Floor Jansen om nya Northward-albumet: “Det är straight forward rock utan orkester eller körer”

Floor Jansen, född i Nederländerna men numera boende i Sverige, är känd för Nightwish-fansen som bandets sångerska sedan slutet av 2012. Hon började skriva låtar redan som tonåring, och innan Nightwish har vi bland annat kunnat höra henne sjunga i banden After Forever och ReVamp. Nu är hon högaktuell med nya rockprojektet Northward som släpper sitt första, självbetitlade album den 19 oktober. Northward är resultatet av ett samarbete mellan Jansen samt gitarristen Jørn Viggo Lofstad, bland annat känd från Pagan’s Mind. Rockbladet fick sig en pratstund med Floor Jansen inför det stundande skivsläppet.

Northward har precis släppt två singlar från det kommande albumet. Vad kan du berätta för oss om Northward?

– Jag träffade Jørn Viggo (Lofstad), som kommer från Norge, år 2007 och vi började skriva låtarna till den här skivan år 2008. Vi träffades på en festival i Amerika som heter ProgPower USA. Där spelade vi några låtar ihop, och Jørn Viggo är väldigt duktig, han kan spela många olika stilar. Jag ville göra en rockskiva eftersom jag hade haft mitt band After Forever i tio år och gjort mycket Heavy Metal, men jag tyckte att det var dags att experimentera med någonting annat också. Efter showen frågade jag Jørn Viggo om han var intresserad av att skriva någonting i mer av en rockstil med mig. Det var han, så vi planerade in ett första möte för att se om vi kunde skriva ihop. Det fungerade bra, och vi skrev hela skivan under 2008 då After Forever hade en paus.

Det visade sig sedan att pausen inte blev någon paus, utan After Forever slutade för alltid. Då ville jag inte fortsätta med ett rockprojekt som den första nya grej jag skulle släppa, utan jag ville vänta med det tills jag hade ett nytt band. Ja, så jag väntade lite, och sen hade jag helt enkelt inte tid. Jag startade bandet ReVamp och vi gav ut två skivor. Sedan började jag sjunga med Nightwish under 2012. Nightwish skulle ha en paus under 2017, och då kontaktade jag Jørn Viggo och frågade om han var sugen på att göra klart projektet nu, och det var han.

Vi bestämde oss för att lyssna på det vi hade gjort, och musiken kändes verkligen jättebra så vi behövde nästan inte ändra någonting. Vi skrev om lite här och där och jag skrev en ny text, men det mesta kunde vi behålla som det var. Dessutom hade vi redan spelat in alla trumpartier, och dem kunde vi också ha kvar. Inspelningen blev av under 2017, och eftersom jag fick mitt barn då kunde jag inte göra mycket mer än att spela in, mixa och göra klart skivan. Det här året har vi gjort klart promotion, artwork och allt möjligt, och nu går vi mot att släppa skivan. Den nittonde oktober släpps den äntligen, precis tio år efter att den skrevs! (skratt)

Har ni varit lika inblandade i låtskrivandet båda två, du och Jørn Viggo?

– Ja, det kan man säga, det var absolut fifty-fifty totalt sett när det gäller input. Båda två hade idéer från början, men de flesta riffen kommer såklart från Jørn Viggo. Jag har gjort de flesta melodierna och jag har skrivit alla texter.  

Vilka andra musiker medverkar på albumet?

– Vi har två olika trummisar som spelar eftersom låtarna är så olika, så vi har Stian (Kristoffersen) som spelar i Jørn Viggos band Pagan’s Mind och så har vi Jango (Nilsen) som gör det som inte är lika straight forward rock utan lite mer groovy. Sen har vi Morty Black på bas, som är något av en veteran inom rockmusiken. Jørn Viggo känner honom och de bor nära varandra. Morty hade redan sagt ja till att spela in skivan tio år tidigare, och vi var glada att han fortfarande ville vara med! Ronny Tegner från Pagan’s Mind spelar keyboard på skivan. Min syster (Irene Jansen) är också med och sjunger en låt, Drifting Islands, tillsammans med mig! Många har frågat efter det eftersom vi har sjungit ihop live, men vi har aldrig tidigare sjungit ihop på en skiva. Nu hade jag både en låt för det och en skiva, så jag tänkte att det var perfekt. Nu var det dags att göra det här ihop, och det var jättetrevligt att göra också!

Du berättade nyss att låtarna på skivan är väldigt olika…

– Ja, det är alltid svårt att välja vilken låt man ska släppa först, för att man ofta vill ha en låt som låter som de andra. Men det var inte så för oss, och det är också det som gör skivan mer intressant. Man kan inte säga att hela skivan låter som While Love Died eller som Get What You Give, men det är straight forward rock utan orkester eller körer. Det är “back to basics” igen, fast varierat och så har texterna olika teman. Ibland är det lite hårdare och ibland är det lite mjukare. Vi har till exempel en låt som är en riktig ballad med bara akustisk gitarr och min röst, och det blir en lugn liten paus på skivan.

Du har en väldigt stark scennärvaro. När du står på scenen och sjunger känns det som om att du äger hela scenen. Är det någonting som kommer naturligt för dig eller är det någonting som du har utvecklat med tiden?

– Tack för komplimangen! Jag tror att det är en kombination av båda de sakerna. Min första gång på scenen hade jag direkt en känsla av att “Här är jag!”, och det var väldigt konstigt för jag blev retad som barn. Jag var inte alls populär och jag var väldigt osäker, men på scenen kändes det annorlunda, särskilt när jag sjöng. Det var någonting som kändes bra, så jag ville göra det igen, men såklart såg jag inte likadan ut på scenen när jag var femton som jag gör nu. Man utvecklas och blir mer van, men jag känner mig alltid som hemma när jag står på scenen. Det är min värld där jag känner mig som allra bäst!  

