Amon Amarth: Det känns inte som det gått 25 år

För alla Amon Amarth-fans kom julen tidigt i år, när dokumentären “The Pursuit Of Vikings – 25 Years In The Eye Of The Storm” släpptes på DVD i mitten av november. Filmen följer samtliga bandmedlemmars resa från bandets födelse på 90-talet via klubbgig och vardagspussel hela vägen fram till där bandet befinner sig i nutid. 

Under Amon Amarth’s korta men intensiva promotionturné mötte Rockbladet.se gitarristen Johan Söderberg och trummisen Joakim Wallgren, tillsammans med övriga bandmedlemmar nyss hemkomna efter snabba besök i England, Tyskland och Frankrike. 

–   Du går och lägger dig i en stad och vaknar upp i en annan, redo för nya äventyr, nya affärer att kolla i och nya saker att upptäcka. Det blir nästan ovant när man kommer hem efter längre resor och turnéer. Du vaknar upp och undrar vilket hotell du är på fram tills du ser din egna hall, säger Joakim Wallgren. 

Joakim är bandets senaste medlem och när han började 2016 var just skapandet av dokumentären en av de första sakerna han fick veta om. 

–   Det var lite märkligt för mig att få ett filmteam efter sig redan första arbetsdagen. Det är inget jag var van vid men jag har inte stört mig på det. Jag som var ett fan av bandet innan jag själv började spela har också fått lära mig mer om dem under det här projektet, i och med att dokumentären är så ärlig och öppen, säger Joakim. 

–  Ja, många vi pratat med i England och Tyskland har varit inne på att de fått en ny bild av hur vi är som band, säger Johan Söderberg. 

Dokumentären skildrar Amon Amarth’s långa resa och innefattar långt mycket mer än de enorma festivalscenerna och massiva publikhaven som vi är vana vid att se bandet dra till sig idag. Att blicka tillbaka på 25-års musikhistoria med allt vad det innebär kan tyckas som en tuff uppgift men för Johan Söderberg, som varit bandets gitarrist sedan 1998, har det snarare känts roligt. 

–  Det känns inte som det har gått så lång tid. Det är svårt att ta in att tiden gått så fort. Ibland gör vi ju dessutom fortfarande spelningar på mindre ställen så att se bilder ifrån sina första klubbgig känns inte alls märkligt, säger Johan. 

På DVD:n finns också sekvenser ifrån Amon Amarth’s headlinespelning från Summerbreeze 2017, en festival som betyder extra mycket för bandmedlemmarna, tack vare festivalens delägare tillika skivbolagsdirektören Michael Trengert

–  Michael har varit en stor del av bandet, lite som en sjätte medlem. Att vi på DVD:n skulle ha liveklipp från Summerbreeze beror just på att det var Michaels festival. Det var på hans initiativ som vi eldade på med vårt vikingatema, designade vårt vikingaskepp och dylikt. Vi hade inte varit där vi är idag utan Michael, förklarar Johan. 

För Amon Amarth har inte vikingatemat alltid varit en självklarhet. Innan Michael Trengert utvecklade idén med hela konceptet så var bandmedlemmarna inne på att inte ha “för mycket” vikingar och att bli stämplade som vikingaband är inte heller något som eftersträvas. 

–  Folk får kalla oss vad de vill men när folk som inte vet vilka vi är hör ordet “vikingaband” förväntar de sig att vi ska ha andra instrument, som till exempel säckpipor. Vi håller ju inte på med folkmusik, utan vi är ju ett heavy-metalband med ett tema. Att bara kalla oss för “vikingaband” kan därmed bli lite missvisande, säger Johan. 

Något annat som bandet fått försvara sig mot på grund av sitt tema är anklagelser om högerextremism. 

–  Lite konstigt känns det ibland att kallas för något för vikingar är ju en del av historien och historia, det tillhör ju oss alla. Det finns exempelvis ett brasilianskt tribute-band som kör våra låtar och det är väl ett tydligt exempel på att historia sprider sig till alla, säger Johan. 

–  En annan grej som är bra med vår grej är att man sticker ut. Det är inte så många som kör stenhårt på ett tema, utan det är många band som blandar. För oss finns det en röd tråd och håller vi oss till den kan man växa i längden, tack vare att folk vet vad de får, säger Joakim. 

–  Det som är betryggande för oss som band just nu är att det sker ett generationsskifte. Det är en del äldre som följt oss ett tag vars barn numera kommer på konserter och det bådar ju gott för våra framtida turnéer och skivsläpp, säger Johan. 

Dokumentären “The Pursuit Of Vikings – 25 years In The Eye Of The Storm” släpptes på DVD 17 november.

 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Johan Söderberg & Joakim Wallgren, Amon Amarth
AKTUELLA: 
Med dokumentären “The Pursuit Of Vikings – 25 Years In The Eye Of The Storm“.

Relaterade artiklar