Scarlet – Ny singel av en freak show som kommer att smälla!

Det var för lite mer än ett år sedan jag för första gången mötte Scarlet. Då hade hon fångat mitt intresse utan att ens ha släppt en enda låt till allmänheten. Hon bjöd in mig till releasefesten för ”Age of seduction”, hennes debutsingel, och då var det kört. Superkaxig och snärtig sång varvat med sjukt tunga metalriff i bästa Fear Factory-stil, och en estetik som får en att tänka på klubbarna från The Matrix. Jag visste att jag var tvungen att sätta mig ner med denna otroligt fascinerande person och höra vad som fått henne till den punkt hon var då.

Annons 

 

Nu är det dags för hennes fjärde släpp och spelningar på såväl Sweden Rock Festival som runtom i landet. Vi satte oss åter ner för vad vi båda trodde skulle bli en kort blänkare om den nya singeln. Det blev lite djupare än så….

Hej det var tag sen vi sågs nu. Du hade videoinspelning och sedan spelade ni förband till Cyhra. Och nu är det ett nytt släpp på gång. Så, med dina egna ord: vad är det för nytt i framtiden för Scarlet?

Det är många som har frågat “varför kommer det inget nytt material?”, och det beror på att jag har valt att inte gå vidare med ett skivbolag. Det har varit en liten process… Vem skall man samarbeta med, vem skall man inte samarbeta med, varför skall man samarbeta med någon över huvud taget? Så jag kände att det här materialet som finns färdigt nu vill jag göra helt själv. Jag ville bestämma själv, och jag ville lära mig själv hela processen, vilket jag inte gjorde förra svängen eftersom jag blev signad direkt. Så, därav att det har tagit lite längre tid än planerat.

Så nu har vi spelat in, det är en EP. Musikbranschen – band och musikaktörer… Många, inte alla, men många tänker såhär: “Fan vad fett att bli signad”. Ja, det är det, om du blir signad av rätt person! Det spelar ingen roll om du ligger på ett major- eller indiebolag – jobbar du inte med rätt personer som tar dig till dina mål, då är det inte rätt. Mitt förra skivbolag var jättebra på det jag gjorde då, de har hjälp mig, verkligen, men det var dags att jag gjorde det här själv.

Nu kommer jag att släppa singeln “End in blood” om tre dagar (24/5), och den kommer jag att släppa själv. Sedan finns det mer material som vi ser vad det landar i. Men det kommer, inom en snar framtid, komma mer material under en frekvent period. Det händer rent musikaliskt.

Vid de tidigare släppen så har du alltid gjort ett speciellt event för det, men som det är nu så tänker jag att med tanke på den kommande spelningen så kanske du inte köra något separat för just de här låtarna?

Nej, vi har valt att inte göra det. Vi kommer att fira släppet internt i bandet, vi som har varit en del av den här processen. Men sedan har vi ju ett gig dagen efter, som du sade, och jag hade storslagna planer, men jag insåg att det här kommer inte att bli den kvalitet det förtjänar.

Den här spelningen, det är något ungdomsförbund eller så…?

Det är via Studiefrämjandet. Vi är anslutna till Studiefrämjandet här i Uppsala, och de har varit så jäkla bra. Speciellt Daniel som är vår kontaktperson där. Så fantastiskt engagerad hjälp, oerhört kompetent, kunnig, erfaren.

De har en metalkväll för åtta band, jag minns inte riktigt, jag minns bara att det är ett band som heter Assblaster. Man bara “Yeah!”, det vill man ju höra bara för namnet. De har satt ihop en metalkväll. Det finns inte så himla mycket sånt här. Det blir klassisk hårdrock, sedan är det vi som är…. f*n vet jag, och sedan har vi black metalband – det finns något för alla som gillar hårdrock och metal. Det är vårt genrep inför Sweden Rock.

Hur gick det till att få den spelningen?

Det är faktiskt också genom Studiefrämjandet. När man är ansluten där får man ansöka om att spela på vissa festivaler som de har ett samarbete med, och SRF är en sådan. Jag ansökte, jag tror det var en 250-300 band som ansökte, och de tog ut åtta stycken.

Oj. Hur togs de ut? Fick folk rösta på en låt, eller?

Nej, det är en jurygrupp som sitter i Studiefrämjandet och plockar ut de här banden med olika kriterier för vad man sätter in, och sedan så har också SRF inflytande.

Ok, så det är en jury av insatta som vet vad de håller på med. Bättre det är att det det blir det band som har flest kompisar som röstar in dem.

Absolut, det är så jag önskar att saker gick till i den här tävlingen. Någonstans vill man ju att det skall handla om musiken och akten, och inte om… Ja om du tar polare som skall rösta, då får jag f*n inga röster, för det är ingen som vet vem jag är. Haha. Nej men, det giget är helt fantastiskt, och även om det är den minsta scenen på SRF, det är ju cirkustältet, de tar ju 2000 pers.

Men du sade du hade nåt mer?

