Skraeckoedlan – Earth – en imponerande koloss

Earth är tredje fullängdaren sedan starten 2009 och Skraeckoedlans mest ambitiösa projekt hittills. Ett samarbete med författaren Nils Håkanson, som bland annat skrivit Järnskallen och Ödmården, har mynnat ut i specialskrivna texter åt bandet att bygga låtar av. Rätt logiskt blir det då ett konceptalbum med en obducent Huss från Stockholms bårhus bland mammutar och bläckfiskar där första delen utspelar sig ovanför jord och den andra under.

Annons 

 

Annons 

 

Annons 

 

Det är inte lika genomgående blytungt som tidigare album och med färre effekter på Robert Lamu‘s röst som nu ligger längre fram i mixen. Trall-doomen från första plattan känns avlägsen men utan att ge avkall på starka melodier. Psykedelian har fått mer utrymme bland de progressiva tongångarna och späckfyllda fläskriffen. Här finns rikligt med spännande detaljer att utforska i det varierade ljudlandskapet och de egensinniga, svenska texterna. De allra högsta höjderna nås i de längsta alstren såsom Creature Of Doggerland och Elfenbenssalarna. Med ett säreget och originellt sound har man plöjt upp en alldeles egen fuzzfåra till sin spejsade fantasivärld.

Skraeckoedlans höga intentioner slår igenom även i paketeringen, som är lika massiv som soundet. Med den limiterade vinylboxen visar man var skåpet ska stå; etsade färgvinyler, plektrum, patch, doktor A.Huss restorerade dagbok, klistermärken och inte mindre än fem stora posters som illustrerar låtarna. Allt smakfullt förpackat i stilrena fodral som inte har någon ytterligare text än sångtitlar, band och albumnamn. Hade vi betygsatt boxar på Rockbladet hade detta varit en gjuten tia.

Den långa Sverigeturnén som förband till folkliga Danko Jones har gjort att fler fått upp ögonen för bandet utanför de innersta stoner- och doomkretsarna. Det visade sig bl.a. i en välfylld och hårt röjande Slaktkyrkan i november och det känns som Pekings doeadaroedla har något stort på gång.

 

RB-Betyg-9_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
BAND: Skraeckoedlan
ALBUM: Earth
RELEASEDATUM: 2019-02-15
SKIVBOLAG: Fuzzorama Records
BÄSTA LÅTEN: Creature Of Doggerland kommer ligga högt på årets låt-lista när 2019 ska summeras.

LÅTLISTA – EARTH

  1. Guldåldern
  2. Kung Mammut
  3. Creature Of Doggerland
  4. Angelica
  5. Mammutkungens Barn
  6. Elfenbenssalarna
  7. Tentakler & Betar
  8. Angra Mainyu

BANDFAKTA – SKRAECKOEDLAN

MEDLEMMAR

Robert Lamu – vocals & guitar
Henrik Grüttner – guitar
Martin Larsson – drums
Erik Berggren – bass

DISCOGRAPHY

Äppelträdet (2011)
Sagor (2015)
Earth (2019)


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Fredrik Blid

Vinylnörd med en aldrig sinande låga för den skitiga, ruffiga och rotnära rocken.Är det ett eller många stänk av smutsig blues så är det oftast väldigt bra. AC/DC, Creedence, Led Zeppelin och Status Quo är några av de gamla hjältarna och Rival Sons, Blues Pills, Uncle Acid och The Temperance Movement några av de nya. Mer munspel och polisonger åt folket helt enkelt!

Svenska singer/songwriters med stora doser hjärta och smärta är en annan passion med Lundell som obestridd kung och husgud följd av kronprinsarna Plura, Thåström, Winnerbäck och Per Persson.

The Boss är för övrigt världens bästa liveartist genom tiderna, den som tycker något annat har givetvis fel 😉

Relaterade artiklar