Tror du att det är någon skillnad på att vara en kvinnlig rocksångerska och fronta ett band jämfört med att vara en manlig rocksångare?

– Ja, jag har ju aldrig varit manlig… (hjärtligt skratt), så jag är inte säker, men det tror jag absolut. Man använder kanske sin energi lite annorlunda och man får en annorlunda reaktion. Jag har under hela mitt liv upplevt att jag är en kvinna i en mansdominerad värld. Jag trivs med det, men samtidigt känner jag att som kvinna behöver man arbeta lite hårdare för att göra samma sak som en man. Respekt tar tid att få, och man måste man ju alltid jobba det, men kanske måste man jobba lite hårdare för att få samma respekt när man är kvinna. Det har jag absolut känt.

När du studerade musik provade du på olika typer av teknik, bland annat provade du att sjunga opera. Finns det några likheter mellan opera och rockmusik?

– Nej, man använder både rösten och kroppen på olika sätt. Det är fler tempoväxlingar i klassisk musik, och i rockmusik måste man använda rösten på ett annat sätt när tempot växlar. Jag har alltid tyckt att det är intressant veta var skillnaderna ligger och varför det låter annorlunda. Man använder samma muskler, men annorlunda. Jag har själv gett sånglektioner, och det där var alltid någonting jag pratade väldigt mycket om. Jag ville att mina elever skulle känna till skillnaden. Kan man sjunga rock med en operaröst? Nej, det känns inte alls bra, och inte tvärtom heller! (skratt)

När du började sjunga med Nightwish fick du ju först hoppa in mitt under en pågående turné, men både bandet och fansen tyckte att du passade så bra in att de ville ha dig kvar. Hur var det ur ditt perspektiv? Vad var magin med Nightwish som gjorde att du själv ville stanna i bandet?

– Jag kände mig också väldigt glad i den gruppen och har alltid tyckt mycket om bandet. Vi lärde känna varandra redan tio år tidigare, och tyckte alltid att det var kul att träffa varandra. Sen älskar jag musiken, och att få sjunga i ett så stort band var såklart fantastiskt för mig. Jag kunde göra stora shower och resa över hela världen, och det var någonting som jag alltid hade drömt om. Jag var på god väg med mitt band After Forever, men det bandet slutade tyvärr och jag kunde inte fortsätta. Då började jag om med ett band som var mycket mindre, och jobbade väldigt hårt för att göra ungefär samma som jag gjorde innan, men det var nästan omöjligt. Sen ringer ett band som Nightwish, och jag kunde fortsätta med min dröm. Det var fantastiskt! Och musiken… Det känns som om det är min egen musik nu! Det tog sin tid såklart, men vi hade direkt en väldigt bra känsla tillsammans. Den känslan kan man ha eller inte ha, men vi hade den direkt! Boom! Ja, så det var inte så mycket att fundera över när de frågade mig! (skratt)

Nu bor du i Sverige. Hur länge har du bott här?

– Jag har bott här i tre år nu.

Hur är det att bo här, tycker du?

– Härligt! (skratt) Jag trivs väldigt bra här. Jag flyttade först till Finland från Nederländerna, för att lära mig finska och för att bo lite närmare mina bandmedlemmar. Sen träffade jag min man som är svensk, och så bodde vi ihop i Finland. Det var lite jobbigt för vi båda spelar i band och reser mycket, och vi har familj och släkt och vänner och allt i Nederländerna och i Sverige. Vi var aldrig hemma så vi bestämde oss för att flytta antingen till Nederländerna eller Sverige. Jag trivs väldigt bra här i de nordiska länderna så vi flyttade till ett ställe nära Göteborg. Nu har vi precis flyttat närmare havet, till en kommun där det är väldigt vackert överallt och det är lugnt och fint. Vi bor riktigt på landet nu! (skratt) När vi kommer hem är allt tyst, och det är skönt när man är musiker och har så mycket folk och musik omkring sig annars. Naturen i Sverige är bäst, och maten är bra!

Har du någon hälsning till Rockbladets läsare?

– Ja, Nightwish ska börja sin europeiska turné i Sverige, så jag vill såklart att alla kommer till Partille den andra november! Jag kan också berätta att jag har varit med i ett projekt som kallas Metal Allegiance, en sorts supergrupp startad av Mike Portnoy (Dream Theater), Mark Menghi, David Ellefson (Megadeth) och Alex Skolnick (Testament). De har gjort en skiva innan, och nu har de precis släppt den andra, där jag sjunger på en låt. Jag har också skrivit melodin och texten till låten jag sjunger. Det är många coola metal-hjältar som spelar eller sjunger på den skivan. Jag sjunger på en låt med Death Angel-sångaren (Mark Osegueda), och så spelar Joe Satriani ett solo. Det var väldigt speciellt, och jag är såklart mycket stolt! Skivan heter Power Drunk Majesty, och det heter också låten jag sjunger på.

Jag vill gärna att alla här i Sverige får veta vad jag gör, så jag är glad att jag kan prata med dig om Northward och allt annat som jag har gjort. Tack så hemskt mycket!

Tack själv, det var trevligt att få prata med dig!

 

SKRIBENT: Tamara Chastain (tamara.chastain@rockbladet.se)

 

BANDFAKTA – NORTHWARD

HEMSIDA | FACEBOOKSPOTIFY | INSTAGRAM |

FAKTA – FLOOR JANSEN

| HEMSIDA | FACEBOOK | INSTAGRAM |

Här kan du förbeställa Northwards nya album.

Här kan du se videon till – WHILE LOVE DIED:

Här kan du se videon till – GET WHAT YOU GIVE:

Här kan du lyssna på NORTHWARD på Spotify:

 

Relaterade artiklar