Sweden Rock Festival 2019 – Banden du inte får missa!

Med bara en vecka kvar till årets Sweden Rock ger Rockbladets reportrar Tony Asplund och André Millom er nu de allra hetaste tipsen på band som ni festivalbesökare inte får missa. För visst är det mycket mer än headliners som Kiss, Def Leppard och Rainbow som lockar.

 

Amon Amarth – Festival Stage, torsdag kl 19.00

Sveriges stolta vikingar har senaste året släppt en dokumentär om bandets resa samt nya albumet ”Berserker” och tar nu sin storslagna scenshow till Sölvesborg. Ett vikinga-spektakel med deras tunga melodiska dödsmetall i förgrunden som måste avnjutas helt enkelt.

Dream Theater – Rock Stage, Natten till fredag, kl 00:15

Prog—metalens fäder Dream Theater återvänder till Sverige 30 år efter sin debut och med ett nytt album för att frälsa oss alla. De kommer attackera sina instrument blixtrandes på alla cylindrar, näst intill omöjligt att misslyckas.

Disturbed – Rock Stage, fredag kl 20.30

Senast Chicago-bandet besökte Sweden Rock var 2008 och nu är de äntligen tillbaka. Fick 2015 en stor hit med sin tolkning av Simon & Garfunkels ”Sound Of Silence” och släppte 2018 albumet ”Evolution”. Det kommer bli kraftfull och dynamisk högklassig metal med andra ord och därmed såklart ett mycket hett tips.

Death Angel – 4sound Stage, onsdag kl 22.30

Ett av de banden som fortfarande besitter Bay Area Thrash soundet kommer tillbaka till SRF med rykande färska albumet ”Humanicide” i bagaget. De har en grym energi som har bara ökat sedan återuppståndelsen 2001. Ett måste för thrash-älskare.

Gathering Of Kings – 4sound stage, onsdag kl 19.45

Svenska AOR-projektet med Phenomena i tankarna på Ron Dahlgrens initiativ spelar sin första live-show på SRF. Med endast ett par singlar släppta blev de bokade till SRF, vilket är unikt. Men med tanke på de idel svenska stjärnmusiker som ingår i supergruppen måste det varit en no-brainer för bokningskansliet. Klassisk AOR med en fräschhet som gör de flesta hårdrockare glada. Konserten filmas även dessutom in för ett senare släpp.

Arch Enemy – Rock Stage, torsdag kl 17.30

Melodisk dödsmetall när den är som bäst. De har aldrig svikit på SRF. De kommer att få oss dansa i moshpiten, skicka nävarna i luften, få hornen att svänga och skrika av lycka.

Beast In Black – Sweden Stage, lördag kl 13:15

Beast In Black är en utbrytning av Battle Beast som debuterade 2017 med ett av det årets mest hyllade album och ska nu visa Sweden Rock-publiken vad de går för.

LOK – Rock Stage, fredag kl 12.15

Det ikoniska Partille-bandet med original-sättningen gör comeback med buller och bång med en turné för att fira sitt 20-årsjubileum och spelar på Sweden Rock för första gången på 17 år. FLYTTA PÅ ER – NI ÄR I VÄGEN!!!! ANNARS KOMMER DE TA SATS OCH KÖRA ÖVER ER!!!

The Night Flight Orchestra – Sweden Stage, fredag kl 12.15

Om man kan slita sig från LOK, eller kan se dem någon gång senare under sommaren, gå då och se The Night Flight Orchestra. Denna grupp med medlemmar såväl från Soilwork och Arch Enemy, levererar toppklassig AOR med rötterna i 80 och 90-tal med stänk av 70-talshårdrock och en nutida touch. Gillar man sådana tongångar kan inte detta konsertbesök gå fel. Flygkapten Björn Strid tillsammans med band och The Airline Annas kommer att bjuda på en flygtur som kommer golva er.

Krokus – Festival Stage, torsdag kl 16.00

Det legendariska hårdrocksbandet är just nu ute på avskedsturné och på Sweden Rock får de svenska fansen en sista chans att uppleva klassiker som ”Screaming In The Night” och ”Bedside Radio” live.

