Strängen – Rock på Svenska

Chips Kiesbye berättar att Strängen kom hem till honom en gång i veckan. Strängen kom hem till mig under ett halvår. Sittningarna var som en blandning av terapimöten och låtskrivande. De gick igenom varje textrad och diskuterade vad han vill säga med låtarna. De satte också upp sina egna ”dogma-regler”. De innebar att alla ord måste vara på riktigt och rätt från hjärtat. Inga slitna rock-klyschor tilläts. I december 2016 ansåg de sig ha ett riktigt starkt album färdigskrivet. De valde ut några av låtarna som kändes mest självklara och bokade studion för en första session. Det var inte nödvändigtvis de starkaste låtarna de valde först utan låtar som de tyckte var lämpliga att börja med. Nu blev det tyvärr bara en session så de hann inte göra allt de hade tänkt sig. Annat kom emellan.

Om du har epilepsi är vissa av hjärnans nervceller överaktiva, vilket kan orsaka olika typer av anfall. Epileptiska anfall kan vara mycket olika för olika personer, men hos en och samma individ är anfallen oftast likadana varje gång. Mellan anfallen finns inget som visar att du är sjuk. Om du har stora besvär av din epilepsi kan du behöva läkemedel för att förebygga att få anfall.

Det är framför allt vid så kallade generaliserade anfall med kramper som du får kraftiga och allvarliga symtom. Du förlorar ofta medvetandet utan förvarning, blir spänd i hela kroppen och börjar efter några sekunder rycka i armar och ben. Vid en annan typ av generaliserade anfall kan du få korta sekundsnabba häftiga muskelryckningar, så kallade myoklonier, i armar, huvud eller ben men utan någon påverkan av medvetandet. Det här kan du läsa om epilepsi på 1177.

Förra året rycktes Robert ”Strängen” Dahlqvist från oss. Han led av epilepsi. Och bara några dagar efter att han tillsammans med bandet varit i studion fick han ett anfall hemma i badkaret och drunknade. Chips Kiesbye, känd från Sator har producerat, pratade med Strängens anhöriga. Tillsammans bestämde de sig för att göra klart inspelningarna utifrån de idéer Strängen och hans band hade delgett oss under alla samtal och planeringsmöten. ”Rock På Svenska” är resultatet av detta arbete.

”Thriller” öppnar den rockande halvtimmen med AC/DC-doftande riff. Den allvarstyngda, tempofyllda och sorgliga ”Farsan söp ihjäl sig” tar oss vidare på den här korta trippen. Efter det är det väldigt passande att fråga ”E de OK”. Tempot trappas upp något igen i ”Inte min vän”. Den kärleksfulla ”Din hand” är en solig påminnelse av något fint. Här ackompanjeras det av sköna gitarriff. I ”Rocken e inte död” spelas både Status Quo och Judas Priest i kontrast till radions synthpop. Därefter kommer ”Bangatan” i full barnversion. Givet omständigheterna är det inte omöjligt att hyllningen till dottern ”Ingrid” kommer ATG bli en tårdrypare när den spelas.

Robert ”Strängen” Dahlqvist spelade gitarr i The Hellacopters och sjöng och spelade gitarr i Dundertåget. Strängen kommer sorgligt nog inte tillbaka till oss. Den här plattan är ett vackert och värdigt monument över en begåvad musiker som rycktes bort från jordelivet alldeles för tidigt. Ge dig tiden att lyssna på ett riktigt bra svenskt rockalbum. Du kommer inte att bli besviken.

 

 

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)

BAND: Strängen

ALBUM: Rock på svenska

RELEASEDATUM: 2018-09-28

SKIVBOLAG: Wild Kingdom

BÄSTA LÅTEN: Din Hand

 

LÅTLISTA – ROCK PÅ SVENSKA

  1. Thriller
  2. Farsan Söp Ihjäl Sig
  3. E De OK
  4. Inte Min Vän
  5. Din Hand
  6. Rocken E Inte Död
  7. Bangatan
  8. Ingrid

 

BANDFAKTA – STRÄNGEN 

MEDLEMMAR

Robert Dahlqvist – Sång och Gitarr

Pontus Blom – Bas

Alexander Blom – Trummor

Edward Sensier – Gitarr

 

DISKOGRAFI – STRÄNGEN

Rock På Svenska (2018)

Relaterade artiklar