsliv under Hard Livin Large In The City, bli varse om att hårdare tongångar är här för att stanna under Rock N Roll Aint Dead, Hellacopters-influenserna flåsar dig i nackhåren under Hurricane Heart och ett brett musikaliskt register spelas ut till sin spets under den välgjorda Drug Lord

Nej, Dead Express är sannerligen ingen dagsslända. De tummar inte på sin punkiga approach överhuvudtaget, istället bevisar de med råge att de kan sina instrument och att deras musik är här för att slåss om stora scener. 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Dead Express
ALBUM: The Noble Art Of Self Destruction
RELEASEDATUM: 2018-09-28
SKIVBOLAG: Sound Pollution
BÄSTA LÅTEN: Drug Lord

Relaterade artiklar