Blackberry Smoke på Cirkus

I storstadsområdet Atlanta bor det 5,8 miljoner människor. Atlanta är också huvudstad i delstaten Georgia. De 104 miljoner passagerare som passerar Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport gör det till världens största flygplats. CNN, Delta Airlines och Coca Cola har sina huvudkontor i Atlanta. Frihetskämpen Martin Luther King Jr., regissören Spike Lee och skådisen Julia Roberts är alla födda i Atlanta. Kvällens huvudattraktion Blackberry Smoke bildades i Atlanta för sjutton år sedan och har fortfarande staden som hemmahamn.

Charlie Starr på sång och gitarr, Paul Jackson på gitarr, Richard Turner på bas och körsång, Brit Turner på trummor och körsång samt Brandon Still på keyboards är kvartetten som utgör Rockbladet-favoriterna Blackberry Smoke. De har sex studioalbum under västen och är ute på turné efter vårens släpp av ”Find a Light” och nu har turen kommit till Stockholm. Det är Blackberry Smokes konsert nummer 103 under innevarande år och de har ytterligare 24 spelningar bokade i år, enligt Songkick.

”Vi vill bara att bandets sound ska fortsätta växa och breddas. Vi försöker inte göra en hip-hop-platta”, sa Starr om det senaste albumet. “Men det finns så många smaker av vad folk kallar rock. Det finns gospel och country och swing och blues. Vi försöker bara skriva låtar som innehåller alla dessa olika ingredienser. Då blir det fortsatt intressant för oss både som musiker och som låtskrivare.”

Nu är vi inte ensamma på Rockbladet att tycka om Blackberry Smokes blandning av klassisk rock, blues, country, folkmusik och lite annat. Både förra plattan ”Like An Arrow” och den före det ”Holding All The Roses” toppade Billboardlistan för countryplattor. Årets ”Find a Light” klättrade upp till en bronsplats som bäst.

Vi är ganska många som bryr oss när ”Nobody Gives A Damn” drar igång kvällen. ”Good One Comin’ On”, ”Waiting For The Thunder”, och ”Crimson Moon” tar oss vidare. Vi kommer sedan till ett parti på kvällen som bland annat innehåller ”Let It Burn”, ”Medicate My Mind” och ”Sleeping Dogs”. Den sistnämnda blandas upp med Beatles ”Come Together”.

Publikfriaren ”Run Away From It All” leder till spontandans i delar av publiken. Vi få sedan en lektion i kvällens överraskning ”Lesson In a Bottle” och får veta att ”Payback’s A Bitch”. Vi gungar fram med exempelvis ”Restless”, ”Everybody Knows She’s Mine” och ”Ain’t Got The Blues”. De utmärkta ”One Horse Town” och ”I’ll Keep Ramblin’” avslutar kvällens huvudset.

När det är dags för det första extranumret gungar det långsamt och tungt i ”Flesh and Bone”. När vi hör stroferna ”Well my fall from grace was a sight to see, Good turned to bad and bad turned to misery, I found out what it is and what it’s not, And all I ask for sure ain’t what I got, no” är det inledningen till kvällens slut. Det är inledningen på “Ain’t Much Left Of Me”. Charlie Starr har haft en intensiv kväll och det är inte omöjligt att hans krafter sinat. Svetten rinner ordentligt i hans panna och han ser lycklig ut när han tackar kvällens publik. Det är slutet på en härlig högmässa i en av Stockholms allra bästa konsertkyrkor. Blackberry Smoke är som en köttgryta som fått stå länge och puttra på spisen. Det har gjort grytan mustig och rik på smaker. Det värmer extra fint en kall oktoberkväll som den här.

FOTOGALLERI BLACKBERRY SMOKE

 

FOTOGALLERI QUAKER CITY NIGHT HAWKS

 

RB-Betyg-8_10

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se)
KONSERT: Blackberry Smoke
ARENA: Cirkus  / Stockholm
DATUM: 2018-10-23
BÄSTA LÅTEN: One Horse Town
BÄSTA MINNET: Lesson In A Bottle

LÅTLISTA – BLACKBERRY SMOKE – CIRKUS

Nobody Gives a Damn
Good One Comin’ On
Waiting for the Thunder
Crimson Moon
Living in the Song
Let It Burn
Medicate My Mind
Sleeping Dogs / Come Together
Run Away From It All
Lesson in a Bottle
Payback’s a Bitch
Restless
Shakin’ Hands With the Holy Ghost
Woman in the Moon
Ain’t Got the Blues
Free on the Wing
One Horse Town
I’ll Keep Ramblin’
Flesh and Bone
Ain’t Much Left of Me

Relaterade artiklar