Sömnigt Backyard Babies

Som kronan på verket av sina 30 år som band avslutar Backyard Babies sin vårturné på Gröna Lund i Stockholm. Tyvärr verkar bandet dock redan ha varit på efterfest och däckat hemma i soffan.

“Vad fina ni är, det är ju för fan bara maj!” utbrister allas vår Dregen när den relativt lilla men lojala publiken klappar takt, skanderar och sjunger med. Visst, det är grått och regnmolnen hopar sig ovanför nöjesfältet. Det finns förmodligen betydligt mer bekväma platser att befinna sig på denna kväll. En glad och trogen publik är värda applåder under sådana omständigheter. Det är dock anmärkningsvärt att publiken tycks mer pigg än Backyard Babies själva. 

Tidigare i år släppte Backyard albumet “Sliver And Gold“. Absolut ett bra album, inget som revolutionerar 2019 men som heller inte gör någon besviken, det är helt enkelt den sortens skiva som man förväntar sig av detta band. Kvällens setlist består av just många spår från “Sliver And Gold” samt några gamla klassiker och förutsättningarna för att konserten ska tillfredsställa alla kungar i baren, nu när det är lönehelg och allt. Men det är inte bara lyftet som uteblir utan tvärtom känns det knappt ens som konserten överhuvudtaget startar. Backyard inleder med “Good Morning Midnight” som bara sveper förbi publiken som en obemärkt vindpust och under mycket lång tid är det på den vägen det är. Låtarna puttrar på utan att göra riktigt intryck och bandet  känns allmänt trötta. Inte ens deras bästa låt från senaste albumet, “44 Undead” lyfter och klassikern “Brand New Hate” framstår ikväll som akustisk i jämförelse mot den intensitet man är van vid att höra den. Nicke Borg poserar och sjunger men den riktiga inlevelsen fattas. Dregen dansar runt och showar lite men tyvärr känns det som han går på halvfart. Basisten Johan Blomquist tar sig vid ett tillfälle tid att lämna scenen för att åka karusell. Jag uppfattade inte om detta var ett skämt eller ej men hans frånvaro känns i vilket fall ganska omotiverad och märklig. Om karusellåkandet faktiskt stämde är det rent av ett kvitto på att Backyard tyvärr inte tog denna spelning på särskilt stort allvar. Den enda som förtjänar lite kredd är Peder Carlsson på trummor, vars rytm i alla fall ger någon form av tyngd till spelningen. 

I ärlighetens namn finns det några ljusglimtar. “Shovin Rocks” är lekfull på ett härligt publikfriande sätt och “Th1rt3en or Nothing” sitter där den ska. Detta räcker dock inte särskilt långt och till slut finner jag till och med Gröna Lunds diggande maskot ute i publikhavet mer underhållande. 

 

SKRIBENT:  André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: Backyard Babies
ARENA: Gröna Lund / Stockholm
DATUM: 2019-05-24
BÄST: Peder Carlssons trumspel.
SÄMST: Bristen på energi. 
 

Relaterade artiklar