The Sonics och Satan Takes A Holiday – två generationer garagerock på Kägelbanan

Som Satan Takes A Holiday’s sångare och gitarrist Fred Burman berättar från scenen; det är en stor ära att få supporta The Sonics och när Stockholmsgruppen startade för 11 år sedan var det bland annat två låtar från kvällens amerikanska huvudakt som togs in i repan. Trion är ett av många band från den mer opolerade rockskolan som inspirerats av de legendariska garagerockspionjärerna som var långt före sin tid med att lira en rå, rivig och punkig variant av low-fi rock ‘n’ roll. The Hives är ett annat gäng som injicerat Sonics i venerna.

Jag har sett Satan Takes A Holiday på alla möjliga och omöjliga Stockholmscener och det har alltid varit hög energi och spelglädje till tusen oavsett om det gällt förbandsgig, headlinerspelningar eller några låtar i skivbutiken Bengans på Record Store Day. Så också ikväll då det är tre supertaggade herrar som frenetiskt sprudlar sig igenom ett intensivt set innehållandes nya låten Set Me On Fire från den kommande femteplattan som spelas in just nu. Bra hipsterlook på Burman och Lindsjöö på bas och mitt emellan dem bakom röken en flätad McKenzie som verkar ogilla kläder på överkroppen lika mycket som Matt Pike. Basgången i The Beat är briljant i all sin trallvänlighet och man står lyckligt flinandes till Good Cop Bad Cop och Heartbreaker.

Trots fyra väl mottagna album och gig på hyfsat stora ställen som Debaser känns de fortfarande som en rätt välbevarad hemlighet för fler att upptäcka. För denna trio är väl värd att ge chansen, framförallt live. Effektiv punk ‘n’ roll från garaget med den berömda glimten i ögat.

 

När The Sonics senast lirade i Sverige för tre år sedan blev det en explosiv tillställning som innehöll tre originalmedlemmar, en ösig kvintett med riviga rockröster och en hängiven publik som gick all-in med både moshande och buggande. Ikväll får vi tyvärr ingenting av detta.

Med ett band som startade redan 1962 får man räkna med en del manfall genom åren där Gerry Roslie (sång och orgel) och Larry Parypa (gitarr), som båda var med senast i Stockholm, nu är för skröpliga för att orka turnera. De är dock fortfarande medlemmar av bandet men har ersatts på konserterna av de yngre förmågorna Jake Cavaliere (även Lords Of Altamont) och Evan Foster (tidigare Boss Martians). Borta är också Freddie Dennis (medlem sedan 2009) och då han och Roslie stod för den härligt skrikiga sången blir det nu ett rejält tapp i framförandet. Foster jobbar hårt i frontlinjen men får bara hjälp av drivige trummisen Dusty Watson att ge energi. Cavaliere och återvändande Don Wilhelm på bas och sång ser mer än lovligt loja ut. Den enda kvarvarande originalmedlemmen Rob Lind har en dag på jobbet och verkar mer intresserad av att nasa tröjor i merchen, vi får tre gånger höra om de nya tischorna som finns att köpa där. Alla på scen förutom Watson sjunger någon låt men ingen har kraften Roslie och Dennis hade vilket krävs för att göra de här låtarna till de garagerocksklassiker de är.  Visst är det ändå ett småtrevligt återhörande av Psycho, Sugaree, Boss Hoss och Cinderella men mer kult än bra ikväll helt klart.

Till slut händer det som nu blivit en förbaskat trevlig tradition när The Sonics kommer till Stockholm, nämligen sällskap på scen av The Hives. Howlin’ Pelle gästar i tre låtar och i Have Love Will Travel (som vi därmed får höra för andra gången ikväll!?) även hans bror och kollega Nicholaus Arson. Först då lyfter konserten där även en ljummen publik vaknar till och framförallt Pelle styr upp det här från att bli ett smärre magplask. Lätt rusiga får vi till slut lämna Kägelbanan efter en svajig kväll där en senare generation garagerockare överglänste en tidigare.

 

 

BETYG SATAN TAKES A HOLIDAY: RB-Betyg-8_10
BETYG THE SONICS: RB-Betyg-6_10
SKRIBENT
: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Blid (kristin.blid@rockbladet.se)
KONSERT: The Sonics + Satan Takes A Holiday
ARENA: Kägelbanan / Stockholm
DATUM: 2018-10-09
BÄSTA LÅTEN: Have Love Will Travel med Howlin’ Pelle och Nicholaus Arson
BÄSTA MINNET: The Hives gästspel och Satan Take A Holiday’s spelglädje
SÄMST: Att varken Gerry Roslie, Larry Parypa eller Freddie Dennis var med ikväll.

Relaterade artiklar