The Capital Rockfest 2019 – En grymt lyckad första upplaga

Rockfestivalen The Capital Rockfest hade sin första upplaga nu i helgen på Kraken i Stockholm. Band som Lillasyster, Dead By April, Corroded, Smash Into Pieces och Kill The Kong spelade på scenen. Det blev en riktigt lyckad festival som varade ända fram till på småtimmarna.

 

Under senaste året har det skapats en lång rad endagars-festivaler runt om i landet, så varför skulle det inte även kunna bli så i huvudstaden. Under en tidig novemberdag förra året så blev det klart att en ny festival med placering i Stockholm skulle bli till med det passande namnet The Capital Rockfest. Skapad och drivet av företaget Rockin Over The Borders. Så nu i lördags den 9 februari var det dags för premiären, och platsen var rockklubben Kraken som ligger i Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. En perfekt arena för de fem banden som skulle spela under kvällen.

Banden som spelade på premiärupplagan var Lillasyster, Dead by April, Corroded, Smash Into Pieces och Kill The Kong.

Efter dörrarna öppnade så fick besökarna njuta och eventets host och DJ, SUNGEN. Och efter en knapp timma var det dags för Kill The Kong att inleda kvällens tighta konsert-schema. Och en mer perfekt uppvärmningsakt får man leta efter. Det var verkligen full gas från början till slut. Vid flera tillfällen kunde man hoppa in i moshpits ute i publiken, vilket även nästintill hela bandet ville delta i. Konserten avslutades med just en stor moshpit hänfört av Timo, en av sångarna i bandet.

 

Nästa akt för kvällen var Örebros stoltheter Smash Into Pieces. Trots att sångaren Chris Adam redan från börjat addresserat att han hade feber i kroppen, så var de inget vi i publiken kunde märka något särskilt av. Utan tillsammans med Banjo, Per och DJ Apocalypse hänförde de publiken rakt igenom hela konserten. Han kostade sig även på att surfa runt i publiken under en av låtarna.

 

Runt klockan 23.00 var det dags för Corroded och de hade annonserat att de kommer bjuda på någonting extra under showen. Inledningsvis var det lite problem med ljudet, men efter några låtar så var allt som det skulle. Den här fyrmannagrupp är som ett väloljat lokomotiv. Det låter tight, Jens var precis som sig bör på ett strålande gott humör, vilket smittade av sig på publiken. Under kvällen fick vi höra samtliga av deras senaste singlar från nya albumet Bitter, och Breathing lät helt klart fantastiskt bra. Det extra som de bjöd på var effektfulla rökgejsrar och glittrig konfetti som dränkte publiken på de främre raderna.

 

Nästsist ut för kvällen var Dead by April och det märktes att det fanns många fans på plats för att njuta av deras musik live. Det här var första klubb-gigget tillsammans med Jimmie Strimell på över tre år. Och med den här intima inramningen blev det en riktigt bra upplevelse. Jimmie hoppade och studsade runt på hela scenen med full energi. Och återigen tycker jag att deras musik verkligen kommer till sin fulla potential när den spelas live. Tyngden tillsammans med de finstämda melodierna utgör sig bäst på en livescen.

 

Minifestivalen The Capital Rockfest avslutades med “babian-metal-bandet” Lillasyster. Det är så sångaren Martin kategoriserar deras musik. De kortade ned sitt set något för att kunna kräma ut allt de hade i sin kroppar. Och vilken energi sen, svetten sprutade åt alla håll både på publiken och snubbarna på scen. Det var länge sen jag såg Martin ha den närkontakten med publiken i princip under en hel show. Det tog sig verkligen uttryck under de sista låtarna, då han hoppade ut i publiken och fick större delen av dem att sätta sig runt honom. Total närvaro och smått episkt.

 

Efter en intensiv och härlig kväll kunde både banden och besökarna konstatera att det här blev en riktigt bra premiär av den här Stockholmsfestivalen. Nu får vi bara hoppas på att detta blir en följetång som kommer vara i många år framöver.

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias “Madcap” Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
EVENT: The Capital Rockfest
BAND: Lillasyster, Dead by April, Corroded, Smash Into Pieces och Kill The Kong
ARRANGÖR: Rockin Over The Borders
PLATS: Kraken Sthlm
DATUM: 2019-02-09

Relaterade artiklar