The Great Discord – releasespelning för Afterbirth

Liksom Dead Soul gjorde för ett tag sedan så drog The Great Discord fans från inte bara andra håll i Sverige till Linköping utan även från andra länder. En del av dem var samma personer och det hördes flera språk i kön utanför dörrarna och umgänget krävde engelska utöver svenska. Det är faktiskt inte så länge sedan jag började lyssna på The Great Discord. Jag hade inte missat bandet men inte riktigt känt att det var min grej. När Fia Kempe gjorde ett fantastiskt gästspel på Dead Souls spelning på Arbis i Norrköping kollade jag upp dem igen och började lyssna mer. När de sedan annonserade en liten intim releasespelning på hemmaplan för både dem och mig var ett besök givet.

 

Bandet består av Fia Kempe (sång) Aksel Holmgren (trummor), André Axell (gitarr), Gustav Almberg (gitarr), Rasmus Carlsson (basgitarr). Musikerna kliver på först under ljudeffekter innan Fia eller det väsen hon spelar kliver upp på scen. Det är lite svårt att sätta etikett på The Great Discord, som med många andra duktiga artister. Själva har de klassificerat sig som progressiv death pop för att symbolisera de många och skilda influenser bandet har. Upplevelsen är lite som att ta Arthur Brown, lite burleskinfluenser, pop, metal och kanske rent av lite synth och blanda ihop till något nytt – The Great Discord.

Musiken är väldigt dynamisk. Det är inte bara variation mellan låtar utan även inom låtar kan tempo och styrka variera mycket. Det hänger dock ihop och känns naturligt. Fia sjunger starkt och högt. Hennes sång lyfts av den mörkare ibland hetsiga musiken och svävar ovanför gitarrerna och de rullande trummorna. Det är mäktigt och publiken dras med och vid en del tystare rytmiska partier kommer handklappet i takt med musiken spontant.

Skulle man inte ha märkt det innan så inser man hur stark Fia och hennes sång är när resten av bandet kliver av scenen och hon tar en pall och sätter sig själv och sjunger Neon Dreaming från nya plattan Afterbirth. I början helt capella och längre fram i låten enbart med uppbackning av lite ljudeffekter. Det är sorgset och vackert. Sången är fyllig och står sig väl på egen hand. Sången avslutas med samma inspelning av folk som brinner till döds som är med på skivan. Det blir aningen obehagligt när det är det enda som hörs medan ljusramperna flackar i gult och gulorange. Man förväntar sig nästan att det ska börja lukta rök och bränt kött medan Fia utan ljud eller ord tar pallen och försvinner i mörkret. Efter det befrias vi dock genom att återigen sugas med i snabbare tempo av hela bandet.

The Great Discord har varit förband till Ghost men när jag hör en del av deras musik undrar jag om inte någon borde sy ihop en spelning med The Great Discord och Dead Soul.

 


SKRIBENT: Kristoffer “Illern” Holmén
KONSERT: The Great Discord
ARENA: Arbis i Linköping
DATUM: 2019-03-23
BÄSTA LÅTAR: Neon Dreaming och Afterbirth

 

ALBUMFAKTA ALBUM: Afterbirth
RELEASEDATUM: 2019-03-22
SKIVBOLAG: The Sign
BÄSTA LÅT: Afterbirth

BANDFAKTA – The Great Discord MEDLEMMAR
Fia Kempe – sång
Aksel Holmgren – trummor
André Axell – gitarr
Gustav Almberg – gitarr
Rasmus Carlsson – bas

Latest posts by Kristoffer Holmén (see all)

Relaterade artiklar