Shinedowns första svenska headlinegig blev succé

Florida-rockarna Shinedown är mitt uppe i sin Europa-turné som stannade till i Annexet i Stockholm under torsdagskvällen. Det kom att bli bandets första headlinegig i landet och det flög på riktigt bra. 

Annons 

 

En fyrkantig, nedsläckt och varm lokal med överfylld balkong och välfylld parkett med ett modernt amerikanskt rockband på scen. Ja, den kuren var allt annat än fel för själen i det nu ruggiga vintermörkret. Kvällen hade dock börjat svajigt, i form av förbandet Starset. Rent estetiskt är Starset en fullträff. Deras intensiva och epilepsiframkallande ljussättning bländar bokstavligen varenda åskådare inne i lokalen, den astronautklädda gitarristen och basisten håller låda vid scenkanten och violinisternas spelande är nästan lika färgstarka som deras ljusdräkter. Trots alla nyss nämnda komponenter så blir det dock på det musikaliska planet inget annat än ren smörja som kommer ut. Om jag skulle försöka formulera mig snällt skulle jag kunna säga att Starset låter som ett hårdare Smash Into Pieces, men faktum kvarstår att deras största styrka är deras ljussättning och det där enerverande blinkande skarpa ljuset tröttnar man på redan efter en minut. Då kan ni gissa hur plågsam resten av konserten var. 

Nej, det jag väljer att ta med mig från kvällen blir såklart Shinedown, som bjuder på flera gåshudsframkallande och trevliga ögonblick. Det är en dynamisk konsert rakt igenom och avståndet mellan vildsint metal och ömmande ballader är nästan obefintligt, vilket tydliggör bandets musikaliska bredd. Som allra bäst låter det när den effektfulla kören i “Cut The Cord” ekar ut över golvet, när bandet tar i så de spricker under “Diamond Eyes“, när närvaron i “Misfits” kryper dig in på skinnet och när publiken går bananas i nya låten “Devil“. Personligen kan jag inte förstå vad folk ser i den grovt överskattade låten “State Of My Head” men självklart är både stämning och bandinsats på topp även under den. För att inte tala om den familjära och berörande atmosfär som uppstår när publiken först blir instruerade till att sjunga “Happy Birthday” till en av följeslagarna i bandets crew för att sedan på eget initiativ sjunga “Ja må han leva” till bandets stora förvåning och glädje. 

Som allra mest magiskt blir det dock under det akustiska framförandet av “Simple Man”, som bandet framför ståendes på en plattform mitt i publikhavet. Inlevelsen, närheten till fansen, den mäktiga allsången. Det framträdandet kvalar in sig på topp tre av årets bästa konsertögonblick. Med allt detta i ryggen kan man ju inte kalla Shinedowns första svenska headlinegig för något annat än succé.

Shinedown: 

 

Starset: 

 

Press to MECO:

 

Starset

Shinedown

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: Shinedown/Starset/Press To Meco
ARENA: Annexet, Stockholm
DATUM: 2018-11-29
BÄST: “Simple Man”.
SÄMST: Tanken av Starset ger mig kalla kårar.

Relaterade artiklar