Precis. Sedan spelar vi på Subkult Festivalen 15/6, det blir Gävle Metal 19/7, så spelar vi Eksjö Stadsfest 31/8, det är de som är officiella. Sedan sitter ju jag sitter in någon jävla lyxsits där – promotors hör av sig till mig, de gig jag själv varit involverad i är egentligen Studiefrämjandet-gigen, eller… Putte i parken, som var vårt första gig, sedan SRF, som var sådant jag själv har initierat. Alla andra gig har kommit till mig. Jag kan säga en till sak – nu börjar jag minsann fakturera för gigen!

Det är ju inte fy skam.

Nej, allting går enligt min plan. För någonstans – när man har drivit någonting i ett år – skall det börja kom in cash om man skall kunna jobba med det.

Men förbandssvängen, så som du gjorde med Cyhra, det är inget mer sånt planerat?

Nej, det är det inte, och det är också den här anledningen jag pratade om innan – det här med samarbeten och alla insatser du gör för ditt band måste resultera i någonting som tar dig framåt. Jag får ju väldigt mycket gigförfrågningar, samarbeten med andra band, om att förbanda, om att göra gig tillsammans, och jag vill ju göra allt av det så klart, men jag måste prioritera det som genererar en inkomst.

Det där är så jäkla osexigt att säga i intervjuer, men skall man kunna leva på sin musik – då måste man tänka ur ett businessperspektiv, och jag vet att det är tabu att prata om sånt, men om jag inte kan dra in pengar på det jag gör kan jag inte göra det jag gör.

Jag behöver inte stå på egna ben som i att jag inte samarbetar med någon alls, så är det inte, men den jag går in i ett samarbete med måste kunna generera ett utfall som jag vill åt. Ett samarbete skall vara en win-win. Jag vill samarbeta med en aktör som kan ta mig till nivåer jag inte kan ta mig själv, och tills den aktören kommer in så är jag fullt kompetent att driva det här själv.

Men för att vända på det: vad skulle man vinna på att samarbeta med dig?

Det här kommer smälla någon gång, ganska snart. Det är bara att titta på det här året som har varit. Vi spelar både SRF och Gefle Metal Festival, och det är inte ens ett år sedan vi hade vår första spelning. Jag känner ingen som har gjort det – att gå från att vara en fucking nobody till att ha de antal streams jag har, de antal följare på Instagram etc, det har gått jätte- jättesnabbt.

Spelningen på SRF är er sjunde spelning?

Sjätte. Vi repade för åttonde gången nu i söndags. Det här är ett fenomen. Jag säger inte att jag är ett geni, jag går utanför och ser det här objektivt nu. Det här är en företeelse som inte händer egentligen. Det är en blandning av kompetens, kunskapen om att driva ett företag, och ett intressant koncept såklart. Men framför allt kvalitativt. Om man jobbar med oss så får man en innovation och ett koncept som går att jobba med, som går att placera där man som skivbolag vill placera sina artister. Framför allt får de ett hopsatt team som jobbar röven av sig mot sina mål.

Du har ju alltid kört flashiga spelningar- den här urladdningen i Uppsala kanske inte blir något megastort, men kan vi tänka oss att set blir något extraordinärt på SRF?

What do you think? JA! haha. Jag vet inte hur mycket jag skall spoila…

Du får ju teasa lite så folk kommer.

Jomen, det kommer bli en lap dance. Jag kommer inte säga vem som kommer göra det eller i vilken utsträckning det kommer ske, men vi kommer utöka antalet personer på scenen med två dansare. Jag har steppat upp, för vi har förutsättningar på den här scenen som vi inte har haft tidigare, och varje sådan situation tar jag så klart tillvara på. Därför har vi adderat nya låtar till setet så vi har mer att jobba med, så det kommer hända mer saker än tidigare.

En helhetsupplevelse.

Det är det jag vill göra, för en del människor lyssnar på text, en del på riff, man lyssnar på så olika sätt med hörlurar. Om man går på konsert – även om man bara är audiotiv av sig, så ser man det visuella, och det förstärker. Musiken förstärker visuellt innehåll, och visuellt innehåll förstärker musiken, och det tycker jag det är roligt att arbeta med.

Ryktet säger att ni var utomlands och införskaffade nya scenkläder?

Haha. Oh yes! Vi åkte dit för att – dela har vi filmat material för två videos… Här i Sverige – jag är inte så estetiskt lagd, jag är inte en person som kan improvisera eller komma med kreativa idéer. Om man då lever i ett land som är väldigt utbrett inom hårdrock och metal för det första, och jävligt hög kvalitet, men: Alla pressbilder, videos etc ser likadant ut. Antingen är man på en kyrkogård, eller så gör man en mentalsjukhusgrej, eller så är man i en skog, eller så är man i ett industriområde. Det finns bara so many things to do.

När man åker till Los Angeles och Hollywood – och speciellt med min lilla freak show – så är det igenkänningsfaktorer överallt. Man kan bara går runt hörnet så finns det en fet graffittivägg, inspirationen finns precis överallt. De har stängt ner mentalsjukhus så alla människor som behöver mental vård bor på gatorna. Det är hela tiden – det är en del av samhället. Det som jag lever mig i mitt huvud dygnet runt, det finns där på gatorna. Överallt. Man kan ta på det. Så att åka dit och känna sig lite normal för första gången, och sedan hitta inspiration, och utbudet av rekvisita och scenkläder är helt annat, och till ett helt annat pris.

