Berserker – ett brutalt bra skivsläpp från Amon Amarth!

Hur gör man för att följa upp ett så populärt album som “Jomsviking”? Jo, man gör ett nytt album som håller lika hög kvalitet men som är tillräckligt annorlunda för att slippa bli stämplat som något slags “Jomsviking del två”. Albumet “Berserker” som släpps den 3 maj är ett nytt väsen, fast ändå Amon Amarth. Det bästa av framgångsrecepten från de tidigare albumen finns med, men man testar också nya grepp. Resultatet är en platta som andas lite mer av explosiv aggressivitet än förra albumet, men som också bjuder på en släng av akustisk gitarr och ett och annat pianoklink. Blev du nyfiken? Bra, för jag tycker absolut att du ska lyssna på “Berserker”!

Annons 

 

Amon Amarth bildades i Stockholmsförorten Tumba år 1992 och sångaren Johan Hegg, gitarristen Olavi Mikkonen samt basisten Ted Lundstöm har varit med från första början. Gitarristen Johan Söderberg har varit med ända sedan 1998, så han ingår också i inventarierna. Den nyaste bandmedlemmen är trummisen Joakim Wallgren som varit med sedan 2016. Det melodiska death metalbandet har under det senaste decenniet nått allt större framgångar världen över. Förra albumet Jomsviking som släpptes 2016 placerade sig till exempel högt på amerikanska Billboardlistan, och har även varit mycket framgångsrikt runtom i Europa.

Nu släpper bandet alltså sitt elfte studioalbum – Berserker! Det nya albumet är till skillnad från Jomsviking inget konceptalbum. Albumtiteln är kopplad till låten The Berserker at Stamford Bridge som är baserad på en historisk händelse, men hela albumet handlar inte om just detta historiska slag. På Berserker hittar man låtar med varierade teman, såväl mytologiska som historiska. Någonting som det nya albumet dock har gemensamt med föregångaren är den jämnhöga kvaliteten. Låtarna är väldigt välskrivna och ljudbilden är harmonisk. De snygga riffen och den melodiska musiken avslöjar att Amon Amarth som vanligt håller fanan högt. Ska man jämföra med förra albumet så känns det här albumet liksom lite strävare, lite råare i sin attityd än Jomsviking. Musiken är definitivt Amon Amarth, det går inte att ta miste på, och fansen kommer att känna igen sig. Samtidigt känns det som att bandet utforskar lite nya stigar med den här plattan. De är påhittiga och återskapar inte sina gamla låtar på nytt, utan de skapar nya Amon Amarth-låtar som har lika goda chanser att bli klassiker som fansens favoriter från de tidigare albumen. Musiken balanserar ibland mellan dödsmetall och mer klassisk heavy metal, men det är kanske också det som gör att Amon Amarth har en stor och dessutom växande publik. Gillar du growlande så är Johan Hegg din man, och gillar du melodiska välkomponerade riff som fastnar så har Amon Amarth det du söker. Det här albumet känns som sagt lite argare än det förra, men man lyckas ändå på ett skickligt sätt att behålla den melodiska basen som löper som en ådra genom hela albumet. Själv är jag imponerad över hur bandet lyckas skapa den rätta stämningen och den rätta energin till varje låttext. Det är som om inte bara låttexten bär historieberättandet, utan instrumenten talar också.

