Greta Van Fleet – Anthem of The Peaceful Army

I ”Tre Bröder” sjöng Ulf Lundell ”Har alltid plats för en framtidsman, Hans fru börja gråta efter 4 martinis, Och dottern skrek och vi gick ut, Vid poolen sa han: Det är lite spänt här ibland, Men i Amerika kan allt redas ut, Och månen lyser så tyst och kall i natt, Och vi väntar på värmen från söder, Det var ingenting särskilt med oss, Mer än att vi var tre bröder.”

Vi kan i alla fall ta fasta på det där om framtidsman och möjligen också Amerika i de där Lundell-stroferna. Vi ska nämligen koncentrera oss på de tre bröderna Kiszka nu. Jake, Josh och Samuel. Det var en gång i staden Frankenmuth i Michigan, Usa, som bröderna Kiszka bildade Greta Van Fleet. Bandet bildades redan 2012, men släppte sina två debut-EPs först förra året. Den första ”Black Smoke Rising” innehöll fyra låtar och den andra ”From The Fires” innehöll låtarna från den första EP:n och fyra nya låtar.

”Det är omöjligt att lyssna och inte komma att tänka på en ung Robert Plant och resten av Led Zeppelin.” Skrev jag själv när jag utnämnde ”Black Smoke Rising” till årets debut förra året när Rockbladet summerade rockåret 2018. Nu är det dags för debutalbumet ”Anthem of The Silent Army”. Förväntningarna är högt uppskruvade såklart. Jag verkar inte vara ensam om de förväntningarna heller. När biljetterna till första Sverige-spelningen släpptes tog dem slut snabbare än en vindpust. Kul för bandet är att det var stort tryck efter biljetter och att konserten flyttades till en större lokal. Tråkigt är bara att flytten gick från en av Stockholms bästa konsertkyrkor till en av de mest charmfria. Från Berns till betonghäcken Annexet.

Greta Van Fleet har varit generösa och gett oss smakprov på nya albumet allt eftersom. Det började redan den 17 juli då ”When The Curtain Falls” dök upp på strömningstjänsterna. Ljus, trummor, gitarr, action är det lätt att tro att det är någon som ropar i studion innan ridån öppnas till helvetets Hollywood. I början av september var det dags att dra ner på tempot och låta oss lyssna på den suggestivt, skönt gungande ”Watching Over”. Två veckor senare ökades tempot igen. Det berättas om en ängel som kommer raka vägen från helvetet i ”Lover, Leaver”. Med två veckor kvar till albumsläppet bjöds vi på den fjärde låten från ”Anthem of the Peaceful Army”. En varm, akustisk gitarr hälsar oss välkomna på ”Anthem”. Där är det dags att öppna ditt sinne till vackra toner och sång.

Först ut av de låtar bandet sparat åt oss att lyssna på är ”Age of Man”. Den tar oss med på en drömlik och episk tur och sveper bort uråldrig rädsla och fruktan på en vandring som tar oss genom is och snö. En energifull gitarr välkomnar oss i ”The Cold Wind” där tiden kommer att få utvisa om du blir min idag, sjunger Josh Kiszka. När vi anlänt till den mest balladliknade låten på plattan har vi kommit till ”You’re The One”. Där sjunger Josh om kärleken som kommit och gått och som han vill ha tillbaka igen.

Den akustiska gitarren är tillbaka och studsar fram genom ”The New Day”. Sista orden i låten säger blekna bort, vilket är något som inte går att förknippa med någon låt om vi bokstavstolkar de tre bröderna. Albumet är en guldgruva för alla som älskar rock eller kanske en ljusets högborg, som i ”Mountain of the Sun”. Den följs av ”Brave New World” som lunkar fram i ett skönt och makligt tempo.

Det är något väldigt speciellt med de här tre bröderna. Robert Plant har gjort tummen upp och kallat dem ”Led Zeppelin I”. Plant har också sagt att han känner igen rösten från någon nära honom. Själv försöker jag hämta andan mellan varje låt. När musiken träffar mig från varje ny låt tappar jag luften igen. Jag försöker också hålla tillbaka superlativen för att det ska finnas några kvar. Åtminstone tills jag sett dem live. Det här är inte bara årets album, det är 2000-talets bästa rockalbum.

 

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se) 
BAND: Greta Van Fleet
ALBUM: Anthem of The Peaceful Army
RELEASEDATUM: 2018-10-19
SKIVBOLAG: Universal
BÄSTA LÅTEN: Det här är inte något lätt val. Just för stunden lyssnar jag på ”Age of Man” och snart kommer nästa bästa låt. Och efter den nästa.

 

LÅTLISTA – ANTHEM OF THE PEACEFUL ARMY

 1. Age of man
 2. The cold wind
 3. When the curtain falls
 4. Watching over
 5. Lover, leaver
 6. You’re the one
 7. The new day
 8. Mountain of the sun
 9. Brave new world
 10. Anthem
 11. Lover, leaver (Taker, believer)

 

BANDFAKTA – GRETA VAN FLEET

MEDLEMMAR

Samuel Kiszka – Bas, keyboard, körsång
Jake Kiszka – Gitarr, körsång
Daniel Wagner – Trummor, körsång
Josh Kiszka – Sång

DISKOGRAFI – GRETA VAN FLEET

Anthem of The Peaceful Army (2018)
From The Fires [EP] (2017)
Black Smoke Rising [EP] (2017)

 

Relaterade artiklar