Behemoth – Rock Stage, lördag kl 22.45

Kanske det största black metal-bandet av dem alla slutar aldrig trampa svensk mark och har sedan milstolpen ”The Satanist” 2014 aldrig slutat imponera. Nu tar de även med sig fjolårets album ”I love you at your darkest” i setlisten och med sina mörka gåshudsframkallande repertoar och monstruösa utstyrslar ska de tillsammans med Sweden Rock-publiken åkalla Satan under den mörka lördagsnatten. Missa inte det!

Slayer – Rock Stage, Natten till fredag, kl 00.00

Sista chansen att bevittna Slayer live på svensk mark. En epok går i graven och visst sluter vi väl upp och vrålar med i deras klassiker. De som var besvikna efter konserten på Hovet i Stockholm i dec 2018 att de annonserade ytterligare en Sverigespelning dagarna efter, kan jag avslöja att setlistan verka se något annorlunda ut denna turnévända.  

 

ÅRETS ÖVERRASKININGAR

Deadland Ritual – Sweden Stage, torsdag 21:00

Ja, jag vet, det krockar med Tenacious D, men detta kan vara årets nya band. Eller vad sägs om bandmedlemmarna Geezer Butler, Matt Sorum, Steve Stevens och Franky Perez. De har endast släppt en låt ännu, något som låter som bluesorienterad rock med lite Soundgarden i mixen. Kan bli hur bra som helst.

Rock på svenska: en hyllning till Strängen – Sweden Stage, onsdag 16:15

The Hellacopters girarist Robert ”Strängen” Dahlqvist gick tragiskt bort under 2017. Strängens gamla band kommer framföra en hyllningsspelning likt den som kördes på Debaser Strand i Stockholm tillsammans med flera gästartister. Med både låtar från hans postumt utgivna soloskiva samt Hellacopters och kanske Dundertåget, kommer detta bli en stämningsfylld och glad hyllning, med många överraskningar.

Rockklassiker Allstars – Rockklassiker Stage, fredag 13:00

Om man lyckas klämma in åtminstone ett litet besök på Rockklassiker Allstars spelning, brukar man alltid få dra på smilbanden då det körs just rockklassiker med något sorts kontrollerat kaos på scen. Det dyker upp både den ena och den andra gästartisten, och i år har även Blaze Bayley lovat att bjuda på något extra, så överraskningar kan vara att vänta.

Green Jellÿ – 4Sound Stage, lördag 17:30

Ja vad ska man säga om detta band. Här händer precis vadsomhelst på scen och utanför scen. Ibland undrar jag om de vet vilken låt de spelar, och ibland är det genialiskt. De flesta blir delaktiga på något sätt under en Green Jellÿ-konsert. Tror de överraskar sig själva ibland till och med.

Skid Row – Sweden Stage, torsdag 23:40

Skid Row bytte 2017 sångare till ZP Theart, tidigare i Dragonforce, fortfarande till fansens förtret då de flesta hävdar att Sebastian Bach som sjöng på bandets 3 första skivor är bandets rättmätiga och enda sångare, punkt. Däremot har ZP visat på bra hantering av det klassiska materialet, och om man inte har hört ZP live innan med Skid Row, kan det vara överraskande hur pass bra det faktiskt låter. Gå dit och lyssna. Lämna om det inte är din bag.

 

Nu laddar vi på Rockbladet.se upp för en som vanligt riktigt häftig vecka nere i Blekinge. Om du vill följa oss, kommer du hitta alla bilder och recensioner på nedanstående länk. Och om du vill följa oss på sociala medier så skriver vi även upp våra länkar och hashtags nedan.

VI SES I VIMLET PÅ SWEDEN ROCK FESTIVAL 2019.

SKRIBENT: Tony Asplund & André Millom
FOTO: George Grigoriadis, Jimmie Sonelius, Rikard Lantz
EVENT: Sweden Rock Festival 2019 (5-8 juni, 2019)
BEVAKNING – SRF 2019
Instagram: @rockbladet, #rbfesttour #rbsrf2019 #rockbladet
Facebook: @rockbladet.

Relaterade artiklar