Rival Sons Feral Roots är en varierad utflykt i skogen

Long Beach-bördiga kvartetten Rival Sons släpper sitt sjätte album på tio år och den 31:e januari sparkar man igång en världsturné som den 4:e mars tar bandet till Stockholm och Münchenbryggeriet. 

Annons 

 

Förra albumet Hollow Bones bedömdes av många som stressat och forcerat med endast åtta nya låtar och en tidigare utgiven cover i Black Coffee. Den både skrevs och spelades in på rekordkort tid under bandets mest turnéintensiva år, bland annat gjorde man en längre vända som support till avskedsgiggande Black Sabbath. Den här gången har processen varit en annan där Jay Buchanan och Scott Holiday tagit sig god tid till att skriva där man isolerade sig i en skrivarstuga på landsbygden. Sångaren och gitarristen har varit närmare varandra i låtbygget än tidigare men Feral Roots är samtidigt mindre kollaborativ med de övriga två i bandet; Michael Miley och Dave Beste. Inspelningarna skedde i legendariska RCA Studio A i Nashville och Muscle Shoals Sound Studio i Sheffield, Alabama.

Do Your Worst
Öppnaren är den mest direkta låten på plattan och ett logiskt första singelsläpp. Miley’s tunga Bonham-bombande är massivt och tillsammans med fläskigt fuzzriffande och Beste’s minimalistiska bassolo utgör de låtens höjdpunkter. Refrängen är förmodligen det mest catchy kvartetten spottat ur sig.

Sugar On The Bone
I det trampande andraspåret fortsätter Mr. Fuzzlord göra skäl för sitt smeknamn där han ännu en gång visar upp sin experimentlusta med gitarreffekter. Cowbell ger alltid ett extra plus i min bok.

Back In The Woods
Ett smattrande Miley-solo inleder albumets kanske hårdaste låt. Jay har en extra hungrig iver när han sjunger om hur han är tillbaka på landet igen, från bergen i Wrightwood via stadslivet i Long Beach till vischan i den amerikanska södern, närmare bestämt Franklin utanför Nashville.

Look Away
Fler rocklåtar borde innehålla cittra. Brian Jones och George Harrison håller förmodligen med mig. En stämningsuppbyggande öppning som ger österländska vibbar a’ la Flames Of Lanka och Nanda-Nandana. Tjusig brygga med “If it’s somebody else’s problem, somebody else’s pain

Feral Roots
Wow! En omedelbar träff i bröstet som jag hade överst på min topplista för Årets Låt 2018, och det består. När Rival Sons presterar sådana här mästerverk saknas konkurrens om titeln världens bästa nutida rockband. En av karriärens fem starkaste låtar.

Too Bad
Formtoppen fortsätter men här pratar vi istället en grower av stora mått. Gjorde ingen större notis av den vid de första lyssningarna men nu älskar jag den. Känslofylld melankoli-rock ‘n’ roll av absolut högsta klass.

Stood By Me
En mellanlåt som delar struttigt riff med Stones version av Harlem Shuffle.

Imperial Joy
Småputtrig och rätt intetsägande trots mängder av lyssningar. Albumets filler.

All Directions
Tvådelad rhapsody som startar likt en drömsk semiballad och ungefär halvvägs bryter ut i hård groove och Jays desperata rock ‘n’ roll-vrål. Tungt!

End Of Forever
Låter som en blandning av sentida U2 och Muse där bandet går en bit utanför sin comfort-zone. Är det Jay’s gästinsats hos The Bloody Beetroots som fått dem att låta såhär moderna? En frisk fläkt men jag hoppas inte man tar ytterligare steg i den här riktningen.

Shooting Stars
Kommer tyvärr sälla sig till avdelningen låtar som inte framförs live tillsammans med Destination On Course och All That I Want. Såvida man inte tar med en gospelkör på turnén. En mycket själfylld och spirituell avslutning.

Feral Roots är Rival Sons mest varierade platta med tunga rockstompers, luftiga jordigheter, modernare tongångar och en gospelövning av en grupp som hela tiden fortsätter att utvecklas. Men också en något snårig skog att ta sig igenom, speciellt den andra halvan av albumet.

Jag kan sakna lite av det där totala supersvänget på de tidigare plattorna och den bestående omedelbarheten på såväl Pressure & Time som den självbetitlade EP:n. Här får man jobba betydligt mer med lyssningarna och rubriken jag använde för recensionen av förra plattan; “Hollow Bones kräver sina lyssningar” skulle lätt kunna återvinnas för Feral Roots som begär minst lika mycket tålamod. Men ger du den här plattan tid, allra helst fokuslyssning i bra hörlurar, kommer du upptäcka ännu ett utmärkt album från Rival Sons. En extremt stark åtta.

 

RB-Betyg-8_10
SKRIBENT:
Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
BAND: Rival Sons
ALBUM: Feral Roots
RELEASEDATUM: 2019-01-25
SKIVBOLAG: Atlantic/Low Country Sound
BÄSTA LÅTEN: Feral Roots

LÅTLISTA – FERAL ROOTS

 1. Do Your Worst
 2. Sugar On The Bone
 3. Back In The Woods
 4. Look Away
 5. Feral Roots
 6. Too Bad
 7. Stood by Me
 8. Imperial Joy
 9. All Directions
 10. End Of Forever
 11. Shooting Stars

BANDFAKTA – RIVAL SONS

MEDLEMMAR

Jay Buchanan – Vocals
Scott Holiday – Guitar
Michael Miley – Drums
David Beste – Bass

DISCOGRAPHY

Before The Fire (2009)
Rival Sons – EP (2010)
Pressure & Time (2011)
Head Down (2012)
Great Western Valkyrie (2014)
Hollow Bones (2016)
Feral Roots (2019)

Relaterade artiklar