The Vice: Vi har gjort stora framsteg som trio

Julen står för dörren och snart knackar även 2019 på. Ett band som nyligen jobbat med nytt material och går in i studion under det kommande nya året är The Vice. Tidigare i vintras träffade Rockbladet.se bandet på Pub Anchor i Stockholm. 

 

Hur skulle ni beskriva er själva och ert sound för någon som inte hört er förut? 

–    Det där är svårt….men mörk, ångestfylld rock n roll är det vi brukar landa i, säger trummisen Petter. 

–   Ja, det instämmer nog vi alla på, säger sångaren och gitarristen Rickard. 

Var det självklart för er att ni skulle rikta in er på den genre ni faktiskt gjort? 

–   Det var nog inte självklart, men det blev ändå en naturlig väg för oss att gå. När vi började skriva låtar stod det klart för oss att vi var inspirerade av det mystiska och ockulta, säger Rickard. 

–  Även om vi vid allra första början var lite mer klassiskt rock-inspirerade så var det aldrig något snack om att det inte skulle finnas ett mörker hos oss. Vi skulle aldrig bli något nytt sleazeband av nåt slag, säger basisten Charlie. 

Var kommer det här mörkret ifrån för er personligen? 

–   De kalla hårda vintrarna, säger Petter och alla skrattar innan Petter fortsätter: Både jag och Rickard har spelat döds och blackmetal tidigare och vi har befunnit oss inom den här genren. 

–  Vi vill det ska kännas när man lyssnar på vår musik. Och för oss känns det här mörka och ångestfyllda rätt. Jag tror det har att göra med det klimatet vi i Sverige lever i, säger Charlie. 

Ni kommer ju från Norrland alla tre, var det för att satsa på musiken ni flyttade till Stockholm? 

–   Ja, Stockholm är en bra bas. Det är lättare att bedriva ett band här än i Piteå. Det finns spelställen, det kommer folk, det rör sig lite rockmänniskor ute. Att flytta tillbaka till Norrland skulle inte riktigt fungera nu. Vi har ändå alltid hållit oss flytande sedan vi började ha spelningar vilket ändå började med riktigt tidigt. Vår första skiva var förvisso en utdragen process som tog mycket tid för oss men senaste åren har vi spelat mycket i Tjeckien och turnerat i Europa och haft gigs i Stockholm också för den delen, säger Rickard. 

Du nämnde Tjeckien nu. Där har ni ju varit och spelat ganska mycket, har det blivit så att ni fått större gehör där än på övriga platser? 

–  Vi fick bra kontakt med Tjeckiens bokare efter vårt första besök där. Jag ska inte säga att vi är enorma där men det var där vi tyckte vi fick bäst respons efter vår Europa-turné, säger Rickard. 

–  Det har varit jävligt bra spelningar för oss där nere. Folk som kommer och ser oss flera gånger och även drar med sig nytt folk. De har även några riktigt coola spelställen. Black-metal grottor där det luktar svart mögel och barer som inte har någon elektricitet utan lyser upp stället med facklor istället, säger Petter.

En längre diskussion uppstår där bandmedlemmarna konstaterar att den svenska publiken är bortskämda med ett brett utbud av konserter varje vecka och att det är en anledning till att det blir svårare att nå igenom bruset. I andra länder är det en annan kultur som råder. Förutom att utbudet kan se annorlunda ut så är också publikens attityd en annan. Medan den svenska publiken oftast är anträffbar på helger så är det i andra länder lika goda chanser att bli upptäckt på en vardag, där barer är välbesökta veckodagarna ut. Under samtalets gång märks det att The Vice är öppna för att satsa mer på utlandet för att vid ett senare tillfälle återkomma till Sverige. 

Ni är på gång med ett nytt album. Hur mycket skiljer sig det från ert första? 

–  Det är mer genomarbetat, ihopskrivet av oss alla. Vi har gått in i detalj på att skriva tillsammans och att utforma våra idéer, säger Charlie. 

–  Vi har vågat ta ut svängarna mer också. Det är överlag väldigt mycket mörkare samtidigt som vi värnar om vår grundläggande rock n roll approach, säger Petter. 

–  En annan skillnad är ju också att det blir en ny sångröst eftersom jag inte sjöng på förra albumet då vi var en kvartett, säger Rickard. 

Kan det eventuellt bli en fjärde medlem igen eller kommer ni förbli en trio nu? 

–  Man ska aldrig säga aldrig, om fem album kanske vi vill ha en keyboardist eller något liknande. Det skulle förstås vara kul men just nu har jag väldigt svårt att se det. Det måste verkligen vara en person vi klickar med i så fall, säger Rickard. 

Enligt mig är det oftast på sitt andra album som band börjar hitta sin image och sitt sound. Är det något ni kan känna igen er i? 

–  Ja, det skulle man väl kunna säga. Att spela in ett första album, lite “Do it yourself” som vi gjorde är mycket svårare än man tror och det är betydligt mer jobb än vad man tänker. Vår första inspelning drog rejält ut på tiden och idag är vi betydligt mer förberedda. Det kommer göras förproduktion och allt möjligt och det är en annan dynamik i bandet. Soundet kanske man inte bottnar i förrän vid tredje, fjärde plattan men vi är betydligt närmare sanningen nu än vad vi var på första skivan, säger Petter. 

– Vi har gjort extremt stora framsteg sedan vi blev en trio, det har känts av redan på våra singlar, säger Rickard. 

När kan man förvänta sig att albumet kommer ut?

–  Det har oklart var vi ska släppa det men januari och februari kommer gå åt till att jobba i studion, prata med bolag och att fixa till detaljer. Det kommer troligen bli lite singlar under våren och videos. Albumet kommer troligen i höst 2019 men det kan både bli tidigare och senare än det. Svårt att säga just nu, säger Rickard. 

Vad vill ni säga till Rockbladets läsare? 

–  Jag vill uppmana alla att komma och se våra spelningar under 2019 även om vi inte hunnit få ut det nya albumet ännu, för vi kommer bjuda på mycket bra och överraska er, säger Rickard. 

–  Jag instämmer. Glöm inte heller att bejaka era mörkare sidor, säger Charlie. 

 

Fotnot: Under 2019 kommer The Vice att spela live på bland annat Harry B James i Stockholm och The Rock Bar i Karlstad.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: The Vice

 

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar