Metal Church – Damned If You Do

Metal Church är tillbaka med sitt tolfte studioalbum och det andra i raden efter sångaren Mike Howe’s  återtinträde i bandet. Det finns fortfarande mycket glöd kvar i bandet och flera bra spår på skivan att avnjuta. Dags att gå i kyrkan igen, metal-kyrkan!

 

När Metal Church bytte sångare efter två starka första album, självbetitlade Metal Church samt The Dark, från David Wayne till Mike Howe i slutet av 80-talet var oron stor över hurvida nya sångaren skulle vara kapabel att förvalta arvet och ta bandet vidare. Oron suddades dock ut när Blessing in Disguise dök upp på skivdiskarna i februari 1989. Ytterligare ett mästerverk från Metal Church med en ny energi bakom mikrofonen var här. Tyvärr tappade bandet sugen några år därefter och lades på is därefter. När bandet återuppstod för andra gången sedan första uppehållet i slutet av 2012, var det med en nyvunnen energi. Deras dåvarande sångare Ronny Munroe lämnade bandet ett år efter släppet av deras tionde studioalbum, Generation Nothing, med eferföljande turné. Bandets grundare Kurdt Vanderhoof kännde då att han ville inte fortsätta vidare med Metal Church om inte Mike Howe återvände till bandet, och när Mike hörde materialet Kurt hade inför nästa skiva kunde han inte tacka nej, och kort därefter släpptes bandets elfte studioalbum, XI. Återkomsten innehöll bra material och Mikes röst passade verkligen bandet.

Fonden för 2018 års version av Metal Church är lagd.

Fredagen den 7:e december anlände Metal Church tolfte studioalbum, Damned If You Do. Omslaget bådar gott där man kan se gitarrkorset från första skivan framför en präst med horn bakom en talarstol. Ljudet på skivan är inte tillrättalagt och överarbetat med massa effekter på instrumenten, utan man låter instrumenten tala, vilket känns ärligt och befriande jämfört med större överproducerade samtida produktioner. När det hypnotiska hummandet i öppningsspåret tillika albumets titelspår övergår i låtens huvudriff och Mike tar ton, känns det familjärt på Metal Church-vis och som en naturlig fortsättning på förra albumet. Det är skönt att höra Mike återigen ta sig an det nya Metal Church-materialet med en attack och kraft som om han aldrig varit borta. Han har verkligen fortfarande Metal Church-soundet både i blod och röst och känns mer rivigare och raspigare än nånsin tidigare. Att Kurdt tackar Mike ofta, både live som han gjorde flertalet gånger när jag såg dem på Sweden Rock Festival senast och i de flesta intervjuer han gör, för att han har gjort det möjligt att fortsätta med Metal Church är ödmjukt, men också vackert. Det är en ynnest att få bra ny musik från en grupp som har överlevt emot oddsen.

Med Black Things och Revolution Underway visar Metal Church på vilken briljans som fortfarande finns i bandets läger. Black Things bjuder på ett finstämt lite olycksbådande intro som accelereras ytterligare in i ett kraftfullt melankoliskt riff som sätter en kuslig stämning. Låten har något förföriskt omkring sig och att vissa gitarrpartier doftar lite Alice In Chains förstärker den där lite lidande känslan som passar in i kusligheten. Love it! Revolution underway är en låt som för tankarna till Queensryche, mycket på grund av gitarrackorden
och soloarbetet som påminner om något som kommer från Operation Mindcrime. Dock har Metal Church till trots lyckats sätta en egen särprägel på den här kompositionen som gör att man bara njuter när det progressiva mellanspelet tar över och man inser att detta är ju Metal Church. Revolution Underway, ja i allafall i den här låten rent musikmässigt.

Andra höjdpunkter på albumet inkluderar kraftfulla By the Numbers som har någon speciell hook som gör att man går och nynnar på den och bara vill höra detta kraftpaket till låt igen. Även Guilliotene med ett mellantempos-mellanspel som låter som något som härstammar från Load med Metallica är även den en låt man vill höra fler gånger.

Materialet överlag på skivan med några undantag visar tyvärr på att låtskrivarlägret har fastnat lite i samma hjulspår då nästan samma takt och låtuppbyggnad återfinns om och om igen, speciellt om man jämför med senaste skivan XI kan man höra snarlika riff. Dock är dynamiken låtmässigt sinsemellan jämfört bättre på XI än på Damned If You Do. Om jag hade haft skivan på vinyl hade skivans A-sida gått varmast på min skivtallrik. Experiment och progressiva utsvävningar som visats på i Black Things och Revolution Underway är dock mer än välkommet och om de kan applicera samma kreativitet med aningens mer Metal Church i mixen så kommer nästa album bli mycket intressant att få avnjuta.

 

RB-Betyg-6_10SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
BAND: Metal Church
ALBUM: Damned If You Do
RELEASEDATUM: 2018-12-07
SKIVBOLAG: Nuclear Blast
BÄSTA LÅTEN: Revolution Underway

LÅTLISTA – DAMNED IF YOU DO

BANDFAKTA – Metal Church

MEDLEMMAR

Kurdt Vanderhoof – Gitarr
Steve Unger – Bas, bakgrundssång
Rick Van Zandt – Gitarr
Mike Howe – Sång
Stet Howland – Trummor

 

DISCOGRAPHY

Metal Church (1984)
The Dark (1986)
Blessing in Disguise (1989)
The Human Factor (1991)
Hanging in the Balance (1993)
Masterpeace (1999)
The Weight of the World (2004)
A Light in the Dark (2006)
This Present Wasteland (2008)
Generation Nothing (2013)
XI (2016)
Damned If You Do (2018)

 

Relaterade artiklar