Alla gillar när The Hives firar Lucia

The Hives @ Debaser, Stockholm, 2018-12-13, Foto: Kristin Blid

”Det finns ungefär en miljard människor med funktionsnedsättning i världen. Omkring 4 av 5 bor i låg- och medelinkomstländer där fattigdom, undernäring, vitaminbrist, sjukdom och skador är vanliga. Många lever också fattigt som en konsekvens av funktionsnedsättning och saknar möjlighet att försörja sig. Med sämre tillgång till vård, stöd och utbildning är det svårt att skapa sig en framtid. Människor med funktionsnedsättning är en av världens mest diskriminerade grupper. Många fastnar i fattigdom, stängs ute och osynliggörs på grund av hinder och stigman. Med funktionsnedsättning är risken stor att drabbas hårdare av nöd och katastrof – och få hjälp sist.”

Annons 

 

Allt det här kan du läsa mer om på Musikhjälpens hemsida. Det finns tusentals insamlingar startade för att bidra till årets tema. En av alla aktiviteter som sker är kvällens konsert på Debaser Strand. Den görs i regi av Musikguiden i P3. Kvällens artister på den här tajta Stockholmsscenen är inga mindre än The Hives, Pale Honey och Linn Koch Emmery. Artisterna, DJs, Debaser ställer upp för årets Musikhjälpen-insamling. Tickster har valt att skänka sin serviceavgift på biljetterna och Backline STLM ställer upp med all utrustning på scen. Det förtjänar att lyftas fram.

Linn Koch-Emmery inleder kvällen med sin melodiska indierock. Nästa upp på scen är Tuva Lodmark och Nelly Daltrey, mer kända som Pale Honey. Efter det intar Howlin’ Pelle scenen tillsammans med sitt The Hives. 

Det är ackompanjerade av den klassiska Luciasången som Fagerstas Lucior intar scenen. På väg ner mot det första anslaget när plektrum möter gitarrsträngar går publiken totalt bananer och ”Come On!” får Debaser Strand att koka av hoppande, studsande och dansande publik. ”Main Offender” och ”Go Right Ahead” får det att stormkoka. Howlin’ Pelle berättar sedan lugnt och sakligt att det är på det här viset Adolf Fredriks kör kommer att inleda luciafirandet.

Den nya låten ”Paint A Picture” sjunger kvällens kör med i från andra refrängen. Om gensvaret från publiken varit fantastiskt hittills vet det inga gränser när ”Hate To Say I Told Tou So” ringer it i högtalarna. Howlin’ Pelle tar senare under kvällen på sig rollen både som Jesus och Moses. Han berättar också att vi kommer att tro på honom när vi läser en tjock bok om honom om 2 000 år.

Kvällen fortsätter med bland annat ”Won’t Be Long”, ”Walk Idiot Walk”, den nya ”Stick Up” och ”Tick Tick Boom”. Efter Lucia kommer julen och The Hives avslutar den här kvällen med ”Christmas (Baby Please Come Home)” från Phil Spectors klassiska julalbum där den framförs av den fantastiska Darlene Love.

Den här konsertkvällen har dragit in i runda slängar 200 000 kronor till Musikhjälpen. I skrivande stund har Musikhjälpen samlat in drygt 22 miljoner kronor i år. Det är en ynnest att få se The Hives på en sådan här liten klubbscen. Ett fantastiskt liveband. Om Howlin’ Pelle själv skulle säga något skulle han säkert ödmjukt tycka att de är bäst i galaxen. Jag kan bara konstatera att de skulle ligga väldigt högt på en sådan lista. Rockstjärnor, rock ’n roll, svett, dans och en del välgörenhet på det. En riktigt bra decembertorsdag helt enkelt.

 

 

 

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Blid (kristin.blid@rockbladet.se)
KONSERT: The Hives
ARENA: Debaser Strand / Stockholm
DATUM: 2018-12-13
BÄSTA LÅTEN: Hate To Say I Told You So
BÄSTA MINNET: Samspelet mellan Howlin’ Pelle och den extatiska publiken.
SÄMST: Människor som har ryggsäck på sig på en studsande rockkkonsert. Hade ni otur när ni tänkte?

 

Relaterade artiklar