Electric Boys och Abramis Brama @ KB Malmö

Sveriges bästa groovemasters och funkmetalhjältar Electric Boys släpper nya och efterlängtade plattan Ghost ward Diaries den 23 nov. Electric Boys supportar plattan med sin omfattande Flying High Tour och gör ett stopp på anrika Kulturbolaget i Malmö. Med sig i kväll har man inga mindre än beryktat svängtunga, kultiga svenskproggbandet Abramis Brama. 

 

Abramis Brama som i våras 2018 släppte nya plattan Tusen År har genom åren gått från klarhet till klarhet. De har alltid varit ett exploderande bra liveband. Styrkan hos bandet har suttit i låtarna, som sätter sig som en fläskläpp mitt i ansiktet. Bandet har funnits sen -97 och släppt inte mindre än sex fantastiska studioalbum. Bandets motor och låtskrivare, den oefterhärmliga kult-basisten Dennis Berg med det monstruösa svänget, lämnade tyvärr in sin avskedsansökan under 2012.

En av landets numera mest anlitade livebasister, Mats Rydström, fick det ärofyllda jobbet att fylla Dennis enorma skor. Det var givetvis ingen lätt uppgift. Men Mats Rydström klarar uppgiften med bravur och tillför dessutom en massa till gottebordet. Mats har en fundamental musikalisk passion och ett coolt utåtagerande på scenen med en massa skön utstrålning.

Abramis Brama inleder kvällen på KB, med det dansanta valsintrot Parentsvals för att sedan explodera publiken mitt i ansiktet med grymma Mamma talar. Det är så galet bra att håren reser sig på armarna och man röjer totalt obehindrat. Hur någon människa kan stå still till detta, är fullständigt obegripligt. Abramis Brama är verkligen arketypen för ett band, som blommar ut i fullblodspassion live. Detta fenomen, går inte att fånga upp på en skivinspelning, utan måste bara upplevas live.

Sångaren Ulf Torkelssson har enorm karisma och äger, när han röjer runt, gestikulerar och spänner ögonen i sin publik. Han menar varje litet ord av vad han sjunger, på klingande svenska. Texterna bär dessutom upp de råa, svängiga och tunga låtarna. En av mina absoluta favoritlåtar, den genialiska Mjölk och Honung cementerar ribban på den nivå där den hör hemma. Det svängiga bossanova-partiet i Mjölk och Honung är fullständigt genialiskt. Hela bandet tar sitt liveframträdande till en helt ny nivå. Abramis Brama 2018 är bättre än någonsin och det ska bli spännande att följa bandet framöver. Publiken var således ordentligt uppvärmd för det som komma skulle.

 

Sveriges största funkmetallhjältar Electric Boys äntrar scenen på anrika KB i Malmö. Genast sätter Electric Boys ribban på högsta nivå med nya hiten Hangover in Hannover. Det är ett nytt, piggt och fräscht Electric Boys vi får se i kväll. Spelglädjen är påtaglig och smittar av sig på publiken. Jag har aldrig tidigare sett trummisen Jolle Atlagic spela så grymt bra ihop med bandet. Han har verkligen vuxit in i rollen som funkrocktrummis och har skaffat sig en skön och svängig timeing med attityd.

Jag har sett Electric Boys så många gånger live genom åren att jag inte vågar berätta det för någon. Men klart är att bandet tagit ett stort steg emot att förnya sig och det är ett uppdaterat nytt Electric Boys 2.0 vi får se i kväll. Svänget, groovet och funken känns fortfarande igen.

Publiken får höra ett gäng med nya låtar i afton. De nya låtarna gör att publiken står som fågelholkar, men de välkomnar ändå det nya materialet med öppna hjärtan. Man förstår att det är genialiskt bra, men det kräver fler lyssningar för att fatta hur bra det är egentligen. Det är ett djärvt drag av Electric Boys att presentera de nya låtarna, innan nya plattan har släppts. Men åt andra sidan måste nya låtar cementeras in hos publiken och det är självklart inget trolleri.

Det hela är självsäkert och lekfullt och det jammas och improviseras också en hel del. Underbart glada miner sprids och bandet verkar stortrivas på scenen. Kapellmästare Conny Bloom trollbinder i vanlig ordning publiken med sin karisma och utstrålning. Hela bandet ser så otroligt coolt ut i sina snygga scenkläder.

Conny påminner för kvällen utseendemässigt om en annan gitarrhjälte vid namn Steve Ray Vaughn och det är förmodligen ingen tillfällighet. Basisten Andy Christell och trummisen Jolle Atlagic har verkligen hittat funksvänget tillsammans. Gitarristen Franco Santunione lirar störtskön funkgitarr och har ett gitarrljud av guds nåde.

Vi får höra Hangover in Hannover, Suffer, Groovus maximus, Knee deep in you, Mary in the mystery world, If only she was lonley, Angel in an armoured suit, Gone,gone, gone, Electrified, Spaced Out, You spark my heart, Rags to Riches, Bad Motherfunker, One of the fallen angels.

Som extranummer blir det Led Bellys gamla slagdänga Black Betty. (Electric Boys körde för övrigt även denna cover flitigt runt -93-94) och som absolut sista låt paradnumret och allsångslåten Lips and Hips. Electric Boys bockade och bugade och tackade för sig. Bandet gick sedermera till merchförsäljningen för att träffa fans och signera merch.

Man blev helt känslomässigt slutkörd av alla nya intryck och bandets enorma spelglädje, funksväng intensitet i kväll. Det kan vara en av de bästa gånger jag sett bandet live på många år. Det var så kul att se Jolle på trummor blomma ut och bli en del av det nya Electric Boys. Jag ger därför ett synnerligen högt betyg till Electric Boys konsert på KB i kväll.

BILDER – ELECTRIC BOYS

BILDER – Abramis Brama

 

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTO: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
KONSERT: Electric Boys + Abramis Brama
ARENA: KB / Malmö
DATUM: 2018-11-02
BÄSTA LÅTEN 1 : Bad Motherfunker Fullständigt stenhårt och galet svängigt och en hyllning till hjältarna i Mother´s Finest
BÄSTA LÅTEN 2
: Nya slagdängan One of the fallen angles som potentiellt kan bli en riktig hit.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar