Heavy Feather – Nytt Roots-rock-band med idel erfarna musiker

Det finns ett nytt band i sta’n vid namn Heavy Feather. Medlemmarna är dock inte några nykläckta duvungar utan har spelat med en rad olika andra artister innan Heavy Feather bildades. Bandet består av Lisa Lystam, Matte Gustavsson, Ola Göransson och Morgan Korsmoe. På deras meritlista finns artister som Roffe Wikström och Mårran. Matte och Lisa är dessutom även med i Siena Root och Lisa Lystam Family Band. Morgan Korsmoe har nyligen släppt en skiva med Kometen och Ola Göransson kom nyss hem från en turné med Stacie Collins. Rockbladets reporter, som även var på bandets första gig, fick en stund med Matte, Lisa och Ola för att prata om hur Heavy Feather kom till, framtidsplaner och musikbranschen.

En självklar fråga var vilka artister som inspirerat till Heavy Feather och redan innan intervjun hade Cream nämnts som en stor inspiration men även Free, Lynard Skynard och i viss mån Led Zeppelin kom upp som inspirationskällor. Ola nämnde även trummisen John Bonham som en personlig inspirationskälla. Första giget bjöd också på den typen av musik så där i heavy metals vagga och ett par cover på låtar av just Cream och Free. Musiken hade dock en egen stil och det lät inte som en kopia av något av de nämnda banden.

Efter att vi pratat lite om tidigare och samtida musikprojekt landade vi i att det i en grupp som helhet krävs ett stort mått av organisation, särskilt när man har flera projekt på gång samtidigt. Det måste inte nödvändigtvis vara så att alla är superorganiserade men är man en grupp krävs det mycket planering och framför allt framförhållning för att sy ihop bandets spelningar och planer med de andra band som medlemmarna spelar i. Ola är nyligen hemkommen från en turné med Stacie Collins och både Matte och Lisa har varit på turné med Lisa Lystam Family Band, så det var lite pyssel innan vi fick till intervjun.

LIVEVIDEO – LONGRIDE

 

Behov av framförhållning ledde in på att Heavy Feather haft en relativt lång startsträcka, mycket för att just planera lanseringen, till skillnad från när ett band uppstår organiskt och trevar sig fram. Det har sin charm och ger en annan bandutveckling, men den här gången ville de göra det hela på ett annat sätt. Heavy Feather började med att Matte och Lisa ville göra något rockigt utöver det bluesinriktade bandet Lisa Lystam Family Band, där båda spelar och sjunger. För både Lisa och Matte var Morgan Korsmoe, som bland annat spelat med Lisa Lystam Family Band, Mårran och Roffe Wikström, en given kandidat för platsen som basist. Vem som skulle sköta stockarna var inte lika uppenbart, men en dag sa Morgan plötsligt att han hade hittat en trummis. Matte och Lisa blev förstås överraskade när Morgan på en höft kilade iväg och ordnade en trummis, men när bandet jammade första gången kändes det bra och samstämmigt.

Även på andra sätt visade sig Lisa, Matte, Morgan och Ola passa ihop. Det var inte bara musiken som klickade; arbetet kring själva musicerandet fungerar också bra och de kompletterar varandra i fråga om vad de kan och gillar att syssla med. En skillnad för bland annat Lisa var att skapandet av text och musik i Heavy Feather är så samstämmigt, rätt fritt från kompromisser. Självklart kommer olika medlemmar med olika delar till låtar, men det blev gemensamma låtar snarare än Mattes låt som drar åt ett håll och Ola som drar åt ett annat och Lisas som drar åt ett tredje. De första jammen tillsammans ägde rum i slutet av 2016, så bandet har fram till sitt första gig repat och jammat i två år. Under de här två åren har de även skrivit och spelat in en skiva med elva låtar, och planerat för singelsläpp och en turné, som kommer att gå av stapeln i Spanien. En viktig del av de här två åren fram till lanseringen var några dagar med hela bandet tillsammans i en stuga. Att jamma, skriva och laga mat tillsammans under några dagar gav upphov till en känsla av samhörighet. Redan före första giget släpptes en singel tillsammans med en albumteaser och strax efter spelningen släpptes en livelåt som spelades in på giget. Filmning av konserten planerades i god tid med syftet att kunna släppa flera livevideor efteråt och vi har ytterligare två livevideor att se fram emot (se länkar längre ned). Turnén är planerad till april 2019. En andra singel är på gång och skivan som heter Débris & Rubble släpps i april 2019. Planen är att skivan, ska komma ut på streaming-tjänsterna, och som CD och LP. Ett distributionsavtal är i skrivande stund under slutförhandling.

