Söndagsskola med The Cadillac Three

”Cumberland River” är en låt som finns med på Dan Bairds album ”Buffalo Nickel” från 1996. En av floden Ohios bifloder är den 110 mil långa Cumberland River. Den flyter genom södra Usa mellan delstaterna Kentucky och Tennessee. Nashville är en av de stora städer som Cumberland River flyter igenom. Inte så långt från den legendariska The Ryman Auditorium i Nashville satt två killar och drömde om att få spela där under tiden de hade mattelektioner i high school.

Drömmen har gått i uppfyllelse för sångaren och gitarristen Jaren Johnston samt trummisen Neil Mason. Den duon hade också med sig Kelby Ray på pedal steel och sång när de under namnet The Cadillac Three spelade inför ett utsålt The Ryman Auditorium. Johnstons koppling till The Ryman kom tidigt eftersom att hans pappa var trummis på radioprogrammet Grand Ole Opry, som hade The Ryman som hemmahamn mellan 1943-1974.

The Cadillac Three spelar sydstatsrock av dess ädlaste valör. Det kryddas med olika alkoholhaltiga drycker och sydstatsstäder, artister, stater och orter i texterna. TC3 som gruppen också kallas har hunnit släppa tre fullängdare hittills. Dyker du in på Spotify kan du se att fansen också har den goda smaken att lyssna på bland andra Blackberry Smoke, Brent Cobb, Cody Jinks, The Steel Woods, Whiskey Myers och Whitey Morgan and The 78’s.

Det här är andra gången The Cadillac Three besöker Stockholm. Första besöket var för fyra år sedan då de öppnade för Eric Church. När Jaren Johnston kommenterade tredje skivan ”Legacy” sade han att The Cadillac Three försöker skapa något eget och göra det på sitt eget sätt, vilket alltid är svårare. Om du ska göra ett avtryck hos människor så att de faktiskt minns något du gjort går det inte att ta den enkla vägen, fortsatte Johnston. Han menade också att The Cadillac Three tog all sin historia, blandade upp den med bandets samlade energi och ut kom ”Legacy”, som både speglar vart de kommer ifrån och vart de är på väg. Nu är det fjärde albumet färdigt och de har luftat några av de nya låtarna live tidigare under turnén. De säger själva att den nya skivan är extremt sydstatsdoftande. Det borde innebära att de fortsätter på redan inslagen väg.

Kvällen startar längs med bakvägarna i “Peace Love & Dixie” innan vi fortsätter kvällen i baren med ”Slide”. Djävulen drog ner till Georgia i en Cadillac och hängde med sina kompisar i ”Soundtrack to a Six Pack”. ”Long Hair Don’t Care” tar oss vidare på kvällens resa genom södern. Det tar inte en slut när vi blir begravda i ”Bury Me in My Boots”. ”Tennessee Mojo” och ”Cadillacin’” följer på det. Därefter är det dags för den nya ”Hard Out Here”, som är från det kommande fjärde albumet. Håller resten av albumet samma stil och klass blir det mycket intressant lyssning när det dyker upp.

Kvällens höjdare är för min del ”Hank & Jesus”. En underbar sång och berättelse, som sedan leder fram till ”American Slang”. Vackra ”Take Me To the Bottom”, sköna “Drunk Like You” och “Graffiti” leder oss vidare genom söndagskvällen. Det är sedan dags för ett sorgset sydstatshjärta i ”Whiskey Soaked Redemption”. Det handlar såklart om Georgia, Alabama, Mississippi, Louisiana och Carolina i ”I’m Southern”. I “I’m Rockin‘” är det två månader sedan det dracks för mycket, men enligt Jaren Johnston är det bara sedan igår det hände i verkligheten. Ett stulet hjärta i ”White Lightning” och boots, bältesspännen, röd lera och sand i ”The South” avslutar kvällen på Kägelbanan.

Pappa får ett tack för att han introducerade Hank Williams. Mamma får motsvarande tack för att ha visat Jesus. Lördagskvällens sex strängar, söndagsmorgonens ljus och platsen mellan vinylen och bibeln är allt som behövs sjunger Jaren Johnston i ”Hank & Jesus”. Det är lätt att hålla med honom den här söndagskvällen när The Cadillac Three tar oss med på en väldigt skön resa i söderns hetta. Det går nästan att känna dofterna och smakerna från den lantliga Södern. Whiskeyn, tequilan, ölen, cajunmaten, växterna, träden och jorden. En mycket bra kväll helt enkelt.

 

 

RB-Betyg-8_10

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se)
KONSERT: The Cadillac Three
ARENA: Kägelbanan / Stockholm
DATUM: 2018-11-25
BÄSTA LÅTEN: Hank & Jesus
BÄSTA MINNET: Energin och spelglädjen från The Cadillac Three, som räcker gott och väl att värma upp hela Stockholm en kall novemberkväll.

LÅTLISTA – THE CADILLAC THREE – KÄGELBANAN

Peace Love & Dixie
Slide
Soundtrack to a Six Pack
Long Hair Don’t Care
Bury Me in My Boots
Tennessee Mojo
Cadillacin’
Hard Out Here
Hank & Jesus
American Slang
Take Me To the Bottom
Drunk Like You
Graffiti
Whiskey Soaked Redemption
I’m Southern
I’m Rockin’
White Lightning
The South

Relaterade artiklar