Bandit Rock Awards 2019 – D-A-D avslutade galan med fullt set i högform

Den årliga rockgalan Bandit Rock Awards hölls på Fryshuset i lördags. Samtliga priser är framröstade av Bandits lyssnare och det kanske mest hedersamma priset Årets Låt vanns av Hardcore Superstar och “You Can’t Kill My Rock n Roll”. Mellan prisutdelningarna spelade fyra akter korta set och kvällen avslutades av det danska rockbandet D-A-D med ett fullt set.

 

Bandit Rock Awards har under de senaste åren varit ett exklusivt event där bara vinnare och branschfolk har varit inbjudna. Men 2019 så blev det återigen ett öppet event där man samarbetat med Triffid & Danger och likt tidigare kombinerat galan med en hel konsert av D-A-D som avslutning. Runt ett par tusen personer hade samlats i fryshuset den här kvällen för att kolla in vilka som skulle vinna de sju priserna som Bandit Rocks lyssnare röstat fram. Priserna var Bästa Svenska och Internationella Liveakt, Grupp och Album. Men det kanske mest hedersvärda priset är Årets bästa låt.

Kvällens värdpar var programledarna Bollnäs-Martin aka Martin Boman och Richie Puzz, som du vanligtvis hör i Bandits morgonprogram. Galan innehöll en hel del livemusik. Innan prisutdelningen drog igång så inleddes liveakterna med Ryan Roxie, som drog av ett par riktigt högoktanig rock n roll.

 

Efter första liveakten så var det dags för de första priserna. Årets bästa Svenska- och Internationella Grupp. Vinnarna blev Five Finger Death Punch och Ghost. Inte helt oväntade pristagare. Sen var det dags för nästa liveakt, sleazerockarna Crashdïet, där vi bland annat fick höra hitlåten Generation Wild.

 

Nu var det dags för att dela ut priserna för Bästa Svenska- och Internationella Album. Och vinnarna blev en favorit i repris. Five Finger Death Punch med sitt album “And justice for none” och GhostPrequelle“. Att Ghost skulle vinna var föga oväntat, däremot att Five Finger Death Punch gjorde det, var mer förvånande för mig. Men vad kritiker och fans tycker brukar ofta gå isär. Det är helt klart så att låtar från den här skivan har spelats flitigt på Bandit under 2018 beror helt klart att lyssnarna gillar det.

Som nästsista mellanakt spelade Örebros skate-rockband nummer ett, Millencolin. Man kan helt klart summera valet av akter med band som har hög energisk energi på scen. Och det var oerhört populärt bland besökarna på fryshuset den här kvällen.

 

Efter skejtarröjet på scen var det dags för den nästsista prisutdelningen och de två stora priserna Årets Svenska- och Internationella Liveakt. Hardcore Superstar är alltid ett givet kort och de vann det svenska priset, och vem vann då det internationella priset? Jo, mycket riktigt de stora brittiska giganterna IRON MAIDEN.

Vad passar bättre att avsluta mellanakts-delen av galan än med ännu mer sleazerock. Backyard Babies, som är aktuella med nytt album “Sliver & Gold“, brände av några av deras stora hits. Bland annat spelade “Minus Celsius” med hög intensitet och energi.

 

Galan led emot sitt slut och det var nu dags för galans sista pris, kanske det största av de alla. Den populäraste låten framröstat av Bandit Rocks lyssnare. Och det blev en låt som verkligen är synonymt med radiokanalen och tillika partyrockens stora låt 2018. Trots att den släpptes under andra halvan av året så gick Hardcore Superstars låt “You Can’t Kill My Rock n Roll” rakt in i hjärtat hos väldigt många rockers ute runt vårt avlånga land. En riktig partydänga. Det blev en gala i högt tempo som säg bör, inga onödig väntan på saker och ting. Utan en bra blandning mellan live-musik och prisutdelning. Och otroligt kul att Bandit vågat ta in det större formatet igen av “Bandit Rock Awards – Sveriges enda rockgala”.

 

Men kvällen var ju inte riktigt slut än, utan detta var bara första halvlek för att prata fotbollsspråk. Efter galan tonats ut, så var det bara en liten stunds väntan på att kvällens headliner skulle entra scenen. Det danska högoktaniga rockbandet “D-A-D“. En perfekt huvudakt en lördag kväll där alla var på ruskigt bra partyhumör. Jesper Binzer och hans mannar gjorde en grymt bra spelning. Tight, extremt bra publikkontakt, blandade nya och gamla hits. Och för att inte tala om Stigs alla häftiga basar. Det går inte att skriva om en D-A-D-konsert utan att nämna detta. Många gamla klassiska tvåsträngade basar och en av de senaste modellerna en iPhone-bas i stort format, vad kan gå fel där. Det känns som att D-A-D är som en god vällagrad flaska rödvin. Den blir bara bättre ju äldre den blir. Ska bli riktigt kul att se deras Sverige-turné i höst.

 

Vi tackar Bandit Rock tillsammans med Triffid & Danger för en välarrangerad kväll i rockens namn. Enda minuset var kanske köerna till toaletten och till baren. Kan vara bra att tänka på tills nästa år.

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)

 

Relaterade artiklar