Rival Sons tar oss till slutet av evigheten

Saskatoon är den största staden i den kanadensiska provinsen Saskatchewan. Det har varit på det viset sedan 1980-talet då Saskatoon växte om provinshuvudstaden Regina. Saskatoon har ungefär 246 000 invånare, vilket är nästan 120 000 fler än sin svenska vänort Umeå. Nu undrar ni säkert varför jag svamlar på om en kanadensisk stad så här? Det har att göra med kvällens förband.

Annons 

 

Kvällens publikvärmare The Sheepdogs har Saskatoon som sin hemstad. Gruppen bildades 2006 och spelar en medryckande blandning av rock och blues. De spelar för första gången i Stockholm, men kommer tillbaka redan i slutet av maj och agerar då huvudakt. Har ni chansen då är den kvällen väl värd att vika åt ett besök till det gamla danspalatset på Regeringsgatan.

Gitarristerna Ewan Currie och Jimmy Bowskill i The Sheepdogs äntrar scenen iklädda några av de snyggaste scenkläderna någonsin. Det går att känna gunget och groovet som ska komma bara genom att kolla in klädseln. De lämnar ett hål i mitt hjärta när uppvärmningen tar slut med underbara ”Nobody”.

Kvällens huvudakt Rival Sons släppte nya albumet ”Feral Roots” i slutet av januari. Det träffade mig inte direkt, som en del av deras tidigare alster. Det växer däremot med fler genomlyssningar. Dave Cobb har som vanligt skött om produktionen. Lyssna på titelspåret, ”Stood By Me” och ”End of Forever” för att nämna tre starka spår. Setlistorna hittills under den innevarande turnén har varit välfyllda med låtar från det nya albumet.

Michael Miley trummar igång kvällen och basen som hänger på David Bestes axlar följer med. De fuzziga gitarriffen från Scott Holiday och den sköna rockrösten på Jay Buchanan får ett omedelbart gensvar i ”Back in The Woods” från ett utsålt Münchenbryggeriet. ”Sugar on the Bone” sockras med koskälla och Holiday driver fram låten med sin gitarr. Vi åker sedan tillbaka till 2011 när ”Pressure and Time” såg dagens ljus och den pyser ut härlig energi den här måndagskvällen. Riffandet, som doftar Led Zeppelin, fortsätter in i den fantastiska ”Electric Man”.

Too Bad” från nya albumet följs av en trollbindande ”Jordan” från 2012-års ”Head Down”. Tempot stannar nere med ”Feral Roots” samtidigt som energin bara växer i kvällens kyrka. Det kommer en till haltande över kullen i ”Torture” innan “Face of Light” blandas med “Sacred Tongue” i den varma Stockholmskvällen. ”Imperial Joy” tar oss vidare fram till en superb “Open My Eyes”. ”All Directions”, “End of Forever” och “Do Your Worst” är trion från det nya albumet som avslutar kvällens huvudset. Det klappas frenetiskt efter mer och självklart blir det mer.

En öm och bräcklig röst ifrån Jay Buchanan sjunger den vackra ”Shooting Stars” innan kvällen avslutas i en extatiska och euforisk ”Keep On Swinging”. Publiken hänger verkligen med och kör ända in i kaklet. Det är ett härligt sorl och många nöjda miner på personerna i publiken som styr kosan hemåt när Rival Sons lämnar scenen svettiga och märkbart nöjda efter ännu en lysande spelning i den svenska huvudstaden.

I ett av inte så många mellansnack berättar Jay att ”Jordan” hjälper till att hantera sorg. Det är inget vi behöver göra ikväll. Spelglädjen i musiken och närvaron på scen är en stark naturkraft. Jay Buchanans sång och Scott Holidays riff gör vem som helst glad en gråmulen måndagskväll i början av mars. Tillsammans med The Sheepdogs blir det en underbar helkväll jag kommer minnas länge.

The Sheepdogs:

Rival Sons:

 

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se)
KONSERT: Rival Sons
ARENA: Münchenbryggeriet / Stockholm
DATUM: 2019-03-04
BÄSTA LÅTEN: Open My Eyes” och ”Shooting Stars”.
BÄSTA MINNET: Hur mycket ”Shooting Stars” växer live och då är den redan riktigt bra i studioversionen.
SÄMSTA MINNET: Att ”Stood By Me” från nya plattan inte letat sig in i låtlistan

 

LÅTLISTA – RIVAL SONS – MÜNCHENBRYGGERIET

Back in the Woods
Sugar on the Bone
Pressure and Time
Electric Man
Too Bad
Jordan
Feral Roots
Torture
Face of Light / Sacred Tongue
Imperial Joy
Open My Eyes
All Directions
End of Forever
Do Your Worst
Shooting Stars
Keep On Swinging

 

LÅTLISTA – THE SHEEPDOGS – MÜNCHENBRYGGERIET

I’m Gonna Be Myself
Who?
Southern Dreaming
How Late, How Long
Cool Down
Kiss The Brass Ring
I Don’t Know
Help Us All
Feeling Good
Nobody

Relaterade artiklar