Albumet inleds stämningsfullt med akustiska gitarrer i låten Fafner’s Gold, men snart ökar pulsen och brister ut i eldsprutande ilska i historien om hur Sigurd dödar draken Fafner för att komma åt dennes skatt. En utmärkt albumöppnare som ger mersmak, och som följs av låten Crack the Sky som med sina skönsjungande riff har potential att gå hem hos många rockers. Två låtar in på albumet och redan två riktigt starka låtar! Tredje låten på albumet är inte sämre. Mjölner, Hammer of Thor låter redan vid första lyssningen som en klassisk metalhit. Boom! Shield Wall gör nu entré och jag är golvad. Den här låten vill jag höra live! Den är dramatisk och kraftfull och måste vara fantastisk att uppleva omgiven av entusiastiska headbangare. Det är också en låt där man imponeras av hur bandet skapar intressanta variationer för att få fram den rätta känslan, och precis när man funderar över det rullar Valkyria in i spellistan. Ännu en intressant låt som dessutom avslutas med ett piano-outro. Nästa låt i ordningen är den första singeln som släpptes från plattan, och den hör till mina favoriter. Jag pratar alltså om låten Raven’s Flight som hör till de mer aggressiva låtarna på plattan men det är också en låt som fastnar direkt. Den har en självklar energi och allting i låten känns perfekt avvägt. Gillar du snabba låtar med tunga basriff som varvas med sjungande gitarrer så är det här din kopp te (eller kagge öl). Låtlistan marscherar vidare med mäktiga Ironside som följs av den låt som inspirerat till albumets titel, nämligen The Berserker at Stamford Bridge. Det är en lugnare låt men med en dramatisk känsla. Den handlar om en historisk händelse då en ensam viking höll ställningarna på engelska Stamford Bridge så att hans kamrater skulle kunna fly tillbaka till sina skepp utan att engelsmännen skulle kunna följa efter. Låten tuffar på i ett stadigt tunggung som passar historien. Nu följer tre låtar som i och för sig både är välskrivna och har många tydliga kvaliteter, men som ändå inte fångar mitt intresse på samma sätt som de åtta första låtarna. When Once Again We Can Set Our Sails, Skoll and Hati och Wings of Eagles är alla tillräckligt bra för att kunna bli många andra personers favoritlåtar, men jag fastnar helt enkelt inte lika mycket för dem vid de första genomlyssningarna. Albumet avslutas med Into the Dark, som jag gillar skarpt. Det här är en känsloladdad och närmast ångestfylld låt som avslutas lika lugnt, sorgligt och vackert som den inleds, men den exploderar i känsloutbrott däremellan. De skickliga gitarristerna lyckas dessutom spegla känslokampen som pågår i låten på ett briljant sätt. När det gäller sången på Berserker så imponerar Johan Hegg som vanligt. Han har ju den stora förtjänsten att det finns en mäktig styrka och många nyanser i hans growlande samtidigt som man faktiskt utan ansträngning hör vad han sjunger! 

Efter att ha lyssnat på den sista låten vill man börja om från början igen, och jag har en känsla av att det här är ett album som bara kommer att växa med tiden för det finns så många intressanta inslag att man inte kan ta till sig allting på en gång. Jag gissar att det här är ett album som kommer att gå på repeat hemma hos många av Amon Amarths fans!

Vill du veta ännu mer om albumet så gjorde vi på Rockbladet en intervju med Olavi Mikkonen i samband med skivsläppet. Intervjun finns att läsa här.

 

LÅTLISTA

01. Fafner’s Gold
02. Crack the Sky
03. Mjölner, Hammer of Thor
04. Shield Wall
05. Valkyria
06. Raven’s Flight
07. Ironside
08. The Berserker at Stamford Bridge
09. When Once Again We Can Set Our Sails
10. Skoll and Hati
11. Wings of Eagles
12. Into the Dark

 


SKRIBENT: Tamara Chastain (tamara.chastain@rockbladet.se)
BAND: Amon Amarth
ALBUM: Berserker
RELEASEDATUM: 2019-05-03
SKIVBOLAG: Metal Blade Records/ Sony Music
BÄSTA LÅT: Svårt att välja, men det får nog bli Shield Wall

BANDFAKTA – AMON AMARTH

MEDLEMMAR

Johan Hegg – Sång
Ted Lundström – Bas
Olavi Mikkonen – Gitarr
Johan Söderberg – Gitarr
Joakim Wallgren – Trummor

Hemsida: https://www.amonamarth.com/
Facebook: https://www.facebook.com/amonamarth/
Instagram: @amonamarth
Spotify: https://open.spotify.com/artist/3pulcT2wt7FEG10lQlqDJL

Här kan du kolla på videon till singeln Crack the Sky:

 

Tamara Chastain

Reporter at Rockbladet.se
Jag började skriva för Rockbladet under 2017 men rockmusik har varit en del av mitt liv så länge jag kan minnas. Mitt musikintresse väcktes i unga år och tog rejäl fart när en kompis med stor skivsamling drog fram en vinyl vars omslag pryddes av fem långhåriga killar. Bandet hade ett tjejnamn och skivan hette Love It To Death. Där och då förändrades mitt liv, jag hade aldrig hört någonting så magiskt förut. Alice Coopers musik har sedan följt mig genom livet, och skulle jag bara få ta med mig en enda skiva till en öde ö så skulle det bli Alice Coopers Killer. Mitt intresse för rockmusik har aldrig svalnat, men det har breddats. Jag lyssnar på snäll, klassisk rockmusik som gränsar till pop men jag lyssnar också på melodisk death metal och allt däremellan. Dessutom gillar jag även jazz, blues och klassisk musik. När jag lyssnar på musik föredrar jag att lyssna på hela album från början till slut. Jag älskar livemusik i alla dess former, och för mig kan en liten pubspelning vara lika minnesvärd och givande som en stor arenaspelning.

Relaterade artiklar