Degreed: Vi är inne i en bra formkurva

De har nyss avslutat en turné tillsammans med The Poodles, och nu blickar bandet framåt mot nya spelningar och nytt album. För en tid sedan så mötte Rockbladet.se Daniel Johansson, Mats Ericsson och Robin Ericsson från Degreed. 

Degreed är ett melodiskt hårdrocksband med en strid ström av influenser från både nutiden och det förflutna. Bandet har nyss avslutat en turné med The Poodles, då de bland annat spelade i Ungern och Tyskland. 

– Live är det extremt mycket energi för oss, säger sångaren Robin Ericsson. 

– Ja, vi har fått höra att vi är hårdare och råare live än på skiva också. Det frigörs mycket energi när vi spelar. Det är våra låtar men i en högenergisk form. Det svettas ganska mycket under våra spelningar men för att sälja in oss lite bättre kanske vi inte ska prata för mycket om det, säger trummisen Mats Ericsson. 

Degreed har funnits som band i ungefär 11 år och har tidigare turnerat med Heat, släppt 4 album och börjat etablera sig utomlands, exempelvis Tyskland där de headlineat på festival. 

– Det är en helt annan marknad utomlands än vad vi har i Sverige. Det är en annan kultur när det gäller live-gig. Kollar vi exempelvis våran Spotify så ser man att många av våra lyssnare är från just Sverige, men det är kanske inte så många som kommer och ser våra konserter. I Tyskland har vi kanske inte lika många lyssnare men däremot kommer alla och ser oss. Det beror nog på att i Tyskland går man ut, tar en öl och lyssnar och sen går hem. I Sverige går man ut för att supa till och vill man göra det håller man sig till helgen, säger Mats. 

Robin instämmer och inflikar: “Det var dock mycket folk för oss på en festival i Malmö, då kom det mycket folk utifrån också. Tror det var runt 25 nationaliteter som befann sig i publiken då, och det är ju onekligen en stor spridning för oss”. 

En liten diskussion om olika länders livescener bryter ut. Gitarristen Daniel Johansson påpekar att det finns ett stort glapp mellan att gå från att vara ett klubb-band i Stockholm till att komma till scener som exempelvis Fryshuset, och konstaterar att mellan dessa två finns det ett stort tomrum. De andra nickar och Robin påpekar att rockklubbarna i Stockholm inte går att jämföra med klubbar i övriga storstäder utomlands. 

– Det blir mest att man får spela covers på klubbarna i Sverige och ofta runt klockan ett på natten, när folk är så fulla att de dagen efter tyvärr inte minns namnet på bandet. Det är väldigt märkligt att kämpa i den sortens miljö här hemma i Sverige och sen få ett helt annat bemötande ute i Europa och se vilken otrolig livescen de har. Man önskar ju att vi kunde få ett liknande bemötande överallt, men vi tar seden dit vi kommer, säger Robin. 

Under Degreeds elva år som band är det i vanlig ordning tålamod och hårt arbete som lett framåt. Bandmedlemmarna förklarar att de trampat upp flera olika stigar under årens gång och också många gånger mött på återvändsgränder. För något år sedan inledde dock Degreed ett samarbete med Heat-sångaren Erik Grönwall som manager och sedan dess har saker och ting börjat lossna även för Degreed. Grönwall, som ju innan Heat blev känd för sin medverkan i Tv4:s Idol, har dessutom den erfarenheten gemensam med Degreeds sångare Robin, som även han deltog i programmet för tio år sedan. 

– Min tanke var redan då att marknadsföra bandet. Jag kände inte för att göra något eget, och jag hade egentligen inte tänkt vara med i Idol, utan det bara blev så. Det var en kul upplevelse och det fanns ett intresse för mig och bandet efter programmet men jag hade kunnat spela mina kort annorlunda. Sen får man tänka på att det där är färskvara, säger Robin. 

I september släppte Degreed en ny singel, “Body Of Work“, en låt som under en period låg etta på Itunes. Sannerligen en egoboost inför bandets kommande album. Releasedatum är ännu inte satt men det handlar om en snar framtid och nya singelsläpp väntar i november. 

– Vi tenderar att göra väldigt bra demos och då kan det hända att jag under en albuminspelning känner att jag tappat det. Framförallt när man var yngre kände man hela tiden att man tyckte sin egna insats var dålig och man förstod inte varför inte fler hörde det. Nu kan man tackla det lite bättre. Man kanske inte alltid utvecklas tekniskt men man kan fortfarande mogna, säger Robin.

– Det känns att vi är inne i en bra formkurva nu. Vi har ett bra flyt med gig och turné och albumet kommer bli bra. Det märks att vi har ett skivbolag bakom oss som jobbar på bra och sköter det här väldigt bra. En annan kul sak är att vi hamnat på en bra playlist på tyska Spotify vilket såklart passar bra i och med The Poodles-turnén och efterspelet, säger Mats med ett leende. 

– Det är inte helt bestämt vilka låtar som ska komma med på albumet ännu och vi skriver fortfarande nytt men det kommer i alla fall bli energiskt, ösigt och jävligt bra. Håll ögonen öppna, säger Daniel Johansson, gitarrist. 

 

SKRIBENT: andre.millom@rockbladet.se
INTERVJU: Robin Ericsson, Mats Ericsson, Daniel Johansson, Degreed.

DEGREED – BANDMEDLEMMAR: 

Robin Ericsson – Sång och bas
Daniel Johansson – Gitarr
Mikael Jansson – Keyboard
Mats Ericsson – Trummor

 

Relaterade artiklar