Unik utställning av fossilskulpturer döpta efter rockstjärnor kommer till Sweden Rock Festival

Rock Fossils är en unik vandringsutställning som fokuserar på bisarra och sedan länge utdöda organismer, alla namngivna efter världskända rockstjärnor. Och även om själva kopplingen mellan paleontologi och rockmusik vid första anblick kan tyckas långsökt, är detta är en utställning som passar alldeles utmärkt på Sveriges största hårdrocksfestival.

 

När forskare för första gången upptäcker fossil som är tidigare okända för vetenskapen så ges möjligheten att formellt namnge dem. Medan många väljer namn som speglar organismernas utseende eller fyndort, så finns det forskare som passar på att döpa dem efter sina favoritmusiker.

Mats E. Eriksson är professor i paleontologi vid Lunds universitet och en av de forskare som upptäckt och namngett några av hårdrocksfossilen. Han forskar främst på mikroskopiska fossil och försöker bland annat rekonstruera och förstå flera hundra miljoner år gamla organismer och deras roll i de svunna ekosystemen.

Mats fossil uppkallade efter Lemmy Kilmister och King Diamond blev startskottet för utställningen Rock Fossils, och de var även de första fossil som blev faktiska skulpturer.

Första gången i SverigeSedan starten 2013 Rock Fossils blivit en kontinuerligt växande vandringsutställning som drivs av en internationell grupp forskare och konstnärer (förutom Mats; Jesper Milàn, Esben Horn, Rune Fjord Jensen och Achim G. Reisdorf). Utställningen har hittills besökt Danmark, Norge, Schweiz, Tyskland och Luxemburg. Och nu är det alltså för första gången Sveriges tur– och även för första gången på en festival.

Anatomiskt korrekta skulpturerRockfossilskulpturerna är tillverkade av de konstnärliga själarna på 10 Tons i Köpenhamn, en liten firma som specialiserar sig på att göra högklassiga, anatomiskt korrekta skulpturer av såväl utdöda som nulevande organismer.

Utställningen låter betraktaren stirra in i de dödas ögon, samtidigt som den beskriver historien kring fossilen, rockstjärnorna och forskarna som ligger bakom upptäckterna, samt anekdoter kring hur namnen kom till.

Från levande på scen till avbildad i sten
På Sweden Rock kommer besökarna bl.a. att få beskåda livslika skulpturer av fossil som namngivits efter artister som stått på Sweden Rocks scen; Lemmy Kilmister, King Diamond, Bröderna Tolis (Rotting Christ), Alissa White-Gluz (Arch Enemy) och Eluveitie, för att bara nämna några exempel.

Öppna föreläsningar
Utställningen placeras i Sweden Rocks Rockklassikertält, och för den som vill veta mer kommer professor Mats E. Eriksson på samma plats att bjuda på föreläsningar om fossilerna och utställningen vid ett antal tillfällen under festivalen:

Onsdag 5 juni kl. 16.00 och 18.15, Rockklassikertältet
Torsdag 6 juni kl. 15.50, 17.30 och 18.50, Rockklassikertältet
Fredag 7 juni kl. 14.00 ,16.00 och 18.00, Rockklassikertältet
Lördag 8 juni kl. 14.00, 15.50 och 18.00, Rockklassikertältet

Läs mer om Rock Fossils.

Om Mats E Eriksson
Mats E. Eriksson såg dagens ljus 1972 och är verksam som professor i paleontologi vid Lunds universitet. Hans forskning finansieras bland annat från Vetenskapsrådet och National Geographic. Utöver forskning och undervisning har Eriksson ett mycket stort intresse för vetenskaps-förmedling och skriver regelbundet populärvetenskapligt för olika journaler, på både engelska och svenska. Och i mars detta år släppte han sin andra bok ”Another Primordial Day – the paleo metal diaries”. Han bor i Malmö med fru och två bonusbarn. Han avskyr hyckleri, älskar kontraster och när en dröm om att själv – i en avlägsen framtid – bli fossiliserad.

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)

Relaterade artiklar