Jag förmodar att du syftar till våra track suits, haha? Där gick jag väl ändå lite utanför min comfort zone?

Absolut! Det var ju inte vad jag trodde du skulle komma hem med, men det var ju precis rätt i så fall. “Vi kör quirky!” Det var inte det här klyschiga, det är inte bondage , och det är inte flådiga klänningar a’la Within Temptation.

Ja Gud ja. Sedan kändes det också viktigt att… jag skrev ut det på Facebook att “Vi skall spela in en video till en låt som heter Zodiac”, och då ville jag visa mina följare – som också blivit mina vänner – vad tycker ni jag skall ha på mig? Skall jag ha det här eller det här? Det är ändå de som skall titta på skiten och tycka om det, så det kändes viktigt att engagera dem. Jag vill ha input. Min huvud är ganska boring när det kommer till kreativt innehåll, så det var roligt.

För att gå tillbaka till den kommande singeln, vad handlar den om, vad är inspirationen?

Låten är lite svängigare än tidigare släppt material, du kan tänka dig lite mer schlager. […] Den här skrev jag tillsammans med Martin Westerstrand, och David Sääf, det är han som har proddat de tre tidigare släppta singlarna, och Martin Westerstrand, han har två “små” rockband: Lillasyster och LOK. Jag frågade honom: Du, kan vi göra nåt ihop? Han kom upp till Stockholm och vi satt i Davids studio och David hade ett riff som.. bara “Vi kör!”.

Det landade i en liten sång som handlar om – nu låter jag ju jättetråkig, för det här pratade vi om sist vi sågs – jag kör på samma tema fast med ett annat uttryck. Det här med samhällets normer och det skall passa in i ett fack, och man skall leva ett liv som vi är inlärda till. Visst, det finns människor som älskar Svenssonlivet, men det finns mer människor som är i det för att de tror att det skall vara så, de tror att de älskar det. Det här är min bestämda åsikt, och jag kommer få skit för det, men fucking bring it då.

Den här låten handlar om det materialistiska samhället som vi lever i som vi tror skall göra oss lyckliga. Det är det texten handlar om, sedan så – det visuella – du kommer se det i videon, men även lite i det jag redan har postat, det är en flirt med 50talshusfruarna som fanns till för att pleasa sina män, de skulle inte ifrågasätta sin mans åsikter, de skulle vara hemma och laga middag. Det finns sjukt roliga regler från amerikanska böcker där det stod att “Såhär skall du uppträda som fru till din man”, det där gick ju jag igång på stenhårt.

Regler som fortfarande fanns med i Cosmo fram tills #metoorörelsen…

Exakt, och som fortfarande finns i USA, men mycket även i Sverige, och som sagt – det finns kvinnor som vill leva så. Jag lägger ingen värdering i det. Är det det du vill göra, så gör det, men om du inte vill göra det, så gör inte det. Vi lever i ett samhälle i Sverige där du har alla möjligheter att göra det som vi vill. Vi har ett socialt skyddsnät som hjälper oss. Jag säger inte att det är lika lätt för alla, men vi gömmer oss ofta bakom… Ja, you get it.

Bakom den mask du tog på dig som artist, det vi pratade om första gången vi sågs?

Ja. Vissa fattade min poäng på en gång, de de som inte fattade de då kanske gör det nu. Jag kommer alltid, så länge jag driver det här bandet, trycka på saker i samhället jag tycker är viktiga. Jag kommer göra det på ett roligt och effektfullt sätt, sedan kanske man inte lyssnar ett skit på texten, men kolla in Thirsty’s sweeta moves då, eller Calles fenomenala trumspel – det som passar i min show för dig, det är det du skall titta på.

Vi spelade in videon i ett ställe i Uppsala, en plats för just kvinnor som driver bolag. Jag drog dit 25 kvinnor i olika åldrar, storlekar, färger, former, som alla driver egna bolag, som sminkade upp sig till den här klassiska 50talsfrun.

Att få med kvinnor som driver egna bolag, alltså det finns så mycket symbolik i den här videon. Vissa kommer inte fatta alla, men för mig är det viktigt. Att “såhär såg det ut för kvinnor på 50talet, också fortfarande, men vi har kommit jävligt långt i Sverige.

Här blev vi tvungna att bryta, då vår planerade tid på 15 minuter hade sträckt ut sig till över en timme på telefon, men ovantecknad (och säkerligen Scarlet med) hade kunnat suttit i timmar till och diskutera mycket annat. Vill ni veta mer om – och framför allt höra Scarlet, så kolla in de länkar till sociala medier och konsertdatum som bifogas här under.

Se Scarlet live:

25/5 – Interpool, Uppsala

6/6 – Sweden Rock Festival

15/6 – Subkultfestivalen

19/7 – Gefle Metal Festival

Facebook: www.facebook.com/scarlethunts

Instagram: www.instagram.com/scarlethunts

Spotify: Spotify.com – Scarlet

Relaterade artiklar