CyHra: bättre och bättre för varje gång

Helt färska band brukar vara intressanta att följa av två anledningar: det är spännande att se hur de utvecklas, och det är kul att få ett helt nytt sound presenterat. CyHra ger oss precis vad vi vill ha: en stadigt uppåtgående utveckling, ett nytt, fräscht sound, och en helt fantastisk livespelning på Klubben i Stockholm.

Annons 

 

Man får ju dock komma ihåg att det här inte är några helt färska bandmedlemmar – endast konstellationen är relativt ny. Med grundare från bland annat In Flames och Amaranthe så satte detta band en rätt hög ribba redan från början, och det är verkligen en fröjd att se att de inte bara når upp till den, utan i många fall även fullständigt seglar över den.

På lördagskvällen gjorde CyHra sin sista spelning på Europaturnén Letters to Myself (namngiven efter debutalbumet) i Stockholm. Trots att två originalmedlemmar saknades på den avslutande konserten så kändes kvällen som en enda stor familjefest: kärleken som flödar i lokalen både syns, hörs och känns mellan publik och band liksom bandmedlemmar emellan. Samspelet är fantastiskt och showen känns lika delar härligt personlig som utstuderat professionell. Frontmannen Jake E visar att han tar sina fans på största allvar och blandar en mycket fin publikkontakt med felfria sånginsatser från början till slut: även de allra svåraste, höga och ljusa tonerna – de där som egentligen bara Jake kan ta – sitter rakt i krysset. Det är en fröjd att bevittna, speciellt i samklang med resten av bandet som både drar iväg snygga solon och hjälps åt att skapa en riktig show av framträdandet. 

Sammanhållningen mellan killarna på scen kan man bara applådera, kanske framför allt med tanke på att hälften av bandet var vikarier under kvällen. Det är få band som lyckas vara roliga utan att bli ett skämt: som kan leverera härlig, ödmjuk skrattfest utan att sluta bli tagna på allvar. Men det måste jag säga är ett av CyHras trumfkort. Finska gitarristen Euge Valovirta försöker bland annat att prata svenska på scen, vilket besvaras med Jakes Göteborgshumor, och allt blandas sedan även upp med lite dans – många skratt lockas fram, för att bara minuten senare övergå till en högklassig metalshow (som även har det bästa ljudet jag hittills upplevt på Klubben).

Även publiken gör ett bra jobb, och låter bra mycket mer än vad de är i antal på pappret. Alla hänger med på allt, både i rå allsång och på att tända mobiler a’la tändare under stämningsfulla ballader. Det känns inte som att man någonsin hinner få tråkigt, trots att vi får både trum- och gitarrsolon (vilket jag ju personligen har väldigt svårt för egentligen). Olikt många andra band ser CyHra även till att avsluta ordentligt: i det här fallet med att Jake snor Euges gitarr och spelar ledmotivet till Jönssonligan som avslut.

Sammanfattningsvis vill jag verkligen slå ett slag för det här bandet, de är väl värda att se live och spendera en kväll med. Alla jag pratar med berömmer insatserna som både originalmedlemmarna och de tillfälliga inhopparna (Marcus Sunesson samt Adde Larsson) gjorde, och inte minst den riktigt högklassiga frontman som Jake E har blivit. 

Sist jag såg CyHra var på öppningsdagen av Sweden Rock Festival i somras, och jag kan med säkerhet skriva att det här är ett band som bara blir bättre och bättre för varje gång man ser dem. Bara faktumet att det är ett så pass nystartat band med endast ett album i ryggsäcken gör att man inte kan annat än att längta efter att se vad som kommer härnäst från dem – men baserat på det här året, så har jag väldigt höga förhoppningar.

Cyhra:

 

SCARLET:

 

SKRIBENT: Kimmy Keelyn (kimmy.keelyn@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: CyHra
ARENA: Fryshuset Klubben, Stockholm
DATUM: 2018-12-01

LÅTLISTA – CYHRA

 1. Dead To Me
 2. Letter to Myself
 3. Here to Save You
 4. Heartrage
 5. Dark Clarity
 6. Black Wings
 7. Inside A Lullaby
 8. Muted Life
 9. Rescue Ride
 10. Holding My Breath
 11. Closure
 12. Karma

Relaterade artiklar