JB inför sitt debutalbum: “Min oro är också min drivkraft”

John Bergqvist, tidigare medlem i Death-metal bandet Disregard står idag på egna ben under namnet JB. Drömmen om att spela som soloartist har funnits sen ungdomen och måndag 8 oktober släpps debutalbumet. – Det känns surrealistiskt, säger JB. 

JB är kanske inte känd för den breda publiken, men han är inte på något sätt ny i musikbranschen. Sedan han var 16 har han spelat i band och senast kommer han ifrån Disregard, där han var medlem från 2010 till 2017. Utöver det är han även manager och bokare till välkända akter som Skitarg, Snowy Shaw och Sungen. Nu är han dock aktuell med sitt första soloalbum “Per Nubila Ad Lucem”

– Det är väldigt mycket jag. Det är mina låtar, mina texter, mitt budskap. Genremässigt finns det tydliga drag från både thrash och death-metal. För att jämföra det med något så är det en frisk blandning av Machine Head samt lite Amon Amarth och lite Avatar för att bara nämna några få, säger JB. 

Den 23 november väntar en spelning i Varberg där JB supportar Lillasyster och Skitarg och längre fram finns även inplanerade spelningar i Karlstad och Arvika. Men redan i slutet av september hade JB sitt första liveframträdande på Sticky Fingers i Göteborg, i samband med albumets releasefest. En spelning som enligt JB själv gick över förväntan och publikens respons var god. Det var också första gången på många år som JB själv fick ställa sig bakom mikrofonen och agera både sångare och gitarrist. 

– Jag hade inte sjungit själv sedan jag var sångare under min allra första tid i Disregard, vilket var några år sedan. Även det kändes roligt och framförallt känns det naturligt att min röst också får förmedla mina låtar. I och med att låttexterna är mina egna tankar så känns det inte mer än rätt att det också är jag som ska stå för dem fullt ut, förklarar JB. 

Sedan JB var 16 år har han gjort just egna låtar och drömmen om att satsa på något eget har funnits sedan dess. Han började dock tidigt spela i band, och har så gjort enda fram tills han lämnade Disregard för ungefär ett år sedan. Han beskriver avhoppet som ett vägskäl. 

– Jag har haft kul i alla band jag spelat i. Efter att jag och Disregard skildes åt så hade jag till och med tankar på att söka mig till ett annat band för att dämpa ångesten. Valet stod mellan att antingen göra det eller att våga ta steget och göra allt själv. Även om mitt soloprojekt är en gammal pojkdröm så krävdes det mycket mod innan jag faktiskt bestämde mig för att köra. Jag vill verkligen rikta ett tack till min fru som låtit mig hålla på med det här, som tar så mycket av vår tid. Utan hennes stöd hade det inte gått. 

JB sticker inte under stol med att det finns en underliggande oro hos honom för att hans projekt inte ska lyckas. Det är dock en oro som han vänder till något positivt. 

– Det är klart det finns en viss oro. Jag gömmer mig inte längre i ett band utan nu är det verkligen jag som står här. Skulle det vara så att det går åt helvete så känns det som att även namnet JB går åt helvete, då faller jag och då kan det till och med vara en fråga om att sluta med musik. Jag är dock en positiv tänkare och den här oron vill jag istället omvandla till en drivkraft. Jag vill och kan inte ge upp mig själv och därför låter jag motorn gå och så får framgången ta den tid det tar, berättar JB. 

Tidigare i år släppte han singeln “Dum Spiro Spero“, en låt som, liksom hela debutalbumet, framförallt handlar om att världens ledare har stora brister och att samhällen styrs i fel riktning. 

– Plattan i sig är inte nödvändigtvis synonym med mina egna politiska åsikter. Jag har ingen ambition om att tvinga på mina åsikter på andra och att få folk att rösta på ett visst sätt. Men jag vill få folk att vara källkritiska och visa att ledare världen över ägnar sig åt maktmissbruk. Jag vill de ska hitta sin åsikt och inte fastna i ett visst tänk bara för att en majoritet tycker si och så. Ta förnuftet till fånga helt enkelt, förklarar JB. 

För att illustrera den nästan militäriska och revolutionerande approachen på plattan så har JB byggt upp ett eget sceniskt uttryck, med full militärklädsel, officerhatt och masker. Valet att köra på full miltärutstyrsel var framförallt för att inte bli en blek kopia av Sabaton och officerhatten kom till av den enkla anledningen att han aldrig sett någon annan ha det. Kronan på verket blev kamouflagesmink, som JB med ett skratt avslöjar är äkta. 

– Japp, kamouflagesminket är äkta! Jag funderade ett tag på corpsepaint men kände sen att jag behövde något mer unikt och kamouflagesmink har jag inte sett på någon musiker, särskilt inte äkta vara från Försvarsmakten. 

Att JB förverkligar sin pojkdröm om att stå på scenen under egen flagg är det inget snack om och han ser positivt på framtiden. Han påpekar att han inte känner någon press med att släppa ett visst antal musikaliska alster per år utan att saker och ting får ta sin tid. Bara det faktum att han sedan singelsläppet fått egna fans som vill träffas och berömma ser han redan nu som ett kvitto på sitt hårda arbete. Det hade dock inte gått på egen hand. 

– Jag är som sagt så tacksam över att min fru låter mig hålla på med detta. Sen vill jag även rikta ett tack till min manager Malin Täck och min fotograf Nils Jörgensen som har varit till stor hjälp med allt i det här projektet. Tack också till alla som supportar, säger JB. 

 

JB:s debutalbum “Per Nubila Ad Lucem” släpps på Soundcloud måndag 8 oktober. Släpp på Spotify och Itunes kommer senare.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: John JB Bergqvist.
AKTUELL: Med debutalbumet “Per Nubila Ad Lucem“.

 

 

Relaterade artiklar