LIVEVIDEO – HIGHER

När vi pratade om arbetet som lett fram till första giget och de i princip färdiga planerna för skiva och turné, kom vi in på branschen som sådan. Det nämndes både för- och nackdelar jämfört med hur det var förr. Gagen nämndes som något som inte har förändrats i samma takt som penningvärdet. På det hela taget var alla dock överens om att världen förändras både socialt och tekniskt, och det blir inte bättre av att tjata om att det ena eller andra var bättre förr. Även om man självklart kan vilja och i mån av möjlighet bör påverka, så måste man ta sin tids verktyg och omständigheter och använda dem. Billigare teknik gör många moment lättare för artister och genererar mindre beroende av olika bolag, även om det samtidigt blir väldigt tungt om man ska lära sig att göra allt själv. Därför behöver man ändå hjälp av proffs med de delar man själv inte vill fokusera på. Samtidigt som billigare teknik och lättillgängligare kanaler gör artister mindre beroende av olika bolag, så är det lättare att framstå som seriös och det blir mer att sålla bland. I slutändan finns både för- och nackdelar och ingen tyckte att världen var på väg utför.

VIDEO – WHERE DID YOU GO

Eftersom bandet råkar bestå av en kvinna som frontar och sjunger och resten är killar (liksom i Lisa Lystam Family Band där Lisa och Matte också är med) kom diskussionen även in på hur det är att vara kvinna respektive man i branschen. Ibland upplevdes bluesen som mer gammalmodig och oföränderlig, inbegripet sociala attityder, medan rocken utvecklats mer både musikaliskt och socialt. Samtidigt finns det märkliga fenomen som att band bestående av killar och en frontande tjej nästan omtalas som en egen genre. Ingen kallar Alice Cooper originalgrupp för ett pojkband men Runaways var ett tjejband. Båda sfärerna har attityder att arbeta med. Vi hade inte haft #killtheking inom rocken om det inte var så. Det blir å andra sidan bättre och bättre, även om man måste navigera och undvika exempelvis vissa kategorier av berusad publik.

Både Matte och Lisa nämnde hur spännande och nervöst det var inför första giget – andra bandmedlemmar, annan genre, annan publik. Allt det för första gången efter att, som Lisa uttryckte det, ha varit i sin bekvämlighetszon i fem år. Det tog ett par dagar för Lisa att landa och se tillbaka på giget och reaktionerna på det. Så här efteråt känns det dock väldigt skönt att bandet klickat så bra och att de fick ett så bra publikmottagande, plus allt som är på gång. Innan spelningen började pratade jag en del med andra i publiken och en hel del var där för att de visste att en eller annan medlem i bandet tidigare levererat musik de gillar, i andra konstellationer. Ingen verkade gå därifrån missnöjd.

Heavy Feather består av Lisa Lystam (sång och munspel), Matte Gustavsson (gitarr), Ola Göransson (trummor) och Morgan Korsmoe (bas). Men liksom Alice Copper alltid haft sin Shep Gordon och Beatles sin George Martin så har Heavy Feather sin Lo-Emma Nilsson som gjort mycket vid sidan av bandets låtskrivande och uppträdande. Emma har fotat, filmat, redigerat (till exempel klippt livevideon), organiserat och även kläckt bandnamnet Heavy Feather.

Heavy Feather hade inga spinal tap-historier än, då de så här långt mest hållit till i replokaler och studion, men de lovade att om de bara får komma ut lite på vägarna återkommer de med historier till en annan intervju.

REPORTER: Kristoffer “Illern” Holmén
INTERVJU: Heavy Feather
AKTUELLA: Videon “Where did you go”, och album släpps i April 2019.

BANDFAKTA – Heavy Feather

MEDLEMMAR:

Lisa Lystam – Sång, munspel
Matte Gustavsson – Gitarr, Sång
Morgan Korsmoe – Bas
Ola Göransson – Trummor

| FACEBOOK | SPOTIFY | ITUNES | YOUTUBE | INSTAGRAM |

Relaterade artiklar