Metallica: Sorgespel & Segertåg – Det Svenska Perspektivet

Någonstans lever man med villfarelsen att man redan vet det mesta om stilbildarna inom hårdrocken. Ett band som Metallica kvalificerar sig givetvis till denna kategori och en ny bok om bandets resa känns, trots en mer patriotisk och unik vinkel, som överflödig. Men Jesus. Vad fel man kan ha. 

Fredrik Brolins “Metallica: Sorgespel & Segertåg – Det svenska perspektivet” låter oss följa med från bandets allra första steg i branschen hela vägen fram till Polarpriset tidigare i år. Det är dock inte bara en historia om ett av världens största metal-band och deras karriär. Det är större och mycket mer än så. 

Det är en saga om ett band som brann för att spela musik tillsammans och som gått igenom i princip allt man kan gå igenom som band. De har blivit sågade, hyllade, rest sig från förödande förluster, handskats med enorma utmaningar och hela tiden varit i ropet. I boken beskrivs det hur det tonårsstinna bandet med fjun och acne under 80-talet gick fram med en aggressiv och amerikansk “Vi tar över världen-attityd” och såg sig själva som de största rockstjärnorna. Det fantastiska är att i Metallicas fall så är det just ett världsövertagande som de också genomfört , något man inte direkt kan påstå att alla unga kaxiga band lyckats med. Att ett band som 1983 debuterade med ett album vars främsta kännetecken under denna tid var att de “spelade snabbt” 35 år senare skulle motta Polarpriset är något som egentligen är “Otänkbart” som Brolin själv uttrycker det i boken. 

Naturligtvis är det tacksamt att göra en bok om ett band som verkligen bär på en historia. Men att faktiskt gräva fram allt det material som finns och sätta ihop det till en sammanhängande historia som blir lätt för läsaren att följa med i är något helt annat. Det är ett extremt gediget arbete som Brolin lagt för denna bok och förutom att du får detaljerade återberättelser av väsentliga händelser som Metallicas första svenska spelning på Göta Lejon, bandets stigande popularitet, Cliff Burtons tragiska död, turnélivet och storslagna event som The Big 4 spelningen på Ullevi 2011 så är boken också fylld med både häpnadsväckande och humoristiska anekdoter samt unika inblickar i vad som pågår före och efter att strålkastarljuset släckts och publiken lämnat arenan. 

 Det finns verkligen detaljer att gotta sig i för att få ett gott skratt samt berörande och omskakande stycken. Allt från rivaliteten mellan James Hetfield och Dave Mustaine under bandets första tid till vad Hetfield egentligen ätit innan han blev magsjuk inför den inställda spelningen i Globen 2009 samt avtäckandet av Burtons minnessten nere i Småland och Hetfields tunga period på rehab. Boken är fylld av kommentarer och berättelser från både fans och välkända profiler som journalisterna Anders Tegner och Martin Carlsson, regissören Jonas Åkerlund som inte bara gjorde flera av bandets musikvideos utan också chockade medlemmarna när de fick veta om hans förflutna i Bathory samt Ghost-sångaren Tobias Forge som fått ett stort fan i Hetfield själv.  

Det finns även unikt material från alla år som bandet hållit på och som läsare känner du vid bokens slut att du fått veta allt och lite till om Metallicas och Sveriges relation. Något som dock genomsyrar boken och gör en otroligt välgjord bok ännu mer intressant är författarens egna kärlek till Metallica. Brolins gedigna och mycket väl godkända arbete är med objektiva mått mätt en sann uppvisning i hur man ska sammanfatta den otroliga resa som Metallica gjort, men det är också en kärleksförklaring till det band Sverige älskat och till det hårdrockssverige som Metallica älskat. Att Brolins egna bultande musikhjärta lyser igenom bokens rader så starkt bidrar till en njutningsfull läsning och det genuina intresset för hårdrocken i allmänhet och Metallica i synnerhet kunde inte lämnat ett större intryck. 

 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BOK: “Metallica: Sorgespel & Segerståg: Det svenska perspektivet” av Fredrik Brolin
FÖRLAG: Gain
RELEASEDATUM: 2018-10-26

 

Relaterade artiklar