Albin Lee Meldau – magisk röst, inlevelsefullt och häftig inramning på fantastiska Vasateatern

Ingen som följde ”Så mycket bättre” kunde gå oberörd från TV-soffan efter Albin Lee Meldau gjort sitt nummer. Samma sak blev det efter hans tredje slutsålda konsert på Vasateatern i Stockholm i söndags kväll. En otrolig upplevelse helt enkelt.

Annons 

 

När jag anlände till Vasateatern en dryg timme innan Albin skulle äntra scenen, så stod jag först och funderade på vilka förväntningar jag skulle ha. Jag har trots allt haft ett par otroliga upplevelser i den här lokalen. Både Myrkur för några månader sen och inte minst Foo Fighters gig för ungefär 1.5 år sedan. Vasateatern har verkligen seglat upp som en av mina favorit-konsert-lokaler senaste åren.

Nu tillbaka till kvällens huvudperson Albin Lee Meldau, som tagit Sverige med storm under 2018. Men förutom att släppa sitt debutalbum, deltagit i ”Så mycket bättre”, så han dessutom hunnit slänga in sig på behandlingshem på grund av sitt långa missbruk. Man kunde framför allt under de mer nakna och avskalade låtarna se en något mer osäker person, men väl under de mer tempofyllda så infann sig all den där energin vi alla såg på TV i höstas. Det råder inga tvivel på att han både med sin scennärvaro och musikaliska inlevelse fångar varje person i publikens uppmärksamhet. Helt magiskt.

Flera av hans låtar från debutalbumet About You känns rent musikaliskt och arrangemangsmässigt tillrättalagda. Till exempel Before & After, The Weight is gone och 6th Street. De saknar lite av den unika Albin-nerven, men väl live, då har han tillsammans med bandet arrangerat om dem och de upplevs på ett helt annat och bättre sätt enligt mig.

Kvällens setlist blandas så klart mellan hans egna material och hans tolkningar från ”Så mycket bättre”. Från programmet får vi bland annat höra tolkningen av Louise Hoffstens i ”Spela min favoritvals” och senare helt avskalat med bara Albins röst och en akustisk gitarr spelas Vikingarnas ”Kan man älska någon på avstånd”. Den förstnämnda är helt klart en av favoriterna från programmet och ikväll blir det helt magiskt bra.

Jag har länge funderat på vad det är som gör att jag fallit pladask för Albin och hans musik!? Och jag skulle nog säga att det är den genre-mässiga kombinationen mellan blues, soul och reggae som han lyckas gestalta på ett helt unikt vis. Låten Try, Linnea Henriksson-tolkningen av I Know Something That You Don’t Know, Stor-tolkningen ”Some Lovin” och Singoalla är riktigt typexempel på det.

En annan sak som gör Albins konsert bra, är att man får känslan av att inte allt är förutsägbart, utan saker och ting blir lite på olika sätt beroende på hans dagsform. Det blev så klart skört och fint i mitten av konserten när resten av bandet gick ut och han själv stannade kvar med sin akustiska gitarr och körde 3 låtar helt avskalat. Det blev innerligt och det blev lite som en skön stund för återhämtning. Låtar som Before & After tillsammans med I Need Your Love blev som helt nya låtar, riktigt mäkta versioner.

Efter konstpausen så var det fullt ställ igen och det ordinarie setet avslutas med Same Boat. Kvällen skulle kunnat ta slut där, mest de flesta i publiken stannade kvar och skanderade in Albin och bandet för lite extranummer. Där han bland annat brände av tolkningen av Linnea Henrikssons låt ”I Know Something That You Don’t Know” och kvällen avslutades med en helt ny låt som inte släppts ännu. En perfekt avslutning med härliga tongångar från ”Bye, baby bye”.

Det finns så klart saker han kan slipa på, men jag fick oerhört mycket mersmak och längtar redan efter både nästa album och nästa klubb-turné. Allt annat än framtida succé för Albin ser jag som en omöjlighet.

 

RB-Betyg-8_10

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
KONSERT: Albin Lee Meldau
ARENA: Vasateatern / Stockholm
DATUM: 2019-03-03
BÄSTA LÅTEN: “Lou, lou”, “Try” och “Spela min favoritvals”
BÄSTA MINNET: Hur hänförd kan man bli av Albins röst??

Relaterade artiklar